Zalmhaven (voormalige haven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zalmhaven (voormalige haven)
Zalmhaven
Algemene gegevens
Plaats Rotterdam
Aanloop
Zijtak van Nieuwe Maas
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Zalmhaven was een haven in Rotterdam. De Zalmhaven lag aan de westkant van de Stadsdriehoek en stamde uit 1693. De Zalmhaven was gericht op de zalmvisserij, die in de 19e eeuw tot grote bloei kwam. Ook waren langs de Zalmhaven scheepswerven gevestigd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het eind van de zestiende eeuw maakte de haven van Rotterdam een enorme groei door. Omdat er behoefte was aan ruimte voor scheepswerven, werd net buiten de stadswal de Zalmhaven gegraven. Scheepstimmerwerven en houtkoperijen verhuisden vanuit de Boompjes hiernaartoe en de zalmvisserij bloeide op. De scheepstimmerwerven aan de Zalmhaven hadden ondertussen plaatsgemaakt voor loodwitfabrieken, gasfabrieken en houtopslagbedrijven, die nog weer later vervangen werden door scheepvaartkantoren. Door het industriële karakter kwam de Zalmhaven meer en meer ‘los’ te staan van het Scheepvaartkwartier. Na de oorlog werd dat onderscheid nog duidelijker. Tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940 bleef de Zalmhaven grotendeels gespaard. Na de Tweede Wereldoorlog waren er rond de Zalmhaven geen noemenswaardige havengebonden activiteiten en Rotterdam begon met veel optimisme aan de wederopbouw. Om een radicaal moderne binnenstad te realiseren, moest een aantal kleine panden op het Vasteland en aan de Zalmhaven wijken voor grote, moderne kantoorgebouwen.[1]

Demping[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 is de Zalmhaven gedempt voor de aanleg van de Erasmusbrug. Op de plaats van de Zalmhaven werden daarna woontorens gebouwd, waaronder De Hoge Heren en de Zalmhaventoren.