Station Utrecht Vaartsche Rijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Utrecht Vaartsche Rijn   
Station Utrecht Vaartsche Rijn
Plaats Utrecht
Afkorting Utvr
Opening 22 augustus 2016[1]
Perrons 2
Perronsporen 4[2]
Spoorlijn(en) Rhijnspoorweg
Staatslijn H
Uithoflijn
Tramlijn  22 
Stadsbus(sen) 6 | 8 | 29
Streekbus(sen) 47
U-link 41
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Tramvervoerder U-OV
- Busvervoerder U-OV
Reizigers 7752 (2018)[3] per dag
Coördinaten 52° 4′ 48″ NB, 5° 7′ 13″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Vaartsche Rijn (Randstad)
Station Utrecht Vaartsche Rijn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Stopplaats Jeremiebrug met houten wachthuisje anno 1920, gelegen op dezelfde plaats als Station Utrecht Vaartsche Rijn

Station Utrecht Vaartsche Rijn is een trein- en tramstation, gelegen aan de spoorlijnen naar Arnhem en 's-Hertogenbosch, op de plek waar het spoor de Vaartsche Rijn en de Westerkade kruist (gemeente Utrecht). Het station is onderdeel van het Randstadspoor, dat hoogfrequente treinverbindingen inhoudt binnen de Utrechtse regio. Het station is aangelegd tussen november 2010 en medio 2015. Op maandag 22 augustus 2016 stopten de eerste treinen op station Utrecht Vaartsche Rijn. Dat was vier maanden eerder dan was gepland.[1] De trams van de Uithoflijn doen dit station sinds 16 december 2019 aan.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Ook de naam Utrecht Jeremie werd overwogen voor dit station. Van 1893 tot 1935 lag namelijk op deze locatie de stopplaats Jeremiebrug. De naam Jeremie komt nog wel voor in de Jeremiebrug en -straat. Deze Jeremiebrug lag voorheen op de plek waar het station verrijst, maar moest vervangen worden. Vanwege de historische waarde is hij verplaatst naar het Máximapark.[4]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan het zuidelijke eind van het emplacement Utrecht Zuidzijde. Het station is vooral bedoeld als overstapstation voor reizigers vanuit en naar het zuiden en oosten (respectievelijk de richtingen Tiel en 's-Hertogenbosch, Rhenen en Arnhem) naar universiteitscentrum De Uithof. De trams over de Uithoflijn hebben daarvoor een halte bij het station.

Station en omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het station heeft twee overkapte perroneilanden voor de trein, en twee overkapte perrons voor de tram. Er zijn twee onderdoorgangen gerealiseerd aan de Ooster- en Westerkade, waardoor de spoorbaan minder een barrière vormt tussen het centrum en de zuidelijke wijken. Vanuit beide onderdoorgangen kunnen de perrons bereikt worden. Bij het ontwerp is vooral de nadruk gelegd op de overstapvoorziening, er is wel een kleine parkeergarage voor auto's aangelegd en een fietsenstalling.[5] Verder is er kleinschalige horeca en winkelruimte gepland, dit zou de sociale veiligheid ten goede dienen te komen.

Zie voor treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Utrecht

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6000 Sprinter WoerdenUtrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnGeldermalsen's-Hertogenbosch Rijdt na 20.00 uur en in het weekend niet tussen Woerden en Utrecht Centraal.
6500 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnHouten Castellum Rijdt alleen in de spits. Stopt alleen in de spitsrichting op tussengelegen stations (ochtendspits naar Utrecht Centraal en avondspits naar Houten Castellum).
6900 Sprinter Den Haag CentraalGoudaUtrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnGeldermalsenTiel
7300 Sprinter BreukelenUtrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen Rijdt alleen in de spits, 's avonds en in het weekend. 's Avonds en in het weekend vervangt deze serie 7400.
7400 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalUtrecht Vaartsche RijnDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden tussen Breukelen en Rhenen vervangen door serie 7300.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Utrecht Vaartsche Rijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.