Sint-Jozefkerk (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Jozefkerk
Sint-Jozefkerk
Plaats Maastricht (Belfort, Peymeestersdreef 10)
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Jozef van Nazareth
Gebouwd in 1976
Architectuur
Architect(en) Ben Verheij
Bouwmateriaal hout
Stijlperiode modernisme
Toren geen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Maastricht

De Sint-Jozefkerk is een voormalig Rooms-katholiek kerkgebouw in de Nederlandse stad Maastricht, gelegen aan de Peymeestersdreef in de naoorlogse wijk Belfort.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De woonwijk Belfort werd gebouwd in de jaren '60 van de 20e eeuw. Er werd een rectoraat gevestigd, gewijd aan Sint-Jozef, en vanaf 1966 kerkte men in een noodkerk. Deze werd gesloopt en er kwam een definitieve kerk welke in 1976 in gebruik werd genomen. In 1978 werd de rectoraatskerk verheven tot parochiekerk.

Begin 21e eeuw is de Sint-Jozefparochie gefuseerd met die van Sint-Theresia. Vanwege het teruglopend kerkbezoek werd de kerk werd in 2022 verkocht. De toekomstige bestemming van het gebouw is onduidelijk.[1]

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw werd ontworpen door Ben Verheij. Het is een lage, doosvormige zaalkerk waarvan de buitenzijde is afgetimmerd met hout. Ook het interieur is deels op deze wijze afgetimmerd. De liturgische ruimte wordt afgesloten door een muur van schoon metselwerk. Een aantal vensters met non-figuratieve voorstellingen zijn tegen de ramen bevestigd.