Driemanspolder (sneltramhalte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Driemanspolder
Driemanspolder
Plaats Zoetermeer
Afkorting Zdm
Opening 22 mei 1977 (treinstation)
Sluiting 3 juni 2006 (treinstation)
Heropening 27 oktober 2007 (RandstadRail)
Vervoerder HTM
Sneltramhalte
Onderdeel van RandstadRail
Perron(s) 2
Perronsporen 2
Tram
Lijn Richting Volgende halte
 3    Den Haag
       Loosduinen
Meerzicht
 3    Zoetermeer
       Centrum
Delftsewallen
Ligging
Coördinaten 52° 3′ NB, 4° 29′ OL
Driemanspolder (RandstadRail)
Driemanspolder
Locatie van het station/tramhalte Driemanspolder
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Driemanspolder is een sneltramhalte van RandstadRail en een voormalig NS-spoorwegstation in Zoetermeer aan de Zoetermeer Stadslijn. Het werd geopend op 22 mei 1977.

De halte ligt aan de rand van de wijk Driemanspolder, naast de A12 en is door middel van een loopbrug over de snelweg verbonden met station Zoetermeer. Hoewel het een eigen halte betreft is, vormt Driemanspolder eigenlijk één geheel met station Zoetermeer. Ook de spoornummering loopt door: Driemanspolder kent de sporen 1 en 2, Zoetermeer alleen 3 en 4. De twee delen van het station zijn gescheiden door de snelweg en er zijn geen railverbindingen.

Tot 3 juni 2006 vertrok buiten de spits in beide richtingen ieder half uur een sprinter van de Zoetermeer Stadslijn met eindbestemming Den Haag Centraal.

Op die datum werd het station tijdelijk gesloten, om verbouwd te worden tot sneltramhalte in het kader van het lightrailproject RandstadRail. De perrons werden ingekort en verlaagd.

Het station zou volgens de oorspronkelijke plannen op 3 september 2006 heropend worden als halte van de vernieuwde HTM RandstadRail 3, de indienststelling van deze lijn liep echter vertraging op. Per 27 oktober 2007 is Randstadrail 3 over het gehele traject gaan rijden en is halte Driemanspolder weer in gebruik.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Driemanspolder in Zoetermeer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.