Naar inhoud springen

Station Sliedrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Sliedrecht   
Station met voormalig stationsgebouw en twee Spurts
Afkorting Sdt
Opening 16 juli 1885
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn MerwedeLingelijn (Betuwelijn)
Streekbus(sen) streekBuzz: 75
snelBuzz 388
Buurtbus(sen) buurtBuzz: 701
Vervoerder(s) Qbuzz
Reizigers 866 (2014)[1] per dag
Ligging
Plaats Sliedrecht
Coördinaten 51° 49′ 46″ NB, 4° 46′ 41″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Sliedrecht (Randstad)
Station Sliedrecht
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Sliedrecht is het station van Sliedrecht en ligt op de MerwedeLingelijn, een onderdeel van de Betuwelijn. Er rijden treinen richting Dordrecht en Geldermalsen. Het traject bestaat grotendeels nog uit enkelspoor. Op Station Sliedrecht is een extra spoor zodat treinen in beide richtingen elkaar hier kunnen passeren.

Het station werd geopend op 16 juli 1885. Het oude stationsgebouw was identiek aan het, inmiddels afgebroken, allereerste station Hardinxveld-Giessendam. Het nog bestaande station Leerdam is er een verkleinde versie van.

In 1985 werd een nieuw, kleiner stationsgebouw in kubistische stijl geopend. De architect van dit bouwwerk was Rob Steenhuis. Reden hiervoor is dat de exploitatie van het oude gebouw te duur was vanwege de grootte en de afstand tot het centrum. Het oude gebouw is wel behouden gebleven, er is een restaurant in gevestigd genaamd Heeren van Slydregt. Inmiddels is het nieuwere gebouw weer gesloopt.

Om ook in de behoefte van inwoners aan de westzijde van Sliedrecht en de oostzijde van Papendrecht te voorzien is er een tweede treinstation in Sliedrecht: Sliedrecht Baanhoek. Dit station ligt boven aan de spoordijk, tussen dit station en Dordrecht Stadspolders en is in 2011 geopend. Het station is in 2012 opgenomen in de nieuwe dienstregeling. Station Sliedrecht zelf ligt op enige afstand van het stadscentrum.

Station Sliedrecht heeft tot in de jaren 90 een relatief druk goederenvervoer gekend. De grootste klant was de firma Eelart Kramer Sliedrecht (EKS), die Alpenkreuzers importeerde vanuit een fabriek in Brand-Erbisdorf (voormalige DDR). Deze Alpenkreuzers kwamen op autolaadwagens naar Sliedrecht en werden op de losweg naast het station ervan afgereden. Een andere klant was de firma Praneda uit Papendrecht, die via het spoor tractoren importeerde vanuit de Zetor fabriek in Brno (voormalig Tsjechoslowakije. Wegens regelmatige wagentekorten in het Oostblok werden de tractoren vaak vervoerd in kolenwagentjes.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is toegankelijk voor invaliden. Op het station zijn fietskluizen en een fietsenstalling. Naast het station is een P+R. Achter het station is een bushalte met overstapmogelijkheden naar het centrum van Sliedrecht, Utrecht, Rotterdam, Gorinchem en dorpen in de Alblasserwaard. Alle busdiensten worden verzorgd door Qbuzz.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2024 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7100 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtSliedrechtGorinchem Rijdt onder de formule van R-net. Stopt niet in Hardinxveld Blauwe Zoom.
7200 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtSliedrechtGorinchemGeldermalsen Rijdt onder de formule van R-net.