Lijn E (metro van Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metrolijn E
Lijn E (metro van Rotterdam) op de kaart
Totale lengte27 km
Aangelegd doorRET
Geopend
10 september 2006: Nootdorp - Hofplein
11 november 2006: Den Haag Centraal - Nootdorp
19 december 2008: Berkel Westpolder
17 augustus 2010: Melanchthonweg - Rotterdam Centraal
11 december 2011: Rotterdam Centraal - Slinge
Gesloten
17 mei 2010: Wilgenplas
17 augustus 2010: Hofplein
Huidige statusIn gebruik
Aantal sporen2
Metrodienst doorRET
Traject
uKSBHFa Den Haag Centraal (NS)
overstap: RandstadRail  3   4 
BSicon .svguABZg+lBSicon .svg van Beatrixkwartier
(RandstadRail  3   4 )
uSHST Laan van NOI (NS)
overstap: RandstadRail  3   4 
umKRZu Spoorlijn Amsterdam - Rotterdam
uSHST Voorburg 't Loo
overstap: Tram 2
uSHST Leidschendam-Voorburg
uWBRÜCKE1 Spoorbrug over de Vliet
uENDEauSTRBSicon .svg Opstelterrein RandstadRail
DSTuSTRBSicon .svg NedTrain Leidschendam
mABZgluABZg+r{{{3}}}
STRuSHSTBSicon .svg Forepark
mKRZouTSHSToBSicon .svg Leidschenveen
overstap: RandstadRail  3   4 
STRuABZgluCONTfq naar Voorweg Laag
(RandstadRail  3   4 )
ABZqrumKRZoBSicon .svg Nootdorpboog
Spoorlijn Gouda - Den Haag
uSHST Nootdorp
uSHST Pijnacker Centrum
overstap: Bus 55
uSHST Pijnacker Zuid
uSHST Berkel Westpolder
overstap: Bus 174
uSHST Rodenrijs
overstap: Bus 170 en 173
umKRZo HSL-Zuid
ueSHST Wilgenplas
(opgeheven)
uSHST Meijersplein
uSHST Melanchthonweg
overstap: Tram 25
BSicon .svgueABZglBSicon .svg naar Station Hofplein
(opgeheven)
utSTRa (Statenwegtracé)
utHST Blijdorp
utSTR (Statenwegtracé)
utBHF Rotterdam Centraal (NS)
overstap: Metrolijn  D 
utHST Stadhuis
overstap: Tram 21, 23 en 24
utTHSTt Beurs
overstap: Metrolijn  A   B   C 
BSicon .svgutABZg+lBSicon .svg van Blaak
(dienstverbinding)
utHST Leuvehaven
utKRZW Tunnel onder de Nieuwe Maas
utHST Wilhelminaplein
overstap: Tram 20, 23 en 25
utSTRe
BSicon .svgueABZglBSicon .svg naar Remise Hilledijk
(opgebroken)
uHST Rijnhaven
overstap: Bus 77
uHST Maashaven
overstap: Tram 2
uHST Zuidplein
Busstation
uBHF Slinge
overstap: Metrolijn  D 
uSTR naar De Akkers
Metrolijn  D 

Metrolijn E is een metrolijn van de Rotterdamse metro en tevens onderdeel van RandstadRail. De lijn loopt van station Den Haag Centraal naar station Slinge in Rotterdam-Zuid en wordt geëxploiteerd door de RET.

De lijn stond eerder bekend onder de naam Erasmuslijn, waar ook metrolijn D tussen De Akkers in Spijkenisse naar station Rotterdam Centraal onder viel; sinds 13 december 2009 wordt de naam Erasmuslijn niet meer gebruikt en worden de metrolijnen aangeduid met letters en kleuren.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie RandstadRail voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Metrolijn E deelt het spoor nabij Station Laan van NOI met RandstadRail 3 en 4.
Metrolijn E rijdt sinds 11 december 2011 langs Zuidplein, maar volgens dit bord was al eerder de werkelijkheid (3 sept. 2011)

In 2006 is in het kader van het project RandstadRail de Hofpleinlijn, de spoorlijn van Rotterdam Hofplein naar Den Haag, omgebouwd naar een metro/sneltramlijn: de RandstadRail Erasmuslijn. Eind 2009 is de naam veranderd in Metrolijn E.

Tot 17 augustus 2010 reed de lijn via het Hofpleinlijnviaduct naar station Rotterdam Hofplein over het tracé van de voormalige Hofpleinlijn. Met een geboorde tunnel via het Statenwegtracé werd metrolijn E op die datum aangesloten op het netwerk van de Rotterdamse metro, tot 22 augustus 2011 slechts met één tunnelbuis waarin over enkelspoor werd gereden, sindsdien wordt door beide tunnelbuizen een 10 minuten dienst gereden. Sinds 11 december 2011 rijdt Metrolijn E door naar metrostation Slinge; het is daardoor een doorgaande lijn van het centrum van Den Haag tot Rotterdam-Zuid.

Metrolijn E bevat nog enkele overwegen beveiligd met AHOB-installaties en heeft daarmee meer het karakter van een sneltram dan van een metro. De mate van afscherming is echter beduidend groter dan gebruikelijk (AHOB's in plaats van verkeerslichten bij overwegen, volledige afscherming van de baan met hekken) en daarmee is het veiligheidsniveau en de mate van autonomie meer vergelijkbaar met een spoorweg. De voormalige overweg in Pijnacker is vervangen door een tunnel.

Metrolijn E deelt het tracédeel Laan van NOI - Leidschenveen met RandstadRail 3 en 4 die tussen Den Haag en Zoetermeer rijden, geëxploiteerd door de HTM.

Stations[bewerken]

Bij de opheffing van de Hofpleinlijn (NS) op 3 juni 2006 is station Kleiweg gesloten. Hoewel metrolijn E hier nog wel langs kwam, werd er niet gestopt.

Diverse stations langs de lijn zijn vernieuwd en een aantal nieuwe stations is toegevoegd.

Bij de start van RandstadRail:

- Station Kleiweg werd vervangen door het even verderop gelegen station Melanchthonweg.

- In Pijnacker werd een nieuw station toegevoegd, Pijnacker Zuid, terwijl het voormalige station Pijnacker (NS) hernoemd werd in Pijnacker Centrum na verplaatsing in de richting van de Oostlaan.

- Voorts werden de stations Nootdorp, Leidschenveen en Forepark nieuw toegevoegd.

Latere wijzigingen:

- Op 19 december 2008 werd Station Berkel Westpolder in gebruik genomen.

- Op 17 mei 2010 werd Station Wilgenplas vervangen door het even verderop gelegen station Meijersplein.

- Op 17 augustus 2010 werd station Blijdorp in gebruik genomen en het al langer bestaande station Rotterdam Centraal toegevoegd aan metrolijn E. Station Rotterdam Hofplein werd op dezelfde dag buiten gebruik gesteld.

- Op 11 december 2011 werden de stations van het bestaande trajectdeel Rotterdam Centraal - Slinge van metrolijn D toegevoegd en was de lijn compleet.

- Op 17 december 2015 werd aangekondigd dat RET zeven miljoen euro in het keerspoor op het station Leidschenveen investeert. Tussen de metrostations Slinge en Leidschenveen rijdt dan tussen 7.00 en 8.00 uur een extra metro.[1]

- Op 22 augustus 2016 werd het nieuwe metrostation Den Haag Centraal voor metrolijn E geopend. Sinds augustus 2014 heeft men aan dit station op een viaduct boven het busplatform gebouwd en konden reizigers voor de opening van het nieuwe metrostation in 2016 zeven maanden niet verder reizen dan station Laan van NOI. Het nieuwe metrostation vervangt het voormalige eindspoor in het station (spoor 11 en 12), dat teruggebouwd is tot treinspoor om de capaciteit van de NS op Den Haag Centraal te vergroten.

Exploitatie[bewerken]

De metro's op lijn E rijden de gehele dag tussen de stations Den Haag Centraal en Slinge. De lijn rijdt met de frequenties als in onderstaande tabel.

Tijdstip Weekfrequenties Vakantiefrequenties
Ma. t/m vr. Zaterdag Zondag Maandag t/m vrijdag Zaterdag Zondag
05.45 - 07.00 4×/uur - - 4×/uur - -
07.00 - 08.00 6×/uur* 4×/uur - 4×/uur 4×/uur -
08.00 - 11.00 6×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur
11.00 - 18.00 6×/uur 6×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur
18.00 - 19.00 6×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur
19.00 - 00.30 4×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur 4×/uur

De lijn wordt geëxploiteerd vanaf remise Waalhaven in Rotterdam.

Sinds maandag 1 februari 2016, is een extra rit toegevoegd in de ochtendspits voor een kortdurende 5 minutendienst.*

Tot de verbinding met het metronet voltooid was, moesten de rijtuigen voor onderhoud met een locomotief naar de werkplaats van NedTrain gebracht worden, welke naast het RandstadRail-emplacement gelegen is. Voor het uitwisselen van rijtuigen met het metronet moesten deze via het spoor, rijtuigen werden achter een locomotief via de Nootdorpboog en door Delft overgebracht naar de remise Waalhaven aan metrolijn D. Sinds de voltooiing van de boortunnel kunnen de rijtuigen zelfstandig naar de remise Waalhaven rijden.

Materieel[bewerken]

Op metrolijn E worden voornamelijk voertuigen uit de 5500-serie ingezet, aangevuld met enkele rijtuigen uit de 5600-serie (Alleen 5607-5642)[bron?]. De 5500 serie is speciaal voor deze lijn aangeschaft en bestaat uit 22 rijtuigen die ook in de RandstadRail-kleurstelling geleverd zijn. Sinds de verlenging van de lijn naar metrostation Slinge is het aantal rijtuigen in de 5500 serie echter in de praktijk onvoldoende waardoor rijtuigen uit de 5600 serie, welke niet de RandstadRail-kleurstelling hebben, ingezet moeten worden. RET bestelde daarom eind 2015 zes treinstellen bij.[2]

Elke dag wordt er gereden met twee gekoppelde rijtuigen. Op maandag t/m donderdag en in het weekend worden deze rijtuigen ontkoppeld op station Slinge. Hierdoor rijden er 's avonds zeven enkele RSG3-rijtuigen. Op maandag t/m zaterdag zijn 20 van de 22 beschikbare rijtuigen nodig op Lijn E. Op zondag zijn er maar 14 rijtuigen nodig voor de exploitatie, vanwege de lagere frequentie.[bron?]

Elektrificatie[bewerken]

Metrolijn E rijdt op het trajectdeel Den Haag Centraal - Melanchthonweg als sneltram, met elektriciteitsvoeding door middel van een bovenleiding. Op station Melanchthonweg wordt overgeschakeld op een derde rail en de voertuigen rijden dan verder als metro, in de richting Slinge.

Vervoerbewijzen[bewerken]

Bij sommige vervoerbewijzen wordt onderscheid gemaakt tussen het deel van de lijn ten noorden en dat ten zuiden van Berkel Westpolder. Dit geldt in ieder geval voor het gratis abonnement voor Rotterdamse 65-plussers (alleen geldig in het zuidelijke deel).

  1. RET bestelt zes nieuwe metro’s voor lijn E
  2. RET koopt zes nieuwe metro's voor lijn E, RTV Rijnmond, 15 december 2015.