Kraaijvanger Architects

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kraaijvanger Architects
Kraaijvanger Architects
RKD-profiel
Sleutelfiguren E.H.A. (Evert) Kraaijvanger
H.M. (Herman) Kraaijvanger
Hoofdkantoor Rotterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Oprichting 1927
Website kraaijvanger.nl
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Kraaijvanger Architects is een Nederlands bureau voor architectuur, stadsontwerp en interieurontwerp, opgericht als Kraaijvanger Architekten door de gebroeders Herman en Evert Kraaijvanger in 1927 in Rotterdam. Er werken anno 2020 ongeveer zestig mensen aan grote en kleine projecten op het gebied van ruimtelijke ordening, stadsvernieuwing, architectuur, landschapsinrichting en interieurontwerp. De hoofdvestiging bevindt zich sinds januari 2020 in het gebouw van de voormalig Amsterdamsche Bank: Blaak 40, 3011 TA Rotterdam.

Oprichters[bewerken | brontekst bewerken]

E. Kraaijvanger in 1955 op het partijcongres van de KVP.

E.H. (Evert) Kraaijvanger[bewerken | brontekst bewerken]

Ir. Everhardus Hubertus Antonius Kraaijvanger (Rotterdam, 14 juli 1899 – aldaar, 9 februari 1978). Bij het architectenbureau was hij vooral de organisator en constructeur. Na zijn studie civiele techniek in Delft ging hij bij zijn vader B.Th. Kraaijvanger werken, die architect/aannemer was. Hij had naast het architectenbureau ook een politieke loopbaan.

 • 1928-1935 gemeenteraadslid in Rotterdam,
 • 1945-1946 wethouder Rotterdam (openbare werken)
 • 1946-1950 lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland
 • 1946-1971 Eerste Kamerlid voor de KVP.[1]

In 1969 nam hij afscheid en werd opgevolgd door zijn zoon B.Th.F. (Ben) Kraaijvanger. Voor zijn bijzondere verdienste voor de architectuur ontving Evert op 20 mei 1966 de BNA-kubus.

H.M. (Herman) Kraaijvanger[bewerken | brontekst bewerken]

Herman Marie Joseph Hubert Kraaijvanger (Rotterdam, 20 juli 1903 – aldaar, 15 september 1981) studeerde bouwkunde aan de hts in Utrecht en aan het Hoger Bouwkunst Onderricht in Amsterdam. Hij was verantwoordelijk voor de ontwerpen. Daarnaast was hij actief betrokken bij de kunstwereld in Rotterdam, zoals de Rotterdamse Kunststichting, de Rotterdamsche Kunstkring en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 1966 werd De Doelen geopend. Deze opdracht, die samen met collega Rein Fledderus werd uitgevoerd, was zijn belangrijkste werk. Vader en zoon Kraaijvanger en Fledderus ontvingen dat jaar de penning van de Rotte. Herman ontving in 1971 ook de penning van de Maze.

Wederopbouwarchitectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De gebroeders Kraaijvanger waren actief betrokken bij de Wederopbouw in Rotterdam. Zij ontwierpen onder meer nieuwe winkels aan de Hoogstraat en tevens:

 • 1947-49: woningen en winkels aan de Beneden Oostzeedijk in Rotterdam (H.M. Kraaijvanger)
 • 1950: de voormalige Amsterdamsche Bank aan de Blaak (H.M. en E.H.A. Kraaijvanger), sinds 2010 een Wederopbouwmonument
 • 1951-54: het Holbeinhuis aan de Coolsingel (H.M. en E.H.A. Kraaijvanger)
 • 1955-59: het voormalige Stationspostgebouw, thans Central Post (E.H.A. Kraaijvanger)
 • 1960: de nieuwe Steigerkerk aan het Hang (H.M. en E.H.A. Kraaijvanger)
 • 1964: de RVS-flats aan de Maasboulevard (H.M. Kraaijvanger)
 • 1966: concert- en congresgebouw De Doelen (H.M. Kraaijvanger en R. Fledderus)
 • 1972: het stadhuis van Tilburg (H.M. Kraaijvanger)

Latere projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Latere projecten zijn de renovatie van het Provinciehuis van Overijssel (2006) en de uitbreiding en renovatie van het Dordrechts Museum (2010), beide uitgevoerd door Dirk Jan Postel. Het Arte College, een middelbare school voor 850 leerlingen in Almere, won de publieksprijs 'Architectuurprijs Almere 2010'. Verantwoordelijk architect Hans Goverde was daarna verantwoordelijk voor het Cultuurgebouw (2011) in Hoofddorp en het Stadskantoor Venlo. Het laatste is een van de eerste gebouwen dat geheel volgens de duurzaamheidsfilosofie Cradle to Cradle ontworpen is. Eind 2011 werd de Rabotoren te Utrecht opgeleverd. Daarna heeft het bureau het ontwerp voor het Stadhuis van Almelo (2011/2015) en voor het Stadskantoor Utrecht gemaakt.

Bureaunamen[bewerken | brontekst bewerken]

Het bureau werd in de jaren zeventig onder de naam Kraaijvanger Architecten voortgezet door Hermans zoon Ben Kraaijvanger, die in 1992 terugtrad. Rob Ligtvoet, Dirk Jan Postel en stedenbouwkundige Donald Lambert vormden toen Kraaijvanger Urbis. Het bureau was toen gevestigd in een van de verbouwde voormalige snelfiltergebouwen op het drinkwaterleidingterrein in wijk De Esch aan de Nieuwe Maas. In 2012 werd de naam veranderd in Kraaijvanger Architects. Donald Lambert ging in 2007 zelfstandig verder met stedenbouwkundig bureau Urbis.

Directie[bewerken | brontekst bewerken]

Dirk Jan Postel is sinds 1988 werkzaam bij Kraaijvanger en sinds 1992 directielid (partner). Hans Goverde is medewerker sinds 1995 en partner sinds 2001. Rob Ligtvoet, ontwerper van onder meer de Haagse Poort, had een adviserende functie binnen de organisatie maar trok zich eind 2011 geheel terug. Begin 2010 zijn Vincent van der Meulen (architectuur) en Daniela Schelle (interieurarchitectuur) als associate partners tot de directie toegetreden. Architect Annemiek Bleumink werd begin 2012 benoemd tot associate partner.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kraaijvanger van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.