Station Veenendaal Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Veenendaal Centrum   
Station Veenendaal Centrum.jpg
Plaats Veenendaal
Afkorting Vndc
Opening 18 februari 1886
Sluiting 17 september 1944
Heropening 31 mei 1981
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Lijn(en) Spoorlijn Kesteren - Amersfoort (nu Veenendaallijn)
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Syntus
Reizigers 2236 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 1′ NB, 5° 33′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Veenendaal Centrum (Nederlands spoorwegstation)
Station Veenendaal Centrum
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Veenendaal Centrum is een spoorwegstation in Veenendaal gelegen aan de Veenendaallijn. Voor de heropening van die lijn in 1981 heette het station nog Station Veenendaal.

Geschiedenis[bewerken]

Als tweede station van Veenendaal (na Veenendaal-De Klomp aan de lijn Utrecht-Arnhem) werd Veenendaal Centrum geopend op 18 februari 1886 aan de spoorlijn Kesteren - Amersfoort, toen nog station Veenendaal. Dat stationsgebouw had dezelfde structuur als op de stations op de oostelijke deel van de aansluitende Betuwelijn (Elst-Geldermalsen-Dordrecht). Het station had een zeer groot en ruim emplacement met laad- en lossporen. Voor reizigerstreinen had men twee perrons, een aan de stationszijde en een aan de overzijde van het stationsgebouw. In 1907 werd aan dit perron een abri gebouwd. Het emplacement had een spooraansluiting naar de Rhenense Cravatten en Confectiefabriek Roesingen en Zn. (Later de DS van Schuppen). Naast de uitrijseinen had station Veenendaal ook inrijseinen die geplaatst waren op een bordes. De centrale beveiliging van het emplacement werd bediend vanuit Post T in het stationsgebouw en vanuit Seinhuis Post I ten westen van het station bij Wachterswoning 31. Op Post T vond de vensterverwisseling plaats met Post 1 en bediende het blokbeveiliging met Station Rhenen waar Blokstelsel A in dienst was met Enkelspoor venster, Blokvenster en Voorbijgang venster. Post 1 had naast de Vensters voor de verwisseling met Post T ook de vensters voor het Blokstelsel A (Enkelspoorvenster, Blokvenster en Voorbijgangvenster) met het station Woudenberg-Scherpenzeel. In 1931 werden de perrons in westelijke richting verlengd.

Op 17 september 1944 werd dit station gesloten voor het reizigersvervoer, dat niet meer werd hervat. In 1952 werd de SKF aangesloten met een spooraansluiting en in 1953 kwam een spooraansluiting bij het slopersbedrijf Heuvelman en werd de militaire laad en losplaats afgebroken. In 1957 werd de overweg aan de Kerkewijk verlegd en hebben er kleine wijzigingen plaatsgevonden en tot aan de reactivering is het emplacement gelijk gebleven. Wel werd de centrale beveiliging beetje voor beetje opgeruimd. Op 28 mei 1972 werd voor Wagenladingen het station gesloten. Het bleef beperkt open voor de Firma Heuvelman Slopersbedrijf die vele Nederlandse stoomlocomotieven van de NS heeft vernietigd. In de jaren 70 kwam er een einde aan het stationsgebouw van Veenendaal, deze werd in 1975 gesloopt.

Huidig station[bewerken]

Op 31 mei 1981 werd het nieuwe station (als Veenendaal Centrum) geopend op de plaats van het oude stationsgebouw aan de inmiddels gereactiveerde spoorlijn. Het reizigersvervoer verliep niet meer tussen Amersfoort en Kesteren, maar tussen Utrecht en station Rhenen over de Veenendaallijn als aftakking van de spoorlijn Utrecht - Arnhem.

Het station kreeg een eigen stationsgebouw ontworpen door Ir. C Douma, de voorzieningen werden ondergebracht in een kantoorgebouw langs het spoor. Het emplacement rondom het station is enorm gewijzigd: op de plaats van de opgeruimde rangeersporen is een verbindingsweg tussen de Kerkewijk en de Rondweg-West aangelegd ('t-Goeie Spoor). Ook is er een ondertunneling voor fietsers gekomen die het Franse Gat met het Veense centrum verbindt. Verder zijn alle sporen opgeruimd en De twee overgebleven doorgaande hoofdsporen zijn voorzien van automatisch blokstelsel met beveiligd linksrijden. Voor de blokbeveiliging krijgt Veenendaal-Centrum automatisch bloksein voor Enkelspoor zonder tussen blokseinen. Net iets voorbij het station lag een wissel dat overgaat van dubbelspoor naar enkelspoor en is er een kort tussenblok om omlopen van een trein mogelijk te maken als er een trein onderweg is naar Rhenen. Halverwege de jaren 80 werden de bezuinigingen doorgevoerd waarbij het loket nog maar beperkt open was, uiteindelijk werd dit in 2004 volledig gesloten.

Eind 2006 startte spoorbeheerder ProRail met de wijziging van de spoorsituatie rondom Veenendaal-Centrum. Veenendaal Centrum heeft sindsdien een apart kopspoor richting Rhenen, waarbij een treinstel na het uitstappen van passagiers leeg kan kopmaken richting Utrecht. Deze wijziging was nodig omdat NS Reizigers vanaf 2007 in de spits de frequentie tot 4 treinen per uur heeft opgevoerd op de Veenendaallijn. De extra treinen rijden tijdens de spitsuren niet door tot Rhenen, maar eindigen te Veenendaal Centrum. Het emplacement heeft nu ten zuiden van de overweg in de Kerkewijk naast het nieuwe kopspoor twee stel overloopwissels met bediende seinen, aangesloten op het EBP-systeem van ProRail in het verkeersleidingcentrum te Utrecht. Om het drukke wegverkeer over de Kerkewijk hinder door rangerende treinen te besparen, zijn op het baanvakgedeelte Veenendaal Centrum - Veenendaal West ook 2 stel overloopwissels met bediende seinen aangebracht.

Bediening[bewerken]

Het station wordt bediend door de sprinters tussen Rhenen en Utrecht Centraal. Ook stoppen er lijnbussen naar Amersfoort, Zeist, Ede, De Klomp en Wageningen.

Trein[bewerken]

In de dienstregeling 2019 stoppen de volgende treinen op station Veenendaal Centrum:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7300 Sprinter BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen Rijdt alleen in de spits, 's avonds en in het weekend. 's Avonds en in het weekend vervangt deze serie 7400.
7400 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden tussen Breukelen en Rhenen vervangen door serie 7300.

Bus[bewerken]

Lijn Route Soort Vervoerder Opmerking
50 Station Utrecht CentraalStation Driebergen-Zeist – Doorn – Leersum – Amerongen – Elst – Veenendaal, Station CentrumStation Veenendaal-De Klomp Streekbus Syntus Utrecht
80 Amersfoort NS – Leusden, Groene Zoom – Woudenberg – Scherpenzeel – Renswoude – Station Veenendaal-De KlompVeenendaal, Station Centrum – Rhenen, Station/Tuinlaan – Rhenen, Ouwehands Dierenpark Streekbus Syntus Utrecht Overdag wordt dit traject bediend door lijn X80 en lijn 82
X80 Amersfoort NS – Leusden, Bavoort – Woudenberg – Scherpenzeel – Renswoude – Station Veenendaal-De KlompVeenendaal, Station Centrum – Rhenen, Station/Tuinlaan – Rhenen, Ouwehands Dierenpark Streekbus Syntus Utrecht 's Avonds en in het weekend wordt dit traject bediend door lijn 80.
83 Station Veenendaal-De KlompStation Veenendaal WestVeenendaal, Station Centrum Stadsbus Syntus Utrecht/Syntus Gelderland Lijn 5 (station Ede-Wageningen - Veenendaal De Klomp), lijn 83 (Veenendaal De Klomp - Veenendaal Centrum) en lijn 85 (Veenendaal Centrum - station Ede-Wageningen) zijn aan elkaar gekoppeld.
85 Veenendaal, Station CentrumStation Ede-Wageningen Streekbus Syntus Gelderland/Syntus Utrecht Lijn 5 (station Ede-Wageningen - Veenendaal De Klomp), lijn 83 (Veenendaal De Klomp - Veenendaal Centrum) en lijn 85 (Veenendaal Centrum - station Ede-Wageningen) zijn aan elkaar gekoppeld.
280 Station Amersfoort – Leusden – Woudenberg – Maarsbergen – Veenendaal, Station Centrum Spitsbus Syntus Utrecht 2x/uur in de spits
505 Overberg – Veenendaal, Station Centrum – Ederveen – Lunteren – Meulunteren – De Valk – Wekerom Buurtbus Syntus Gelderland
680 Rhenen – Veenendaal, Station Centrum – De Klomp – Renswoude – Woudenberg – Leusden – Amersfoort Schoolbus Syntus Utrecht
683 Rhenen – Veenendaal, Station Centrum – De Klomp – Renswoude – Woudenberg – Hoevelaken Schoolbus Syntus Utrecht
N8 Station Utrecht CentraalStation Driebergen-Zeist - Veenendaal, Station Centrum – Rhenen – Wageningen Nachtbus Syntus Utrecht Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht.