Station Sliedrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Sliedrecht   
Station met voormalig stationsgebouw en twee Spurts.
Station met voormalig stationsgebouw en twee Spurts.
Plaats Sliedrecht
Afkorting Sdt
Opening 16 juli 1885
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn MerwedeLingelijn (Betuwelijn)
Streekbus streekBuzz: 75
snelBuzz: 388
Buurtbus buurtBuzz: 701
Belbus bestelBuzz: 915
Vervoerder(s) Qbuzz
Reizigers 866 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 50′ NB, 4° 47′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Sliedrecht (Nederlands spoorwegstation)
Station Sliedrecht
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Sliedrecht is het station van Sliedrecht en ligt op de MerwedeLingelijn, een onderdeel van de Betuwelijn. Er rijden treinen richting Dordrecht en Geldermalsen. Het traject bestaat grotendeels nog uit enkelspoor. Op Station Sliedrecht is een extra spoor zodat treinen in beide richtingen elkaar hier kunnen passeren.

Het station werd geopend op 16 juli 1885. Het oude stationsgebouw was identiek aan het, inmiddels afgebroken, allereerste station Hardinxveld-Giessendam. Het nog bestaande station Leerdam is er een verkleinde versie van.

In 1985 werd een nieuw, kleiner stationsgebouw in kubistische stijl geopend. De architect van dit bouwwerk was Rob Steenhuis. Reden hiervoor is dat de exploitatie van het oude gebouw te duur was vanwege de grootte en de afstand tot het centrum. Het oude gebouw is wel behouden gebleven, er is een restaurant in gevestigd genaamd Heeren van Slydregt. Inmiddels is het nieuwe gebouw gesloopt.

Om ook in de behoefte van inwoners aan de westzijde van Sliedrecht en de oostzijde van Papendrecht te voorzien is er momenteel een tweede treinstation in Sliedrecht: Sliedrecht Baanhoek. Dit station ligt boven aan de spoordijk, tussen dit station en Dordrecht Stadspolders en is in 2011 geopend. Het station is in 2012 opgenomen in de nieuwe dienstregeling. Station Sliedrecht zelf ligt op enige afstand van het stadscentrum.

Voorzieningen[bewerken]

Het station is toegankelijk voor invaliden. Op het station zijn fietskluizen en een fietsenstalling. Naast het station is een P+R. Achter het station is een busstation met overstapmogelijkheden naar het centrum van Sliedrecht, Utrecht, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem en dorpen in de Alblasserwaard. Alle busdiensten worden verzorgd door Qbuzz.

Foto's[bewerken]

Dienstregeling[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2020 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7100 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtSliedrechtGorinchem Rijdt onder de formule van R-net. Stopt niet in Hardinxveld Blauwe Zoom
7200 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtSliedrechtGorinchemGeldermalsen Rijdt onder de formule van R-net.