Rubroek (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rubroek
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-rubroek.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Kralingen-Crooswijk
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 29′ OL
Oppervlakte 54 ha.  
Inwoners (2012) 8100 (15.210 inw/km²)

Rubroek is een buurt van Crooswijk in het Rotterdams stadsdeel Kralingen-Crooswijk. De wijk wordt begrensd door de Crooswijksesingel in het noorden, de Boezemweg in het oosten, de Goudsesingel in het zuiden en de Rotte in het westen.

De wijk grenst aan de Stadsdriehoek, het centrum van Rotterdam, en heeft twee grote winkelstraten: de Jonker Fransstraat en de Goudsesingel.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Rubroek komt voor het eerst voor in 1283, in een akte over het ambacht Rubroke. Vanaf 1865 werd de polder Rubroek gevuld met woningbouw voor het groeiende Rotterdam. Daarnaast was in Rubroek de Rotterdamse Veemarkt en de fabriek van Jamin gevestigd. Tijdens het bombardement op Rotterdam werd het zuiden van de wijk verwoest. Dit gedeelte van de wijk is in de jaren veertig en vijftig herbouwd. De Jamin-fabriek verhuisde in 1957 naar Oosterhout en de laatste Veemarkt werd in 1973 gehouden. Daarna vond grootschalige sloop en nieuwbouw plaats in het midden en noorden van de wijk Rubroek. Een van de weinige gebouwen die deze sloopgolf heeft overleefd, is de Rooms Katholieke kerk van de Allerheiligste Verlosser aan de Goudse Rijweg die anno 2014 voor studentenhuisvesting wordt gebruikt.

Veemarkt Rotterdam, Polygoonjournaal 1950