Station Utrecht Staatsspoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Geschiedenis van station Utrecht Centraal, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
    Utrecht SS   
Opening 1 november 1868
Sluiting 1874
Lijn(en) Spoorlijn Utrecht - Boxel
Vervoerder(s) SS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Utrecht Staatsspoor is een voormalig station van de Staatsspoorwegen in Utrecht. Het station is geopend op 1 november 1868 en in 1874 gesloten. Het station was het beginpunt van de spoorlijn Utrecht - Boxtel (staatslijn H) en werd gebouwd vlak bij het al bestaande NRS/NCS-station, het huidige Centraal Station. Het station stond, vanuit de binnenstad gezien, achter de spoorlijn naar Arnhem, en was te bereiken door een tunneltje dat bekendstond als de "Uit en In".

Vanaf 1874 gingen de treinen van de Staatsspoorwegen gebruikmaken van het Centraal Station, en werd het SS-station gesloten. Het gebouw bleef wel in gebruik bij de Staatsspoorwegen als lijngebouw. In 1944 werd het gebouw door brand verwoest.

Daar waar het station heeft gestaan, is nog steeds zichtbaar in het landschap. Vanuit Eindhoven gezien, maken de treinen een bocht naar rechts of naar links. Dit is het punt, waar de treinen vroeger rechtsom het station Staatsspoor naar het station van de NRS/NCS gingen.