Station Zoetermeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Zoetermeer   
Stationstoegang aan de zijde van wijk Rokkeveen
Afkorting Ztm
Opening 15 mei 1973
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Gouda - Den Haag
RandstadRail  3  (Driemanspolder, andere kant brug)
Stadsbus(sen) 71
R-net 170 & 455
Qliner 382 t/m 384 & 386
Nachtbus(sen) N6
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Tramvervoerder HTM
- Busvervoerder EBS, HTM, RET & Arriva
Reizigers 2.199 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Zoetermeer
Coördinaten 52° 2′ 51″ NB, 4° 28′ 39″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zoetermeer (Randstad)
Station Zoetermeer
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zoetermeer is een van de drie spoorwegstations van Zoetermeer en ligt aan de spoorlijn Gouda - Den Haag. Het station vormt een geheel met Driemanspolder, de halte van RandstadRail die aan de andere kant van de autosnelweg A12 ligt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd geopend op 15 mei 1973, maar in 1992 met de Floriade volledig vervangen, inclusief de bijbehorende brug. Op dat moment was de wijk Rokkeveen volop in aanbouw. Dit maakte enerzijds een grotere brug over spoor en A12 nodig om beide stadsdelen te verbinden, en anderzijds een ruimer opgezet station.

De sporen van het station zijn genummerd 3 en 4, omdat de naastgelegen halte Driemanspolder op de Zoetermeer Stadslijn de sporen 1 en 2 bevatte. De huidige halte van RandstadRail is niet meer voorzien van spoornummering, maar de nummers 3 (voor de richting Den Haag Centraal) en 4 (voor de richting Gouda en Utrecht Centraal) zijn gebleven.

Het loket is sinds 1 april 2006 gesloten. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de diverse kaartautomaten die in de stationshal aanwezig zijn.

In 2012 werd het station voor het VPRO-televisieprogramma De slag om Nederland genomineerd bij een verkiezing voor de lelijkste plek van Nederland, waarbij het uiteindelijk de tweede plaats veroverde.[2]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Ingang noordzijde met roltrappen.

Het station ligt direct naast de autosnelweg A12 en is met de overdekte voet- en fietsbrug, de Nelson Mandelabrug, verbonden met de halte Driemanspolder van RandstadRail (tot 3 juni 2006 de Zoetermeer Stadslijn). Het station is niet gesitueerd in het centrum van Zoetermeer, maar ligt in de wijk Rokkeveen. De voet- en fietsbrug zorgt voor de verbinding van het station naar de wijken van Zoetermeer aan de noordkant van de autosnelweg A12.

Intercitystatus[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Zoetermeer zou graag zien dat intercity's op station Zoetermeer gaan stoppen. In januari 2007 kondigde wethouder Pieter Smit aan de Nederlandse Spoorwegen opnieuw te verzoeken station Zoetermeer de intercitystatus te geven.[3] Tijdens de Floriade in 1992 had het station tijdelijk de intercitystatus.

Er was enige tijd sprake van een mogelijke stop van de intercity's tussen Utrecht en Den Haag. Dit vanwege de komst van het station Lansingerland-Zoetermeer, dat alleen op een robuuste en veilige manier inpasbaar leek te zijn indien de intercity's een extra stop maken (omdat anders de intercity's en sprinters te dicht op elkaar zullen rijden door de extra rijtijd die de sprinter dan nodig heeft).[4]

Tijdelijke sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 december 2022 werd na inspectie bekend dat de constructie van de Nelson Mandelabrug te zwaar is voor de ondersteuning. Hierop werd het voetgangers- en fietsersverkeer over de brug gesloten, waardoor het station onbereikbaar werd (het verkeer over de A12 en de Zuidweg onder de brug werd niet gestremd). Hierop werd besloten voor onbepaalde tijd geen treinen meer te laten stoppen op het station.[5][6] Uiteindelijk gingen er per 26 januari 2023 19:00 weer treinen stoppen op het station, en een dag later ook RandstadRail bij de halte Driemanspolder.[7]

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige station is reeds voorbereid op een mogelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn Gouda - Den Haag, zo is de liftschacht naar het nog niet gerealiseerde derde perron al aanwezig.

Beschrijving station en faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Voor fietsers zijn meerdere (gratis) fietsenstallingen beschikbaar. Gemotoriseerd verkeer heeft gratis parkeergelegenheid nabij het station. Reizigers kunnen onder meer via liften het perron bereiken. Er zijn NS taxi's te boeken van en naar het station. Een kiosk verkoopt warme en koude dranken en versnaperingen.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2023 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6800 Sprinter (NS) Den Haag CentraalZoetermeerGoudaGouda Goverwelle Rijdt alleen tijdens de spits van maandag t/m donderdag.
6900 Sprinter (NS) Den Haag CentraalZoetermeerGoudaUtrecht Centraal Is van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6700. Is na 20:00 uur en van vrijdag t/m zondag te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6000.

Buslijnen en RandstadRail[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende sneltram- en buslijnen van Arriva, EBS, HTM en RET stoppen op station Zoetermeer:

Lijn Route Via Vervoerder Opmerkingen
RandstadRail
 3  Zoetermeer, Centrum - Den Haag, Loosduinen Voorweg Hoog, Seghwaert, Centrum-West, Voorweg Laag, Zoetermeerse Rijweg, Leidschenveen, Forepark, Leidschendam-Voorburg, Voorburg 't Loo, Laan van NOI, Beatrixkwartier, Centraal Station, Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde, Bomen-/Vruchtenbuurt, Bohemen HTM Te bereiken bij halte Driemanspolder.
Stadsdienst Zoetermeer
71 Centrum-West - Station Lansingerland-Zoetermeer Station, Rokkeveen EBS
Qliner
382 Den Haag, Centraal Station - Waddinxveen, Station Voorburg, Zoetermeer Arriva Alleen in de spits.
383 Den Haag, Centraal Station - Rotterdam, Capelsebrug Voorburg, Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer, Moerkapelle, Zevenhuizen, Rotterdam Nesselande, Nieuwerkerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel Alleen doordeweeks overdag tussen Den Haag Centraal en Lansingerland-Zoetermeer en tussen Rotterdam Nesselande en Capelsebrug.
384 Den Haag, Centraal Station - Waddinxveen, Station Voorburg, Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer, Moerkapelle, Zevenhuizen Alleen in de spits.
386 Den Haag, Centraal Station - Gouda, Station Voorburg, Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer, Moerkapelle, Zevenhuizen, Waddinxveen Alleen in de spits.
R-net
170 Zoetermeer, Centrum-West - Rodenrijs, Metrostation Station Zoetermeer, Station Zoetermeer Oost, Station Lansingerland-Zoetermeer, ZoRo-busbaan, Berkel en Rodenrijs RET Zo-Ro bus.
455 Zoetermeer, Centrum-West - Delft, Station Pijnacker, Delfgauw, TU Delft (Noord) EBS
Nachtnet Den Haag
N6 Den Haag Centrum → Den Haag Centrum Centraal Station, Leidschenveen, Zoetermeer HTM Alleen vrijdag- en zaterdagnacht. Rijdt tot nader order niet.
  • RandstadRail 3 stopt bij halte Driemanspolder.
  • De Qliners stoppen aan de weerszijden van de A12.
  • De overige buslijnen stoppen bij de haltes ten zuidwesten van de kruising Zuidweg/Mahatma Gandhisingel.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 4.868
2020 1.810
2021 1.478
2022 2.199

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zoetermeer train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.