Station Ede-Wageningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Ede-Wageningen   
Station Ede-Wageningen zuidkant onderdoorgang.jpg
Plaats Ede
Afkorting Ed
Opening 16 mei 1845
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Perrontoegang vrij
Toegang vrij
Spoorlijn(en) Rhijnspoorweg
Valleilijn (Kippenlijn)
Stadsbus(sen) 1 | 2 | 5 | 6
Streekbus(sen) 84 t/m 86 | 88 | 107 | 108 | 184
Schoolbus(sen) 651
Vervoerders
- Treinvervoerder Tot 1890: NRS
1890-1938: SS
1902-1919: NCS
1917-1938: HSM
vanaf 1938: NS
vanaf 2006: Connexxion
- Busvervoerder Syntus
Reizigers 18.963 (2018)[1] per dag (NS)
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 40′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Ede-Wageningen (Nederlands spoorwegstation)
Station Ede-Wageningen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Ede-Wageningen is een spoorwegstation in Ede, gelegen aan de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem, de Rhijnspoorweg, en begin/eindpunt van de zogeheten Kippenlijn van/naar Barneveld en Amersfoort. Gelijktijdig met de oplevering van de spoorlijn Veenendaal - Arnhem werd het station op 26 mei 1845 geopend. Het station ligt 1,5 km. ten zuiden van het centrum van Ede.[2]

In het centrum van Ede ligt, aan de spoorlijn naar Barneveld en Amersfoort, het station Ede Centrum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station in 1974

In de eerste plannen van de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij zou de spoorlijn niet via Ede, maar via Wageningen worden aangelegd. Dit stuitte echter op militaire bezwaren. Zoals bij de gehele Rhijnspoorweg gebruikelijk was, werd het station op ruime afstand van het dorp gebouwd, in dit geval op circa twee kilometer. Oorspronkelijk zou het aan de noordzijde van het dorp Ede komen, maar de bewoners voelden daar niets voor. De lijn, en dus het station, werd toen verlegd naar het zuiden, op grotere afstand van het dorp. Het station heette aanvankelijk "Station Ede van den Rhijnspoor". In 1845 stopten er dagelijks vier treinen uit elke richting. Er werden gemiddeld achtentwintig kaartjes per dag verkocht. Na de bouw van het station ontwikkelde de omgeving zich snel. In 1877 werd het eerste station dan ook al vervangen door een nieuw station van het Standaardtype Harmelen. Het (nu nog bestaande) eilandperron werd toen aangelegd. Daarnaast werd het station uitgebreid met een wachtkamer derde klasse, een plaatskaartenbureau , bagageruimte en restauratie. In 1882 werd de tramverbinding naar Wageningen geopend. Op 1 mei 1902 werd een tweede spoorlijn geopend, de lokaalspoorweg naar Nijkerk, die al snel de bijnaam Kippenlijn kreeg. De treinen van en naar Nijkerk stopten aanvankelijk op een apart buurtstation, dat ook gebruikt werd voor de stoptreinen naar Arnhem. Dit buurtstation werd in 1940 gesloten. Vanaf 1937 reden de treinen niet verder dan Barneveld Dorp. In 1944 werd de hele spoorlijn zelfs gesloten, om enkele jaren later, in 1951, weer in gebruik te worden genomen. Nu echter reden de treinen vanaf Barneveld door naar Amersfoort.

In de stationshal hangt een Plaquette voor het gevallen Spoorwegpersoneel met vier namen van stationspersoneel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld is.

In 1984 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw station (ontworpen door Paul Corbey). De houten perronoverkappingen doen denken aan die van de stations Ede Centrum, Lunteren en Voorthuizen aan de Kippenlijn. De opening van het nieuwe station op 29 mei van dat jaar, betekende de afronding van een jarenlange reconstructie van het stationsgebied. Er ontstond een eigen perron (spoor 1) voor de treinen naar Amersfoort - later verlengd voor de stoptreinen naar Arnhem - en een passeerspoor (spoor 2) voor goederentreinen. De grote overweg in de Stationsweg-Bennekomseweg is in dezelfde periode vervangen door een verkeerstunnel en een perrontunnel die de enige toegang vormt tot het eilandperron (spoor 3 en 4).

In najaar 2011 werden de perronaanwijzers vervangen door het nieuwe systeem van ProRail met lcd-beeldschermen. Ook kwamen er grotere tegels op het eilandperron.

Nieuwbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2016 zouden de werkzaamheden voor herinrichting van het stationsgebied gaan starten. In het programma Hoogfrequent Spoorvervoer van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moesten in 2020 op de drukste trajecten zes intercity's en zes sprinters per uur gaan rijden. De bouw van het nieuwe station zou eerst niet voor eind 2018 starten, maar werd later bijgesteld tot niet voor 2021.[3] De perrons worden breder en langer en de perronoverkapping wordt hierop ook aangepast. Er komt onder meer een nieuw parkeergebouw met plekken voor 500 auto's en er zullen fietsenstallingen gebouwd worden met plaats voor in totaal 7650 fietsen. Deze plannen zouden aanvankelijk al vanaf 2012 worden gerealiseerd. Het vernieuwde station krijgt een oostelijker gelegen entree.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Anders dan de naam doet vermoeden, ligt Wageningen op circa acht kilometer van Ede. In 1937 werd de tramverbinding ('Bello') naar Wageningen gesloten en overgenomen door een busdienst. Als compensatie werd in 1938 de naam van het station (toen Ede S.S. geheten) gewijzigd in Ede-Wageningen. Onder druk van de gemeente Wageningen en de aldaar gevestigde universiteit heeft het station de toevoeging 'Wageningen' altijd behouden.

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries stoppen in Ede-Wageningen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarDen Helder Stopt na 20.00 uur ook op Driebergen-Zeist.
3100 Intercity Schiphol AirportUtrecht CentraalEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 22:00 uur
7500 Sprinter Ede-WageningenArnhem Centraal
23400 Intercity Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag in de richting van Nijmegen. Nachttrein
31300 Stoptrein (Connexxion) Amersfoort CentraalBarneveld CentrumEde-Wageningen Onderdeel van de Valleilijn.

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation. Hiervandaan vertrekken de Valleilijnen naar Wageningen, de streekbussen naar Apeldoorn, Putten en Veenendaal en de stadsbussen binnen Ede.

Platform Lijn Route Vervoerder Bijzonderheden
A Stadsbus 1 Station → Ziekenhuis → Rietkampen → Veldhuizen → Centrum → Station Syntus Gelderland Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 2
B Stadsbus 2 Station → Centrum → Veldhuizen → Rietkampen → Ziekenhuis → Station Syntus Gelderland Ringlijn in één richting, tegengesteld aan lijn 1
C Stadsbus 5 Station - Centrum - Kernhem - Kievitsmeent - De Klomp Syntus (Gelderland & Utrecht) Lijnen 5 (station Ede-Wageningen - Veenendaal De Klomp), 83 (Veenendaal De Klomp - Veenendaal Centrum) en 85 (Veenendaal Centrum - station Ede-Wageningen) zijn aan elkaar gekoppeld.
Stadsbus 6 Station - Oost - Centrum - Klaphek - Maandereng - Ziekenhuis - De Gelderhorst Syntus Gelderland Servicebus
D Streekbus 85 Ede - Veenendaal Syntus (Gelderland & Utrecht) Lijnen 5 (station Ede-Wageningen - Veenendaal De Klomp), 83 (Veenendaal De Klomp - Veenendaal Centrum) en 85 (Veenendaal Centrum - station Ede-Wageningen) zijn aan elkaar gekoppeld.
E Streekbus 86 Ede - Bennekom - Wageningen Syntus Gelderland
F Streekbus 107 Ede - Wekerom - Harskamp - Stroe - Wittenberg - Garderen - Koudhoorn - Putten Syntus Gelderland
Schoolbus 651 Ede - Wekerom - Harskamp - Stroe - Nieuw-Milligen - Hoog Soeren - Apeldoorn Syntus Gelderland
G Streekbus 108 Ede - Otterlo - Apeldoorn Syntus Gelderland
H Streekbus 84 Ede - Bennekom - Wageningen (via Campus) Syntus Gelderland Onderdeel van de Valleilijn
Streekbus 88 Ede - Bennekom - Wageningen (via drie Sterflats) Syntus Gelderland Onderdeel van de Valleilijn
Spitsbus 184 Ede → Ziekenhuis → Wageningen Syntus Gelderland Onderdeel van de Valleilijn, rijdt alleen in de ochtendspits, stopt op minder haltes dan de overige Valleilijnen

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Ede-Wageningen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.