Naar inhoud springen

Station Utrecht Vaartsche Rijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
   Utrecht Vaartsche Rijn   
Station Utrecht Vaartsche Rijn
Afkorting Utvr
Opening 22 augustus 2016[1]
Perrons 2
Perronsporen 4[2]
Spoorlijn(en) Rhijnspoorweg
Staatslijn H
Uithoflijn
Tramlijn(en)  20   21   22 
Stadsbus(sen) 8 | 9 | 29
Streekbus(sen) 47
U-link 41
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Tramvervoerder U-OV
- Busvervoerder U-OV
Reizigers 8.746 (2023)[3] per dag
Ligging
Plaats Utrecht
Coördinaten 52° 4′ 48″ NB, 5° 7′ 13″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Vaartsche Rijn (Randstad)
Station Utrecht Vaartsche Rijn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Stopplaats Jeremiebrug met houten wachthuisje anno 1920, gelegen op dezelfde plaats als Station Utrecht Vaartsche Rijn

Station Utrecht Vaartsche Rijn is een trein- en tramstation, gelegen aan de spoorlijnen naar Arnhem en 's-Hertogenbosch, op de plek waar het spoor de Vaartsche Rijn en de Westerkade kruist (gemeente Utrecht). Het station is onderdeel van het Randstadspoor, dat hoogfrequente treinverbindingen inhoudt binnen de Utrechtse regio. Het station is aangelegd tussen november 2010 en medio 2015. Op maandag 22 augustus 2016 stopten de eerste treinen op station Utrecht Vaartsche Rijn. Dat was vier maanden eerder dan was gepland,[1] waarbij grotere vertragingen eerder op dit project buiten beschouwing worden gelaten. De trams van de Uithoflijn doen dit station sinds 16 december 2019 aan.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Ook de naam Utrecht Jeremie werd overwogen voor dit station. Van 1893 tot 1935 lag namelijk op deze locatie de stopplaats Jeremiebrug. De naam Jeremie komt nog wel voor in de Jeremiebrug en -straat. Deze Jeremiebrug lag voorheen op de plek waar het station verrijst, maar moest vervangen worden. Vanwege de historische waarde is hij verplaatst naar het Máximapark.[4]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan het zuidelijke eind van het emplacement Utrecht Zuidzijde. Het station is vooral bedoeld als overstapstation voor reizigers vanuit en naar het zuiden en oosten (respectievelijk de richtingen Tiel en 's-Hertogenbosch, Rhenen en Arnhem) naar universiteitscentrum De Uithof. De trams over de Uithoflijn hebben daarvoor een halte bij het station.

Station en omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het station heeft twee overkapte perroneilanden voor de trein en twee overkapte perrons voor de tram. Er zijn twee onderdoorgangen gerealiseerd aan de Ooster- en Westerkade, waardoor de spoorbaan minder een barrière vormt tussen het centrum en de zuidelijke wijken. Vanuit beide onderdoorgangen kunnen de perrons bereikt worden. Bij het ontwerp is vooral de nadruk gelegd op de overstapvoorziening, er is wel een kleine parkeergarage voor auto's aangelegd en een fietsenstalling.[5] Verder is er kleinschalige horeca en winkelruimte gepland, dit zou de sociale veiligheid ten goede dienen te komen.

Zie voor treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Utrecht

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6000 Sprinter (NS) Utrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnGeldermalsen's-Hertogenbosch Is van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 8800. Is na 20:00 uur en van vrijdag t/m zondag te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900.
6700 Sprinter (NS) Utrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnGeldermalsenTiel Is van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900. Is na 20:00 uur en van vrijdag t/m zondag te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 8800.
7300 Sprinter (NS) BreukelenUtrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen
7400 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnDriebergen-Zeist Rijdt alleen tijdens de brede spitsuren, waarbij net na de ochtendspits en net vóór de middagspits enkel tussen Uitgeest en Utrecht Centraal v.v. wordt gereden.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 9.725
2020 4.505
2021 5.240
2022 7.619
2023 8.746
Zie de categorie Station Utrecht Vaartsche Rijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.