Naar inhoud springen

De Esch (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Esch
Wijk van Rotterdam
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Kralingen-Crooswijk
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 32′ OL
Oppervlakte 2,43 km²  
- land 1,69 km²  
- water 0,74 km²  
Inwoners
(2023)
4.590[1]
(1.889 inw./km²)
Woningvoorraad 2.685 woningen[1]
Foto's
De watertoren in 1875
De watertoren in 1875
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

De Esch is een nieuwbouwwijk uit de jaren tachtig in Rotterdam. De buurt hoort bij de wijk Kralingen en maakt deel uit van het stadsdeel Kralingen-Crooswijk en werd op het voormalige drinkwaterleidingterrein van de stad Rotterdam gebouwd langs de rivier de Nieuwe Maas. De Esch is als woonwijk ontwikkeld in de jaren tachtig. De Esch is ook de eindbestemming van tramlijn 21 naar Woudhoek (Schiedam) en 24 naar Vlaardingen.

Polder De Esch[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk kreeg zijn naam van de gelijknamige polder.[2] Dit natuurgebied De Esch is een meander gelegen aan de Maas en is onderdeel van het rivierenlandschap. Het bestaat uit weiden en natuurgebied. Een meander is een lus in de loop van een natuurlijke waterloop, zoals een rivier.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbij de Honingerdijk, die Kralingen beschermde tegen de Maas in het verlengde van de Oostzeedijk, bouwde men in 1875 naar een ontwerp van stadsarchitect C.B. van der Tak een watertoren met een reservoir van 1 miljoen liter drinkwater, het grootste in Nederland.[3] De aanleg van een buizenstelsel waardoor zuiver water kon worden getransporteerd, was een belangrijk middel in de strijd tegen cholera en andere besmettelijke ziekten. De Rotterdamse Drinkwaterleiding (DWL), opgericht in 1874, vertrok in 1977 naar de Schaardijk naast de Van Brienenoordbrug en is inmiddels opgegaan in waterbedrijf Evides.

Sommige van de filtergebouwen hebben een woonbestemming gekregen en zijn herkenbaar aan het halfronde middendak.

De toren (nu deels een restaurant), de pomphuisjes en andere bijgebouwen werden in 1981 verklaard tot rijksmonument. Enige bassins worden nu gebruikt door vissers.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Toekomstplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Metrolijn[bewerken | brontekst bewerken]

Er was een plan om een nieuwe metrolijn aan te leggen vanaf Kralingse Zoom via een station in De Esch, het (nieuwe) Feyenoord-stadion en Zuidplein naar de Waalhaven.[4] Inmiddels is dat plan achterhaald door een nieuw plan, als onderstaand.

Derde Maasbrug en nieuwe woonwijk[bewerken | brontekst bewerken]

Er komt een nieuwe stadsbrug tussen de stadswijken De Esch en De Veranda.[5] [6] De brug gaat de noordelijke oever (bij de Eschpolder) en Zuid (bij woonwijk de Veranda) verbinden. Het plan voor een derde stadsbrug in Rotterdam is eind december 2023 goedgekeurd door de gemeenteraad. De brug, die ruim 1,3 miljard euro gaat kosten, is onderdeel van een stedelijk project dat ook de bouw van dertigduizend huizen en een nieuw treinstation bij de Kuip omvat.

Zie de categorie De Esch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.