Leidschenveen (metro- en sneltramhalte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leidschenveen
Halte Leidschenveen.JPG
Plaats Den Haag
Afkorting Lvn
Opening 29 oktober 2006
Perrons 1 (Eilandperron)
Perronsporen 2
RandstadRail  3   4 
Metrolijn  E 
Tramlijn  19 
Streekbus 30
Vervoerder HTM
RET
Connexxion
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 24′ OL
Leidschenveen (metro- en sneltramhalte)
Leidschenveen (metro- en sneltramhalte)

Locatie van het station/tramhalte

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Leidschenveen is een halte van drie lijnen van RandstadRail, gelegen in de wijk Leidschenveen van het Haagse stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg. Het station bestaat uit een op een viaduct gelegen eilandperron met een hoog gedeelte voor metrolijn E en een laag gedeelte voor de lijnen 3 en 4. Komende uit Zoetermeer en Rotterdam is dit het eerste station waar overstappen van de "Rotterdamse" lijn 'E' mogelijk is naar de "Zoetermeerse" lijnen 3 en 4, en omgekeerd.

Het station werd op 29 oktober 2006 in gebruik genomen.

Tussen 1908 en 1938 lag op dezelfde locatie Station Leidschenveen aan de Hofpleinlijn.

Tram- en bushalte[bewerken]

Onder het station is een gecombineerde tram- en bushalte. Deze halte is sinds mei 2008 in gebruik genomen door streekbuslijn 33 van Connexxion. Op 31 augustus 2009 werd het streekvervoer in Regio Haaglanden over genomen door Veolia. Sinds 11 december 2016 is dat weer Connexxion.

Op 1 juli 2010 werd de halte ook voor tramlijn 19 in gebruik genomen, waarmee Leidschenveen een directe verbinding kreeg met Leidschendam, de Haagse wijk Ypenburg en Delft.

In december 2010 tijdens de invoering van de dienstregeling van 2011 besloot Veolia dat de route van buslijn 33 werd overgenomen door buslijn 30, waarmee Leidschenveen een directe verbinding kreeg met Rijswijk, Wateringen, Kwintsheul, Naaldwijk Verdilaan, Maasdijk en Maassluis. In december 2011 werd buslijn 30 verkort t/m Naaldwijk Verdilaan.

Tram- en buslijnen[bewerken]

Lijn Route Via Vervoerder Bijzonderheden
19 Leidschendam Leidsenhage - Station Delft Vliettunnel, Leidschenveen, Station Ypenburg, Nootdorp, Ypenburg, Rijswijk HTM
30 Zoetermeer, Centrum-West - Naaldwijk, Verdilaan Voorweg, Leidschenveen, Station Ypenburg, Ypenburg, Rijswijk, Wateringen, Kwintsheul, Honselersdijk Connexxion

Foto's[bewerken]