Jeremiebrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeremiebrug
De Jeremiebrug in 2007
De Jeremiebrug in 2007
Algemene gegevens
Locatie Utrecht
Overspant Kruisvaart
Monumentale status gemeentelijk monument
Bouw
Opening 1912
Afbraakreden verhuizing naar de wijk Leidsche Rijn
Afbraakjaar 2011 e.v.
Gebruik
Huidig gebruik 2015
Architectuur
Type ophaalbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Stad Utrecht

De Jeremiebrug is een huidige en een voormalige brug in de Nederlandse stad Utrecht. De huidige brug sinds 2012 overspant de Kruisvaart bij diens aansluiting op de Vaartsche Rijn. De vorige versie van de Jeremiebrug, uit 1912, is erkend als gemeentelijk monument. In 2015 werd deze weer opgebouwd aan de Alendorperweg in het Máximapark in Utrecht.

1912-2011[bewerken]

De vroeg-20e-eeuwse Jeremiebrug was een ophaalbrug uit 1912 die bij de aansluiting Kruisvaart met Vaartsche Rijn een eerdere draaibrug verving, die ook al dezelfde naam droeg. In de 18e eeuw bevond zich in de directe omgeving namelijk de herberg "Jeremie" van de schipper Jeremias du Chemin. (Ook was hier het Vaartsche Veerhuis.)

De brug uit 1912 werd gebouwd door de Utrechtsche stoom-grofsmederij firma P.H. Hörmann in gietijzer. In eerste instantie was ze handaangedreven en werd later geëlektrificeerd. Voor het treinverkeer lag hier tevens de Stopplaats Jeremiebrug, vanaf 1893 tot 1935 in gebruik. De naastgelegen ongelijkvloerse kruising met de spoorlijnen werd in 1924 aangelegd ten behoeve van voetgangers en vormde deel in het opheffen van de "ijzeren omknelling" rond de stad (zie ook Leidseveertunnel).

2012[bewerken]

In verband met een verbreding van de naastgelegen sporen en de bouw van het Station Utrecht Vaartsche Rijn, is de oude Jeremiebrug in 2011 verwijderd om te gaan verhuizen naar de wijk Leidsche Rijn ter overspanning van de Vikingrijn in het Máximapark. Op 16 juli 2015 werd de brug op deze nieuwe locatie in gebruik genomen.[1]

Begin 2012 is daarop een nieuwe brug geplaatst rond de aansluiting van de Kruisvaart op de Vaartsche Rijn. Deze brug wordt ook Jeremiebrug genoemd.

De Jeremiebrug aan het begin van de Kruisvaart. Op de voorgrond de Vaartsche Rijn (foto uit 2007).

Trivia[bewerken]

  • In de overgang van weg naar brug was tot aan de verplaatsing van de brug nog een paar centimeter tramspoor van de in 1929 opgeheven Tramlijn Utrecht - Vreeswijk te zien.

Zie ook[bewerken]