Station Zoetermeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Zoetermeer   
Stationstoegang aan de zijde van wijk Rokkeveen
Stationstoegang aan de zijde van wijk Rokkeveen
Plaats Zoetermeer
Afkorting Ztm
Opening 15 mei 1973
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Gouda - Den Haag
RandstadRail  3  (Driemanspolder, andere kant brug)
Stadsbus 71 | 72 | 74
Streekbus 455 (R-net) | 170
Qliner 380 | 381 | 383
Nachtbus N6
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Tramvervoerder HTM
- Busvervoerder EBS, HTMbuzz, RET en Arriva
Reizigers 5044 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 3′ NB, 4° 29′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zoetermeer (Randstad (gebied))
Station Zoetermeer
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zoetermeer is een van de drie spoorwegstations van Zoetermeer en ligt aan de spoorlijn Gouda - Den Haag. Het station vormt een geheel met Driemanspolder, de halte van RandstadRail die aan de andere kant van de autosnelweg A12 ligt.

Geschiedenis[bewerken]

Het station werd geopend op 15 mei 1973, maar in 1992 met de Floriade volledig vervangen, inclusief de bijbehorende brug. Op dat moment was de nieuwe wijk Rokkeveen volop in aanbouw, en daarom was enerzijds een grotere brug over spoor en A12 nodig om beide stadsdelen te verbinden, en anderzijds een ruimer opgezet station.

De sporen van het station zijn genummerd 3 en 4, omdat de naastgelegen halte Driemanspolder op de Zoetermeer Stadslijn de sporen 1 en 2 bevatte. De huidige RandstadRailhalte is niet meer voorzien van spoornummering, maar de nummers 3 (voor de richting Den Haag Centraal) en 4 (voor de richting Gouda - Utrecht Centraal) zijn gebleven.

Het loket is sinds 1 april 2006 gesloten. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de diverse kaartautomaten die in de stationshal aanwezig zijn.

Ligging[bewerken]

Het station ligt direct naast de autosnelweg A12 en is met de overdekte voet- en fietsbrug, de Nelson Mandelabrug, verbonden met de halte Driemanspolder van RandstadRail (tot 3 juni 2006 de Zoetermeer Stadslijn). Het station is niet gesitueerd in het centrum van Zoetermeer, maar ligt in de wijk Rokkeveen. De voet- en fietsbrug zorgt voor de verbinding van het station naar de wijken van Zoetermeer aan de zuidkant van de autosnelweg A12.

Intercitystatus[bewerken]

De gemeente Zoetermeer zou graag zien dat intercity's op station Zoetermeer gaan stoppen. In januari 2007 kondigde wethouder Pieter Smit aan de Nederlandse Spoorwegen opnieuw te verzoeken station Zoetermeer de intercitystatus te geven.[2] Tijdens de Floriade in 1992 had het station tijdelijk de intercitystatus.

Er was enige tijd sprake van een mogelijke stop van de intercity's tussen Utrecht en Den Haag. Dit vanwege de komst van het station Lansingerland-Zoetermeer, dat alleen op een robuuste en veilige manier inpasbaar leek te zijn indien de intercity's een extra stop maken (omdat anders de intercity's en sprinters te dicht op elkaar zullen rijden door de extra rijtijd die de sprinter dan nodig heeft).[3]

Toekomst[bewerken]

Het huidige station is reeds voorbereid op een mogelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn Gouda - Den Haag, zo is de liftschacht naar het nog niet gerealiseerde derde perron al aanwezig.

Faciliteiten[bewerken]

  • Twee gratis bewaakte fietsenstallingen
  • Liften naar de perrons
  • Kiosk
  • Standplaats voor Treintaxi
  • SOS/Info-zuilen op perrons
  • Gratis parkeergelegenheid rondom het station.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2019 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6800 Sprinter Den Haag CentraalZoetermeerGoudaGouda Goverwelle Rijdt niet 's avonds en in het weekend
6900 Sprinter Den Haag CentraalZoetermeerGoudaUtrecht CentraalGeldermalsen's-Hertogenbosch

Buslijnen en RandstadRail[bewerken]

De volgende sneltram- en buslijnen van Arriva, EBS, HTM, HTMbuzz en RET stoppen op station Zoetermeer:

Lijn Route Via Vervoerder Opmerkingen
RandstadRail
 3  Zoetermeer, Centrum-West - Den Haag, Loosduinen Voorweg Hoog, Seghwaert, Centrum-West, Voorweg Laag, Zoetermeerse Rijweg, Leidschenveen, Forepark, Leidschendam-Voorburg, Voorburg 't Loo, Laan van NOI, Beatrixkwartier, Centraal Station, Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde, Bomen/-Vruchtenbuurt, Bohemen HTM Te bereiken bij halte Driemanspolder.
Stadsdienst Zoetermeer
71 Centrum-West - Centrum-West Station, Rokkeveen, Station Oost, Dorp EBS Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 72.
72 Centrum-West - Centrum-West Dorp, Station Oost, Rokkeveen, Station Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 71.
74 Centrum-West - Lansinghage Station, Station Oost Spitslijn.
Zo-Ro bus
170 Zoetermeer, Centrum-West - Rodenrijs, Metrostation Station Zoetermeer, Station Zoetermeer Oost, ZoRo-busbaan, Berkel en Rodenrijs RET 6-4-2 bus.
Qliner
380 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Arriva Alleen in de spits.
381 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Alleen in de spits.
383 Den Haag, Centraal Station - Krimpen aan den IJssel, Busstation Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Moerkapelle, Zevenhuizen, Rotterdam, Nieuwerkerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel Alleen in de spits.
R-net
455 Zoetermeer, Centrum-West - Delft, Station Pijnacker, Delfgauw, TU Delft (Noord) EBS
Nachtnet Den Haag
N6 Den Haag Centrum → Den Haag Centrum Centraal StationLeidschenveen → Zoetermeer HTMbuzz Alleen vrijdag- en zaterdagnacht.

Externe links[bewerken]