Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Raadkerk (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Raadkerk
De kerk (links) en het voormalige klooster
Plaats Maastricht (Malpertuisplein 60, Malpertuis)
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw
Gebouwd in 1965
Sluiting ca. 2000
Monumentale status gemeentelijk monument[1]
Architectuur
Architect(en) Jean Huysmans
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode modernisme
Toren geen
Afbeeldingen
Ontwerp glas-in-loodramen van Albert Troost
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Kunst & Cultuur
Maastricht

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Raadkerk is een voormalige Rooms-katholieke parochiekerk in de Nederlandse stad Maastricht. Het gebouw aan het Malpertuisplein in de buurt Malpertuis is een gemeentelijk monument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De woonwijk Malpertuis was een van de naoorlogse uitbreidingen aan de westzijde van Maastricht, gebouwd tussen 1958 en 1965. In 1958 werd een rectoraat opgericht. Door het priestertekort benaderde men de augustijnen om de zielzorg in dit nieuwe woongebied op zich te nemen. In 1960 werd een nieuw Augustijnenklooster midden in de wijk gesticht, 165 jaar nadat het oorspronkelijke klooster (de "Awwestiene") was opgeheven. De augustijnen zouden ook de nieuwe kerk gaan bedienen. Van 1958-1965 werd een barak als noodkerk gebruikt. In 1965 kwam de definitieve kerk gereed, waarna de noodkerk werd gesloopt. Op 2 april 1966 werd de nieuwe kerk en het bijbehorende klooster ingewijd door bisschop Moors van Roermond.[2]

In 1979 verlieten de augustijnen het klooster. De Stichting "Jan Baptist", die zich bezighield met de opvang van uit huis geplaatste kinderen, gebruikte daarna het klooster tot omstreeks 1990. In 1992 werd het een privékliniek. De kerk sloot omstreeks 2000 en werd in 2002 aan de Gemeente Maastricht verkocht. In 2003 vestigde Opera Zuid zich in de voormalige kerk.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De zaalkerk werd in 1964 ontworpen door Jean Huysmans. De kubusvormige kerk heeft vier vrijwel identieke gevels, opgetrokken uit rode baksteen. Het gebouw kenmerkt zich door hoge, smalle vensters met rondbogen, die de bakstenen muren verdelen in verticale kolommen, aan de bovenzijde met elkaar verbonden door rondboogarcaden. Hier en daar worden de venstersstrips onderbroken door onregelmatig geplaatste baksteenpanelen.[3]

De glas-in-loodvensters, ontworpen door Albert Troost, zorgen dat het interieur baadt in een caleidoscopisch licht.[2]

Zie de categorie Onze-Lieve-Vrouw Van Goede Raad Kerk (Malpertuis, Maastricht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.