V&D

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
V&D Warenhuizen B.V.
V&D
Het V&D-filiaal aan de Grote Houtstraat te Haarlem van huisarchitect Jan Kuyt.
Het V&D-filiaal aan de Grote Houtstraat te Haarlem van huisarchitect Jan Kuyt.
Onderdeel van Sun European Partners
Onderdeel sinds 2010
Oprichting 1887
Oprichter Willem Vroom en Anton Dreesmann
Hoofdkantoor Amsterdam, Nederland
Sector Detailhandel
Website http://www.vd.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

V&D, voor 2007 bekend als Vroom & Dreesmann, is een Nederlands warenhuis in eigendom van investeringsmaatschappij Sun European Partners. V&D is in 1887 opgericht door Willem Vroom en Anton Dreesmann. Het eerste filiaal bevond zich aan de Weesperstraat in Amsterdam. Vroom & Dreesmann heeft 64 filialen, verspreid over heel Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Aan het einde van de 19e eeuw waren er twee succesvolle zakenlieden in Amsterdam actief: Willem Vroom en Anton Dreesmann. Beiden hadden manufacturenzaken en waren rooms-katholiek. Vroom trouwde in 1883 met een zuster (Francisca Tombrock) van de vrouw (Helena Tombrock) van Dreesmann, wat hen zwagers maakte.

Dreesmann, en later ook Vroom, gebruikte in zijn winkel een voor die tijd ongebruikelijke strategie: lage en vaste prijzen tegen contante betaling. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat men altijd korting kreeg.

Samenwerking Vroom en Dreesmann[bewerken]

Aanvankelijk werkten Vroom en Dreesmann alleen samen op het gebied van inkopen, maar in 1887 leidde dit tot een verregaande samenwerking en de oprichting van het bedrijf Vroom & Dreesmann. Hun eerste zaak werd geopend aan de Weesperstraat. Vroom hield zich vooral bezig met de financiële zaken en de administratie, terwijl Dreesmann de inkoop en verkoop leidde.

V&D groeide snel en de beide ondernemers woonden al snel met hun families in panden aan de Amsterdamse grachten. In de nieuwe filialen kwamen voornamelijk katholieke familieleden aan het roer te staan. Een mannelijk familielid kreeg een opleiding bij Dreesmann en daarna een aanbod om een eigen filiaal te leiden. Zij kregen dan de helft van de aandelen, om ook financiële verbondenheid met de eigen vestiging te krijgen.

In 1919 traden Willem Vroom en Anton Dreesmann terug en werden opgevolgd door hun zonen.

Oprichting Vendex[bewerken]

Vanaf 1973 werd kleinzoon Anton Dreesmann directeur van de warenhuisketen. Onder zijn leiding groeide V&D in 1982 uit tot het grote conglomeraat Vendex International, bestaande uit aan V&D gelieerde bedrijven en merken waaronder Vendomatic, Vendorama en Vendomus, uitzendbureaus Vedior en ASB, supermarkten en verschillende detailhandelsketens waaronder Edah en Hunkemöller. In 1988 werd hij opgevolgd door Arie van der Zwan. Rond 1995 wordt Vendex International beursgenoteerd. In 1997 wordt het gesplitst in detailhandelsbedrijf Vendex en dienstenbedrijf Vedior.

Fusie tot Maxeda en verkoop[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Maxeda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1998 fuseerde Vendex met Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) tot Vendex KBB (later Maxeda). In 2005 werd het vastgoed verkocht aan IEF Capital en terugverhuurd[1].

In 2010 werden V&D en La Place door eigenaar Maxeda verkocht aan Sun European Partners (onderdeel van Sun Capital Partners). V&D kon zijn strategie voortzetten en de keten La Place zou in ieder geval nog drie jaar bij V&D blijven behoren.[2]

Crisis[bewerken]

In de eerste maanden van 2015 kwam de leiding van V&D in botsing met haar verhuurders en personeel. Vanwege jarenlange verliezen wilde V&D het salaris van haar personeel met 6 procent korten. De vakbonden FNV en CNV maakten daar met succes bezwaar tegen bij de rechtbank.[3] Vanwege de liquiditeitsproblemen eiste de winkelketen ook van haar verhuurders een huurvrije periode van vier maanden en daarna een structureel lagere huurprijs. De vastgoedeigenaren gingen daar niet mee akkoord.[4] Pas na een aantal weken wisten de partijen – waaronder ook de banken en V&D-eigenaar Sun Capital – tot een akkoord te komen waarbij V&D vooral op de langere termijn de mogelijkheid kreeg om geld te besparen. Daarmee werd een faillissement afgewend.[5]

Filialen[bewerken]

Oud logo van V&D in Almere

Er werden in de beginperiode in een hoog tempo nieuwe filialen in het hele land geopend. Rond 1920 waren er ongeveer 15 filialen in de grote steden. Rotterdam (1892), Den Haag (1893), Nijmegen (1895), Arnhem (1896), Haarlem (1896), Utrecht (1898), Venlo (1912) Heerlen (1920) en Alkmaar. Het eerste warenhuis met liften en roltrap werd 4 oktober 1912 geopend aan de Kalverstraat in Amsterdam. Huisarchitect in de jaren twintig en dertig was Jan Kuyt.

Sinds 2003 heeft V&D filialen geopend in Meppel (2003), Gorinchem (2003), Doetinchem (2007), Venlo (2008), Vlaardingen (2013) en Uden (2015).

V&D heeft in het verleden eveneens filialen gehad in: Vlissingen (gesloten in 1980), Hoogezand (gesloten halverwege jaren '80) IJmuiden (gesloten ca. 1989), Brunssum (gesloten ca. 1990), Amsterdam Bos en Lommerweg (gesloten ca. 1995), Amsterdam Bilderdijkstraat (gesloten ca. 1999), Almelo, Geleen, Heerenveen, Helmond, Kerkrade, Middelburg, Rotterdam Oosterhof, Sneek, Tiel, Tilburg de Rooi Pannen, Valkenswaard (alle gesloten in 2004) en Den Haag Leyweg en Oosterhout (beide in 2015).

Internaten[bewerken]

Een interessant detail van het personeelsbeleid van V&D was het ontstaan van internaten binnen de vestigingen. Vroom & Dreesmann kon op die manier zijn personeel ook buiten werktijd in de gaten houden, waarbij ook het kerkbezoek aan de orde was. V&D kreeg op deze manier een goede naam onder katholieke families en een toestroom van katholieke medewerkers. Aan het begin van de 20e eeuw werden alle filialen stuk voor stuk omgezet in NV's, maar de aandelen bleven in handen van de familie.

Vernieuwing[bewerken]

Rond 2003 vond een restyling plaats door Jan des Bouvrie van de vestigingen in Enschede en Maastricht. Vanwege teleurstellende resultaten is het bij deze twee filialen gebleven. Vanaf 2007 vond een algehele vernieuwing plaats en werd het filiaal aan de Amsterdamse Kalverstraat officieel heropend. In de periode tot aan 2011 werden ook de andere winkels opnieuw ingericht. De naam 'Vroom & Dreesmann' wordt sindsdien door de firma niet meer gebruikt, alleen de afkorting V&D.

Formules[bewerken]

V&D werkt tegenwoordig met de zogenaamde shop-in-shopformule. In meerdere V&D-warenhuizen zijn bijvoorbeeld ICI PARIS XL-winkels gevestigd. Andere shop-in-shopformules zijn Dixons, Hunkemöller, Perry Sport, Prénatal en Six.

La Place[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie La Place voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

V&D heeft een restaurantformule: La Place. De formule van La Place is verse producten, bereid waar de consument bij staat. Het eerste restaurant van La Place werd op 11 februari 1987 geopend. Inmiddels heeft La Place ook vestigingen buiten V&D, onder meer op stations, in winkelcentra en langs snelwegen.

Foto's[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Omdat een broer van Willem Vroom in Groningen een (nog steeds bestaande) zaak had en de broers elkaar geen concurrentie aan wilden doen, duurde het tot de jaren vijftig tot ook deze stad een V&D-winkel kreeg.[6]

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]