Station Geldermalsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Geldermalsen   
Station Geldermalsen
Afkorting Gdm
Opening 1 november 1868
Perrons 2 eilandperrons en 1 zijperron
Perronsporen 5 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Staatslijn H
Betuwelijn (MerwedeLingelijn)
Streekbus(sen) 47 & 543
Buurtbus(sen) 260 t/m 262
Schoolbus(sen) 647
Vervoerders
- Treinvervoerder NS en Qbuzz
- Busvervoerder Arriva
Reizigers 6495 (2018)[1] per dag (NS)
Ligging
Plaats Geldermalsen
Coördinaten 51° 53′ 2″ NB, 5° 16′ 15″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Geldermalsen (Nederlands spoorwegstation)
Station Geldermalsen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Geldermalsen is een Nederlands spoorwegstation aan de spoorlijn Utrecht - Boxtel en de Betuwelijn. Om een eenvoudige overstap tussen deze spoorlijnen mogelijk te maken is het station gebouwd als eilandstation, het gebouw staat op een eilandperron. Doordat het stationsgebouw in het midden van het spooremplacement staat, is het alleen te bereiken via een voetgangerstunnel. Tot medio augustus 2021 was er ook een voetgangersbrug aanwezig en tot 2011 ook een andere tunnel. Het eerste station in Geldermalsen werd geopend op 1 november 1868, het huidige gebouw stamt uit 1886. Het huidige stationsgebouw is ontworpen door Marinus Antoine van Wadenoyen.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Geldermalsen vertrekken de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6000 Sprinter (NS) Utrecht CentraalGeldermalsen's-Hertogenbosch Is te Utrecht Centraal gekoppeld aan de serie 8800.
6900 Sprinter (NS) Den Haag CentraalGoudaUtrecht CentraalGeldermalsenTiel
7200 Stoptrein (Qbuzz) DordrechtGorinchemGeldermalsen Rijdt onder de formule van R-net.

Tijdelijke voetgangersbrug 2011[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2011 werd op station Geldermalsen een nieuwe voetgangersbrug in gebruik genomen. Deze traverse verving de tunnel aan de oostzijde, die als sociaal onveilig getypeerd werd, en de oude, smalle brug aan de westzijde.[2] De nieuwe brug, die zes miljoen euro kostte, is voorzien van liften zodat het station ook toegankelijk is voor mindervaliden. De eerder aanwezige voetgangerstunnel aan de oostzijde werd buiten gebruik gesteld en dichtgespoten met spuitbeton. Deze is dus niet meer toegankelijk en in 2020 gesloopt. De voetgangersbrug werd in 2021 alweer vervangen door een voetgangerstunnel.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Staatssecretaris Sharon Dijksma en de gemeente Geldermalsen hebben op 17 februari 2016 hun handtekening gezet onder de aanpassingen die nodig zijn voor Programma Hoogfreqent Spoorvervoer (PHS) in Geldermalsen. De belangrijkste aanpassing is de inrichting van een eigen spoor voor de treinen van de MerwedeLingelijn.[3] Op deze manier hoeven treinen van de MerwedeLingelijn het overige treinverkeer niet te kruisen.

De lange perrons langs de perronsporen 3 en 4 zijn ingekort. Daarnaast zijn er nieuwe perrons gerealiseerd langs de sporen 1, 6 en 7. Het perron langs spoor 7 zal gebruikt worden voor de MerwedeLingelijn. Ook wordt er een nieuwe tunnel onder het station gebouwd, ter vervanging van de loopbrug uit 2011. De loopbrug biedt onvoldoende capaciteit voor de voetgangersstromen tussen de onderlinge perrons.

Het project PHS Geldermalsen omvat het realiseren van een derde spoor op de nabij gelegen Lingebrug. In Tricht, ten noorden van het station, zijn twee overwegen gesloten. Ter vervanging hiervan worden er drie nieuwe onderdoorgangen onder het spoor door gerealiseerd. Een ter hoogte van de Lingedijk, een voetgangerstunnel ter hoogte van de Nieuwsteeg en een derde onderdoorgang voor de Hooglandscheweg om Tricht.

Vanwege klachten van omwonenden is besloten om in Geldermalsen een opstelgelegenheid te realiseren voor het materieel van de MerwedeLingelijn. Het nachtelijk opstellen van materieel in Dordrecht veroorzaakte namelijk geluidsoverlast voor omwonenden. De door het PHS vrijgekomen ruimte aan de westkant van het station zal worden benut om de nieuwe opstelsporen aan te leggen. Deze zullen met de ingang van de nieuwe dienstregeling per 12 december 2021 in gebruik worden genomen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Train station Geldermalsen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.