Scheepvaartkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Scheepvaartkwartier
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-nieuwe werk.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Rotterdam Centrum
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 28′ OL
Oppervlakte 109 ha  
Inwoners (2012) 1820 (2620 inw./km²)
Overig
Website Stichting Wijkbelangen Scheepvaartkwartier
Foto's
Parklaan, de centrale as van de wijk
Parklaan, de centrale as van de wijk
Het Atlantic House op het Westplein
Het Atlantic House op het Westplein

Het Scheepvaartkwartier of Het Nieuwe Werk is een wijk in Rotterdam gelegen aan de oevers van de Nieuwe Maas. De wijk wordt in het noorden begrensd door de Westzeedijk en het Vasteland, in het westen door de Maastunnel traverse, in het zuiden door de Parkkade, de Westerkade en de Willemskade en in het oosten door de oprit van de Erasmusbrug. De Veerhaven en de nabijgelegen Parklaan met zijn monumentale bouw van rond 1900 vormen het centrum van het Scheepvaartkwartier. Het Calandmonument, dat Pieter Caland herdenkt, bevindt zich op de Veerkade. De witte, in bijna koloniale stijl gebouwde, monumentale panden aan de Westerkade (eigenlijk Javastraat en Zeemansstraat), daterend van ca. 1865, behoren tot de mooiste van de wijk.

Geschiedenis[bewerken]

Het Scheepvaartkwartier werd rond 1840 door de stadsarchitect W.N. Rose ontworpen als planmatig aangelegd stadskwartier. Dit nieuwe stadsdeel werd Het Nieuwe Werk genoemd en is vanaf 1848 verkaveld met als meest beeldbepalend element de Veerhaven. Oorspronkelijk lag ook de Westerhaven in dit gebied maar die is in 1910 gedempt. Er vestigden zich zeer welgestelde Rotterdammers, zoals kolenhandelaar D.G. van Beuningen en bankier Marten Mees, aan de Parklaan in de wijk. Het Scheepvaartkwartier is een beschermd stadsgezicht en hierdoor een Rijksmonument. Met 98 van de ruim 500 rijksmonumenten in Rotterdam is het Scheepvaartkwartier een schatkamer van cultureel erfgoed. Het Scheepvaartkwartier is tijdens het bombardement van het centrum van Rotterdam in mei 1940 vrijwel gespaard gebleven. Alleen het meest oostelijke blok van de wijk, grenzend aan de Leuvehaven bij het Willemsplein, werd getroffen. Het Scheepvaartkwartier maakt deel uit van het buitendijks gelegen stedelijk gebied van Rotterdam.[1]

Heden[bewerken]

Eind 20e eeuw vond nieuwbouw plaats en vestigden zich exclusieve restaurants in de wijk. De Zalmhaven aan de oostzijde werd gedempt. In een poging kapitaalkrachtige bewoners weer naar het centrum van Rotterdam te trekken, bouwde men in het oosten van de wijk luxe appartementen aan het Willemsplein en de Willemskade, bij de oprit naar de Erasmusbrug. Het Scheepvaartkwartier behoort nu tot de top 20 van rijkste wijken van Nederland. Restaurants als Parkheuvel (met twee Michelin-sterren), Zeezout en La Stanza, behoren tot de top in Nederland. Het Scheepvaartkwartier telt een groot aantal advocatenkantoren.

De zetel van het Bisdom Rotterdam bevindt zich op het Koningin Emmaplein. In het Scheepvaartkwartier bevinden zich twee musea: het Wereldmuseum (Willemskade) en het Belasting & Douane Museum (Parklaan). Aan de Willemskade bevinden zich de aanlegplaatsten van Spido en de Waterbus.

Bezienswaardig is ook het gerestaureerde pakhuizencomplex Westelijk Handelsterrein.

Een deel van de wijk is een beschermd stadsgezicht, te weten: