Station Zoetermeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Zoetermeer   
Stationstoegang aan de zijde van wijk Rokkeveen
Stationstoegang aan de zijde van wijk Rokkeveen
Plaats Zoetermeer
Afkorting Ztm
Opening 15 mei 1973
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Gouda - Den Haag
RandstadRail  3  (Driemanspolder, andere kant brug)
Buslijn(en) Stad: 71 | 72 | 74
Streek: 52 | 55 | 170
Qliner: 380 | 381 | 382 | 383
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion, RET en Arriva
Reizigers 5349 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 3′ NB, 4° 29′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zoetermeer
Station Zoetermeer
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zoetermeer is een van de twee spoorwegstations van Zoetermeer en ligt aan de spoorlijn Gouda - Den Haag. Het station vormt een geheel met Driemanspolder, de halte van RandstadRail die aan de andere kant van de autosnelweg A12 ligt.

Geschiedenis[bewerken]

Het station werd geopend op 15 mei 1973, maar in 1992 met de Floriade volledig vervangen, inclusief de bijbehorende brug. Op dat moment was de nieuwe wijk Rokkeveen volop in aanbouw, en daarom was enerzijds een grotere brug over spoor en A12 nodig om beide stadsdelen te verbinden, en anderzijds een ruimer opgezet station.

De sporen van het station zijn genummerd 3 en 4, omdat de naastgelegen halte Driemanspolder op de Zoetermeer Stadslijn de sporen 1 en 2 bevatte. De huidige RandstadRailhalte is niet meer voorzien van spoornummering, maar de nummers 3 (voor de richting Den Haag Centraal) en 4 (voor de richting Gouda-Utrecht Centraal) zijn gebleven.

Het loket op Station Zoetermeer is sinds 1 april 2006 gesloten. Kaartjes zijn nog wel verkrijgbaar bij de diverse kaartautomaten die in de stationshal aanwezig zijn.

Ligging[bewerken]

Het station ligt direct naast de autosnelweg A12 en is met de overdekte voet/fietsbrug, de Nelson Mandelabrug, verbonden met de halte Driemanspolder van RandstadRail (tot 3 juni 2006 de Zoetermeer Stadslijn). Het station is niet gesitueerd in het centrum van Zoetermeer, maar ligt in de wijk Rokkeveen. De voet-/fietsbrug zorgt voor de verbinding van het station naar de wijken van Zoetermeer aan de zuidkant van de autosnelweg A12.

Intercitystatus[bewerken]

De gemeente Zoetermeer zou graag zien dat intercity's op station Zoetermeer gaan stoppen. In januari 2007 kondigde wethouder Pieter Smit aan de Nederlandse Spoorwegen opnieuw te verzoeken station Zoetermeer de intercitystatus te geven.[2] Tijdens de Floriade in 1992 had het station tijdelijk de intercitystatus.

Vanaf 2018 zullen de intercity's tussen Utrecht en Den Haag waarschijnlijk gaan stoppen op station Zoetermeer. Dit is noodzakelijk vanwege de komst van het nieuwe station Zoetermeer-Bleiswijk, dat voorlopig alleen op een robuuste en veilige manier inpasbaar blijkt indien de intercity's een extra stop maken (omdat anders de intercity's en sprinters te dicht op elkaar zullen rijden door de extra rijtijd die de sprinter dan nodig heeft). De NS heeft ervoor gekozen om de intercity extra te laten stoppen op station Zoetermeer. Dit is echter van tijdelijke aard, want zodra er aanpassingen aan het spoor gedaan worden die de stop onnodig maken, zullen de intercity's weer non-stop rijden tussen Gouda en Den Haag.[3]

Toekomst[bewerken]

Het huidige station is reeds voorbereid op een toekomstige spoorverdubbeling van de spoorlijn Gouda - Den Haag, zo is de liftschacht naar het toekomstige derde perron al aanwezig.

Faciliteiten[bewerken]

  • Twee gratis bewaakte fietsenstallingen
  • Liften naar de perrons
  • Kiosk
  • Standplaats voor Treintaxi
  • SOS/Info-zuilen op perrons
  • Gratis parkeergelegenheid rondom het station.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2018 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6800 Sprinter Den Haag CentraalZoetermeerGoudaGouda Goverwelle Rijdt niet 's avonds en in het weekend
7800 Sprinter Den Haag CentraalZoetermeerGoudaUtrecht Centraal In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900 naar 's-Hertogenbosch.

Buslijnen en RandstadRail[bewerken]

De volgende sneltram- en buslijnen van Arriva, Connexxion, HTM en RET stoppen op station Zoetermeer:

Lijn Route Via Vervoerder Opmerkingen
RandstadRail
 3  Zoetermeer, Centrum-West - Den Haag, Loosduinen Voorweg Hoog, Seghwaert, Centrum-West, Voorweg Laag, Zoetermeerse Rijweg, Leidschenveen, Forepark, Leidschendam-Voorburg, Voorburg 't Loo, Laan van NOI, Beatrixkwartier, Centraal Station, Tramtunnel, Prinsegracht, HMC Westeinde, Bomen/-Vruchtenbuurt, Bohemen HTM Te bereiken bij halte Driemanspolder.
Stadsdienst Zoetermeer
71 Centrum-West - Centrum-West Station, Rokkeveen, Station Oost, Dorp Connexxion Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 72.
72 Centrum-West - Centrum-West Dorp, Station Oost, Rokkeveen, Station Connexxion Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 71.
74 Centrum-West - Lansinghage Station, Station Oost Connexxion Spitslijn.
Streekvervoer
52 Zoetermeer, Station - Rijswijk, Station Connexxion Spitslijn.
55 Zoetermeer, Centrum-West - Delft, Station Centrum Pijnacker, Delfgauw, TU Delft (Noord) Connexxion
170 Zoetermeer, Centrum-West - Rodenrijs, Metrostation Station Zoetermeer, Station Zoetermeer Oost, ZoRo-busbaan, Berkel en Rodenrijs RET
Qliner
380 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Arriva Alleen in de spits.
381 Den Haag, Centraal Station - Alphen aan den Rijn, Station Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Hazerswoude, Hazerswoude-Rijndijk Arriva Alleen in de spits.
382 Den Haag, Centraal Station - Boskoop Snijdelwijk Voorburg, Zoetermeer, Waddinxveen Arriva Alleen in de spits
383 Den Haag, Centraal Station - Krimpen aan den IJssel, Busstation Voorburg, Zoetermeer, Kruisweg, Moerkapelle, Zevenhuizen, Rotterdam, Nieuwerkerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel Arriva Alleen in de spits.

Externe links[bewerken]