Station Zoetermeer Oost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Zoetermeer Oost   
Station Zoetermeer Oost 2.jpg
Plaats Zoetermeer
Afkorting Ztmo
Opening 1 mei 1870
Sluiting 15 mei 1938
Heropening 15 mei 1965
Perrons 1 (eilandperron)
Perronsporen 2
Toegang via poortjes, niet voor invaliden
Spoorlijn Spoorlijn Gouda - Den Haag
Stadsbus 71 | 72 | 74
Streekbus 170
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion en RET
Reizigers 3482 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 3′ NB, 4° 30′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zoetermeer Oost (Randstad (gebied))
Station Zoetermeer Oost
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zoetermeer Oost is een spoorwegstation in het Zuid-Hollandse Zoetermeer aan de spoorlijn Den Haag - Gouda - Utrecht.

Kenmerken[bewerken]

De spoorlijn met het station bevindt zich tussen de autosnelweg A12 aan de noordzijde en de Zuidweg aan de zuidzijde. Ten noorden van de A12 ligt de oude dorpskern van Zoetermeer, aan de Eerste Stationsstraat.

Het station heeft een eilandperron bereikbaar via twee overpaden met AOB (gescheiden van de overweg met AHOB iets verderop) en ook via een naastgelegen voetgangerstunnel. Via de overpaden komt men bij een parkeerplaats en een weg waarop voetgangers en fietsers niet toegestaan zijn. Deze overpaden zijn dus alleen voor degenen die per auto naar het station komen. Aan het oostelijke uiteinde van het perron is er ook nog een voetgangersbrug over het zuidelijke spoor naar de Zuidweg.

Het is een station met poortjes.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste station van Zoetermeer werd geopend op 1 mei 1870 onder de naam Soetermeer-Zegwaard. Dit station werd gesloten op 15 mei 1938. Op 15 mei 1965 werd op dezelfde locatie het huidige station geopend onder de naam Zoetermeer. In 1973 werd een stuk naar het westen het nieuwe station Zoetermeer geopend, dichter bij het nieuwe stadscentrum. De naam van het oude station werd veranderd in Zoetermeer Oost.

De loketten zijn vervangen door de automaten. In 2008 werd het inmiddels verpauperde stationsgebouw, waarvoor geen huurder was, vervangen door een verwarmde abri.[2] Deze werd later weer verwijderd.

Oostelijk van Zoetermeer is men anno 2018 bezig met de aanleg van Station Lansingerland-Zoetermeer. Omdat een stop extra in eerste instantie niet viel in te passen in de dienstregeling op de spoorlijn Gouda - Den Haag, werd geopperd station Zoetermeer Oost na realisatie hiervan te sluiten. Uit later onafhankelijk onderzoek bleek dat een extra stop technisch wel mogelijk is als er ook een extra intercitystop wordt ingelast op het traject Den Haag - Gouda.[3]

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2018 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6800 Sprinter Den Haag CentraalZoetermeer OostGoudaGouda Goverwelle Rijdt niet 's avonds en in het weekend
7800 Sprinter Den Haag CentraalZoetermeer OostGoudaUtrecht Centraal In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900 naar 's-Hertogenbosch.

Buslijnen[bewerken]

De volgende buslijnen van Connexxion en RET stoppen op station Zoetermeer Oost:

Lijn Route Via Vervoerder Opmerkingen
Stadsdienst Zoetermeer
71 Centrum-West - Centrum-West Station, Rokkeveen, Station Oost, Dorp Connexxion Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 72.
72 Centrum-West - Centrum-West Dorp, Station Oost, Rokkeveen, Station Connexxion Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 71.
74 Centrum-West - Lansinghage Station, Station Oost Connexxion Spitslijn.
Streekvervoer Rotterdam
170 Zoetermeer, Centrum-West - Rodenrijs, Metrostation Station Zoetermeer, Station Zoetermeer Oost, ZoRo-busbaan, Berkel en Rodenrijs RET