Station Geldermalsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Geldermalsen   
Station Geldermalsen westzijde, januari 2013.jpg
Afkorting Gdm
Opening 1868
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2
Lijn(en) Staatslijn H,
Betuwelijn; (MerwedeLingelijn)
Vervoerder(s) NS
Arriva
Reizigers 5.949 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 16′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Geldermalsen
Station Geldermalsen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Geldermalsen is een Nederlands spoorwegstation aan de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch en de Betuwelijn. Om een eenvoudige overstap tussen deze spoorlijnen mogelijk te maken is het station gebouwd als eilandstation (het gebouw staat op een eilandperron). Doordat het stationsgebouw in het midden van het spooremplacement staat, is het alleen te bereiken via een voetgangersbrug. Tot februari 2011 was ook een voetgangerstunnel aanwezig. Het eerste station in Geldermalsen werd geopend op 1 november 1868, het huidige gebouw stamt uit 1886. Het huidige stationsgebouw is ontworpen door Marinus Antoine van Wadenoyen.

Vanuit Geldermalsen vertrekken de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6000 Sprinter Utrecht CentraalGeldermalsenTiel In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6100 naar Woerden.
6900 Sprinter Utrecht CentraalGeldermalsen's-Hertogenbosch In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 7800 naar Den Haag Centraal.
36700 Stoptrein (Arriva) DordrechtGorinchemGeldermalsen

Nieuwe voetgangersbrug[bewerken]

In februari 2011 werd op station Geldermalsen een nieuwe voetgangersbrug in gebruik genomen. Deze traverse verving de tunnel aan de oostzijde, die als sociaal onveilig getypeerd werd, en de oude, smalle brug aan de westzijde.[2] De nieuwe brug, die zes miljoen euro kostte, is voorzien van liften zodat het station ook toegankelijk is voor mindervaliden. De eerder aanwezige voetgangerstunnel aan de oostzijde werd buiten gebruik gesteld en is niet meer toegankelijk. Deze voetgangersbrug wordt na 2019 vervangen door een voetgangerstunnel.

Toekomst[bewerken]

Staatssecretaris Sharon Dijksma en de gemeente Geldermalsen hebben op 17 februari 2016 hun handtekening gezet onder de aanpassingen die nodig zijn voor Programma Hoogfreqent Spoorvervoer (PHS) in Geldermalsen. De belangrijkste aanpassing is de inrichting van een eigen spoor met twee extra perrons voor de treinen van de MerwedeLingelijn. [3]

Externe link[bewerken]