Kleiwegkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kleiwegkwartier
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-hillegersberg-zuid.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek
Coördinaten 51° 57′ NB, 4° 29′ OL
Oppervlakte 127 ha  
Inwoners (2017) 8.050[1]
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Het Kleiwegkwartier ligt net ten noorden van de rijksweg 20 en maakt deel uit van het Rotterdamse stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek. Tot de opheffing van de gemeenten Hillegersberg en Schiebroek in 1941 behoorde de wijk bij die gemeenten. Centraal door de wijk loopt de Kleiweg, waaraan de wijk de naam heeft te danken. De Kleiweg was oorspronkelijk de verbindingsweg tussen Rotterdam en Overschie. Aan deze weg stonden boerderijen, bedrijven en woningen, totdat in de jaren dertig de landerijen tussen de spoorlijn en de Bergse Achterplas werden volgebouwd. De woningen ten noorden van de Kleiweg zijn luxueuzer dan de woningen aan de zuidzijde. De wijk staat binnen de gemeente Rotterdam officieel bekend onder de naam Hillegersberg-Zuid.

Bedrijven[bewerken]

In de wijk zijn 2 remises van de RET gevestigd. De busremise, tevens Centrale Werkplaats waar metro- en tramvoertuigen worden onderhouden, was vroeger de fabriek van Allan spoorwagons. De andere remise ligt bij de Kootsekade. Hier werden vroeger normale trams gehouden, maar tegenwoordig alleen ouder materieel (zoals de Snerttram, die in de winter rijdt en waar je erwtensoep kan kopen.)

Straatweg[bewerken]

Haaks op de Kleiweg loopt de Straatweg die van rijksweg 20 tot aan Hillegersberg-Noord loopt. Deze brede straat kenmerkt zich door de vele grote en luxe woningen, en is ingesloten tussen de twee Bergse plassen (de Voorplas en de Achterplas). De Straatweg is een deel van de oude Bergweg, een doorgaande weg die van Bergschenhoek naar Rotterdam liep. In het centrum van Bergschenhoek heet deze weg nu Bergweg-Noord. Buiten het centrum, richting Rotterdam Bergweg-Zuid. Op de grens van Bergschenhoek en Rotterdam begint de Grindweg. Het gedeelte waar in Hillegersberg de winkels staan heet Bergse Dorpstraat. Vervolgens gaat deze over in de Straatweg. Aan het eind van de Straatweg ligt het Muizengaatje, zo genoemd omdat de weg hier versmald onder de spoorlijn richting Utrecht en de A20 gaat. Aan de andere kant van de A20 heet de weg weer Bergweg.

Openbaar vervoer[bewerken]

Waar de Straatweg de spoorlijn richting Utrecht kruist ligt het station Rotterdam Noord. Daarnaast was er vroeger een halte aan de Hofpleinlijn waar deze de Kleiweg kruist, genaamd station Rotterdam Kleiweg. Dit station werd per 3 juni 2006 gesloten en vervangen door metrostation Melanchthonweg dat enkele tientallen meters verderop is gelegen aan de Melanchtonweg in Schiebroek. Over de Kleiweg rijdt RET-tramlijn 8. Verder rijdt er 1 RET buslijn, lijn 174, vanaf station Rotterdam Noord via de Kleiweg naar Delft .

Scholen[bewerken]

De volgende scholen bevinden zich in het Kleiwegkwartier

Schoolnaam Type
Goede Herderschool Voorschool
de Bergse Zonnebloem Basisschool (Daltonschool)
de Tarcisiusschool Basisschool
Goede Herderschool Basisschool (dependance)

Funderingsproblematiek[bewerken]

Op 10 april 2014 werd de wijk landelijk nieuws nadat een aantal woningen in de Margrietstraat acuut ontruimd moesten worden wegens instortingsgevaar[2]. De slechte staat van de fundering van deze woningen maakte het volgens de gemeente onverantwoord om de huizen te laten bewonen. Dit was het startsein voor een samenwerking tussen de Bewonersinitiatiefgroep Kleiwegkwartier (BIK), het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF), de gemeente Rotterdam en het Ministerie van Binnenlandse Zaken om begin 2015 een onderzoek te starten naar de funderingsproblemen binnen een deel van het kleiwegkwartier. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de status van de funderingen in dit deel van de wijk is. Daarnaast zou dit project een handboek moeten opleveren voor wijken met funderingsproblemen. Het project onder de naam ‘Goed gefundeerd!’ loopt anno 2016 nog steeds.

Externe link[bewerken]