Zuidwijk (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuidwijk
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-zuidwijk.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Charlois
Coördinaten 51° 52′ NB, 4° 29′ OL
Oppervlakte 153 ha.  
Inwoners (2017) 12.635[1]
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Zuidwijk is een wijk in het zuiden van het Rotterdamse stadsdeel Charlois. Zuidwijk is vanaf 1949, in de jaren 50 gebouwd. Na de noodhuizen gebouwd zoals in de wijk Wielewaal werd er gezocht naar meer permanente woningen. Omdat het gebombardeerde gedeelte van het centrum van Rotterdam grotendeels nog "leeg" was werd er vooral gekeken naar uitbreiding in het Zuiden van Rotterdam zodat men in het centrum ook ruimte had voor andere projecten en voorzieningen, de wijken Pendrecht en Zuidwijk zijn hierdoor dus ontstaan. Naast de nieuwere gebouwen en huizen in Zuidwijk zijn er nog veel van de oorspronkelijke woningen te vinden. Vooral de hoge en lage Kampen zijn hiervan een goed voorbeeld. Tegenwoordig zijn deze woningen onderdeel van "sociale woningen" van woningcorporaties.

Veel Rotterdammers kennen Zuidwijk als de wijk waar de kledingwinkel van Feyenoord-voetballer Coen Moulijn gevestigd was aan de Langenhorst tot zijn overlijden januari 2011.

Zuidwijk wordt begrensd door de Zuiderparkweg in het westen, de Oldegaarde in het noorden, de Vaanweg in het oosten en de Charloisse Lagedijk en de Maeterlinckweg in het zuiden. De belangrijkste verkeersader en tevens winkelstraat is de Slinge.

Het ontwerp van de wijk is vooral het werk van Willem van Tijen, een van de grondleggers van de sociale woningbouw. De wijk bestaat uit acht woonbuurten en heeft deels laagbouw en deels hoogbouw. In de zuidoosthoek van de wijk vindt grootschalige wijkvernieuwing plaats; de bestaande bebouwing wordt gesloopt en vervangen door nieuwe.

In het oosten, tegen de Vaanweg aan bevinden zich de Zuiderbegraafplaats en crematorium Rotterdam-Zuid. Verder bevinden zich in deze hoek vier volkstuinen complexen, De Beukhoeve, Phoenix, De Maasglorie en Zonnehof.

Buurten[bewerken]

Zuidwijk kan in acht buurten worden onderverdeeld[2], vier ten Noorden van de Slinge en vier ten Zuiden.
Van West naar Oost, van Noord naar Zuid: de Lo’s, Steinen, Kampen, Horsten, de Velden, Hoeken, Voorden/Rode’s en de Burgen. Wie de weg zoekt in Zuidwijk, wordt daarbij geholpen door de laatste lettergreep van de straatnaam. Die is ontleend aan de naam van de buurt, waarin de straat ligt: de Palsterkamp in de kampen, het Schoonveld in de velden, enz.

Voorzieningen[bewerken]

Het hart van Zuidwijk is sinds de jaren 70 het wijkgebouw en Lokaal Cultureel Centrum De Larenkamp. Dit grote wijkgebouw biedt ruimte ter beschikking aan vele maatschappelijke en burger initiatieven, verenigingen, clubs en ook is er een klein podium met zaal ter beschikking. In het verleden waren hier o.a. een vestiging van de Rotterdamse bibliotheek gevestigd. Tijdens verkiezingen kan men in De Larenkamp een stembureau vinden. Na lang debatteren over de toekomst van wijkgebouw De Larenkamp heeft het college van B&W (leefbaarRotterdam,CDA en D'66) besloten dat in 2015 het gebouw zal worden gesloten. Als alternatief voor dit wijkcentrum zijn er plannen om een Huis van de Wijk ter hoogte van de Slinge 250 te realiseren om zo samen met Pendrecht maatschappelijke en culturele activiteiten te kunnen organiseren.

Er is een sporthal genaamd 'de Asterlo', deze is gesloopt in juni 2016, op de lege plek zullen 51 nieuwbouwappartementen komen en een winkelplint met een grote supermarkt en wat winkels en de weekmarkt zal verplaatst worden. Oplevering zal in 2019 gebeuren. Nabij de sporthal wordt iedere vrijdag een wijkmarkt gehouden. Zuidwijk heeft een aantal kerkgebouwen van verschillende denominaties. De katholieken uit de wijk komen na de sluiting van hun gebedshuis samen in een kerk in de naburige wijk Pendrecht.

Er zijn diverse scholen in de wijk.

Openbaar vervoer[bewerken]

Bus[bewerken]

Stadsbuslijnen 70 van de RET zorgt voor de verbindingen richting Charlois, Zuidplein, NS station Rotterdam Lombardijen en Keizerswaard. 70 gaat via metrostation Slinge

Metro[bewerken]

In 1970 werd Zuidwijk aan de westkant door de metro met de binnenstad verbonden. Daardoor was het mogelijk in korte tijd het centrum van Rotterdam te bereiken. Het metrostation Slinge kreeg als eerste in Nederland een 'park-and-ride'-functie met 849 parkeerplaatsen. Tijdens werkdagen kost parkeren 2 euro indien er gereisd wordt met het openbaar vervoer en in het weekend is het gratis. Metrostation Slinge is ook aangesloten op de Randstad Rail met als eindbestemming Den Haag Centraal.

Tram[bewerken]

Tramlijn 25 verbindt Zuidwijk met Carnisselande en via de binnenstad en het Centraal Station met Schiebroek.

Markante gebouwen in Zuidwijk[bewerken]