Rijnhaven (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijnhaven
Rijnhaven
Algemene gegevens
Plaats Rotterdam
Aanloop
Zijtak van Nieuwe Maas
Rijnhaven in 2007, met links de Codricofabriek en rechts de Kop van Zuid
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
De Rijnhaven rond 1900

De Rijnhaven is een havenbekken in Rotterdam. De Rijnhaven is een van de oudste havens op de zuidoever van de Nieuwe Maas. De aanleg duurde van 1887 tot 1895. De oppervlakte is 28 ha.

De haven werd in eerste instantie gegraven als berghaven voor rijnschepen, voornamelijk voor in de winter als de rijnschepen door bevriezing van de bovenrivieren de Rijn niet konden opvaren. In 1888 schreef de directeur van Gemeentewerken, G.J. de Jongh in een rapport echter dat het transitoverkeer op Rotterdam bleef toenemen en dat daarom de nieuwe Rijnhaven door uitdieping geschikt moest worden gemaakt voor de grootste zeeschepen. De Rijnhaven werd een haven voor de overslag van massagoed 'op stroom'. De zeeschepen meerden aan boeien, los van de kade. Later verloor de Rijnhaven de overslagfunctie en werd het weer vooral een berghaven voor binnenvaartschepen. Anno 2015 zijn de ligplaatsen voor de binnenvaart verplaatst naar onder meer de Maashaven. De enige schepen die er nog varen komen om te lossen bij de Codricofabriek.

Door stedenbouwkundige ontwikkelingen op de Kop van Zuid en Katendrecht is het gebied rondom de Rijnhaven drastisch vernieuwd. Veel van de pakhuizen zijn gesloopt om plaats te maken voor hoogbouw, alleen aan de zuidkant staan er nog wat. Bij de haven ligt het station Rijnhaven van lijn D en lijn E van de Rotterdamse metro.

Demping[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2020 werd aangekondigd dat de Rijnhaven na 2024 deels zal worden gedempt en worden gebruikt voor de bouw van woningen en de aanleg van een stadspark. De Posthumalaan wordt dan een stadsboulevard met hoge woontorens en de metrostations Wilhelminaplein en Rijnhaven worden gerenoveerd. [1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rijnhaven (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.