Brug (bouwwerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Pont du Gard, een Romeins aquaduct, werd na de Romeinse periode als brug over de Gardon gebruikt, en bleef zo gespaard
Stenen boogbrug op de Myceense route (Arkadiko, 12e eeuw voor Christus)
De oude stuwdam/brug (16e eeuw) te Hyon.
Iron Bridge, de eerste gietijzeren brug ter wereld over de Severn in Engeland
Een hangbrug voor voetgangers in Ghana
Voormalig Spekkenbrug in Leiden, gesloopt in 1935.

Een brug is een vaste of beweegbare verbinding voor het verkeer, tussen twee punten die gescheiden zijn door een rivier, kanaal, kloof, dal, weg, spoorweg of een ander obstakel.

Een brug kan ontworpen zijn om een spoorweg, rijbaan, kanaal (kanaalbrug) of waterleiding (aquaduct) te dragen. Een lange brug wordt, als hij over een andere weg of spoorlijn loopt, ook wel een viaduct genoemd. Bruggen over een waterweg hebben soms een beweegbaar onderdeel; bij een kruising met een weg of spoorweg zal men de brug hoog genoeg maken of anders een gelijkvloerse kruising aanleggen.

Bruggen worden in de regel van gewapend beton, metselwerk, staal (eerder gietijzer) geconstrueerd. Voor korte en kleinere bruggen kunnen andere materialen zoals hout en bamboe gebruikt worden. Een brug bestaat in hoofdzaak uit twee onderdelen:

  • de bovenbouw, waarover het verkeer en dergelijke gaat, en
  • de onderbouw, met pijlers en funderingen, die de krachten van de brug op de ondergrond overbrengt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste bruggen waren eenvoudige houten stammen of planken die een kleine beek overspanden. Daarna werden exemplaren van steen gemaakt, maar in eerste instantie alleen om het hout te ondersteunen. De boogbrug van natuursteen met cement werd voor het eerst door de Romeinen[bron?] geconstrueerd. Veel van deze bruggen hebben de eeuwen doorstaan; de bekendste is wellicht het aquaduct Pont du Gard in Frankrijk. Van baksteen gemetselde bruggen verschenen na de Romeinse tijd.

Met de industriële revolutie verscheen in de 1779 de eerste gietijzeren brug, de Iron Bridge (Verenigd Koninkrijk), maar pas na de uitvinding van staal werd het mogelijk echt grote overspanningen te maken. Sinds het begin van de 20e eeuw worden ook veel bruggen gemaakt van beton en sinds het einde van de 20e eeuw zelfs van vezelversterkte kunststof. De brugtechniek ontwikkelt zich steeds verder en de bruggen worden dan ook steeds langer.

In de twintigste eeuw zijn veel bruggen in binnensteden verdwenen. Ze werden gesloopt nadat de waterwegen werden gedempt om ruimte te maken voor de auto.

Soorten bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Bruggen kunnen in diverse types worden onderverdeeld, naar de manier waarop ze zijn geconstrueerd, naar hun gebruik en naar de manier waarop ze eventueel open kunnen:

Beweegbare bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Op veel plaatsen waar verkeer het water kruist, is het niet mogelijk een vaste brug zo hoog te maken dat al het waterverkeer onder de brug door kan. Verder kan het nodig zijn (vanouds bij kastelen en steden) dat men de toegangsweg afsluit voor indringers. Vandaar dat er beweegbare bruggen zijn ontwikkeld. In theorie kan een brug in 6 richtingen bewegen:

  1. horizontaal verschuiven langs de x-as
  2. horizontaal verschuiven langs de y-as
  3. verticaal verschuiven langs de z-as
  4. verdraaien om de x-as
  5. verdraaien om de y-as
  6. verdraaien om de z-as

Hierbij loopt de x-as parallel met de weg en de y-as parallel met het water. In de loop der eeuwen zijn er bruggen ontwikkeld die bewegen langs de x- en z-as en die draaien om de y- en z-as. Met de wisseling van het laatste millennium is de eerste brug gebouwd die draait om de x-as. Bewegen langs de y-as, in het verlengde van de vaarweg dus, is uiteraard nutteloos.

Bewegingen van brugdelen: rotatie/translatie over x-, y- of z-as
rotatie translatie
x-as kantelbrug rolbrug, zweefbrug, opvouwbare brug, vlotbrug
y-as valbrug, oorgatbrug, ophaalbrug (of klapbrug), basculebrug (in bijzondere gevallen een staartbrug), opkrulbare brug, pontbrug, rolbasculebrug (met translatie langs de x-as) (geen praktische toepassing)
z-as draaibrug, kraanbrug, vliegtuigslurf; ook verlenging langs de x-as en in mindere mate rotatie rond de horizontale y-as (hoogteverstelbaarheid) hefbrug, tafelbrug, afzinkbare brug

Naast deze bruggen die om of langs een van de assen bewegen zijn er tijdelijke bruggen, die bijvoorbeeld gebouwd worden door de genie van het leger als er geen mogelijkheid bestaat een rivier over te steken. In dat geval wordt vaak een pontonbrug of een baileybrug gebouwd.

Andere namen[bewerken | brontekst bewerken]

Ter verduidelijking als je niet stopt voor de brug (opgenomen in Groningen)

Bruggen worden ook wel aangeduid met namen als: balk (balkje), bat, draai, heul, hoogholtje of kwakel, klap, pijp, til (tille), vonder of vlonder.

Bruggen naar constructie[bewerken | brontekst bewerken]

balkbrug - boogbrug - cantileverbrug - hangbrug - integraalbrug - kwakel - liggerbrug - plaatbrug - pontonbrug - touwbrug - tuibrug - vakwerkbrug - vierendeelbrug - vlotbrug - kraagbrug

Bruggen naar functie[bewerken | brontekst bewerken]

spoorbrug - verkeersbrug - voetgangersbrug - fietsbrug - wildviaduct - bewoonde brug

Een luchtbrug is geen brug in de strikte zin, maar een verbinding door de lucht, bijvoorbeeld om hulpgoederen te sturen naar een gebied.

Materiaalkeuze[bewerken | brontekst bewerken]

Romeinse brug in de Italiaanse Alpen

Steen[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwikkeling van bruggen houdt gelijke pas met de beschikbaarheid van de constructiematerialen. De Romeinse aquaducten zijn opgebouwd uit steen en keramiek. Deze materialen kunnen goed druk opnemen en daarom wordt veel gebruikgemaakt van boogvormen in de brug.

Gietijzer[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1840 gebruikt men gietijzer. Dit materiaal is zeer bros, heeft een lage treksterkte, maar een hoge druksterkte. Gietijzer wordt geproduceerd in mallen. Het element dat men wenst te construeren, moet eerst in hout gemaakt worden. Deze houten kopie van het element drukt men in een mal gevormd met zand. Indien we nu het gietijzer in de zandvorm gieten, verkrijgen we de gewenste vorm. We kunnen dus een grote verscheidenheid aan vormen produceren. Uitwendig zal gietijzer een korrelige structuur hebben, omdat het in zand gevormd werd. Daardoor is gietijzer uitwendig goed te onderscheiden van smeedijzer en staal.

Smeedijzer en staal[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1860 werden constructie-elementen van smeedijzer gebruikt. Het voordeel van smeedijzer is de hogere treksterkte, maar het heeft een lagere druksterkte dan gietijzer. Smeedijzer werd eerst gebruikt ter vervanging van de gietijzeren balken, daar waar deze op buiging belast werden (zowel druk als trek). Voor de kolommen werd langere tijd gebruikgemaakt van gietijzer, omdat kolommen idealiter alleen op druk belast worden. Vanaf 1880 breekt staal als constructiemateriaal door. Staal heeft een grote druksterkte en treksterkte. Het is ook zeer ductiel. Vandaar dat staal veel voor bruggen wordt gebruikt.

Gewapend beton[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het laatste decennium van de 19e eeuw doken bruggen uit gewapend beton op. Een pionier op dit vlak was François Hennebique, die vooral in België en Frankrijk actief was. In de jaren zeventig van de 20e eeuw is beton een populair bouwmateriaal voor bruggen over rivieren en kanalen geworden. De meeste bruggen worden nog gemaakt uit gewapend of voorgespannen beton.

Vezelversterkte kunststof[bewerken | brontekst bewerken]

Bruggen kunnen tegenwoordig ook geheel of gedeeltelijk gemaakt worden van vezelversterkte kunststof, ook wel aangeduid met 'composiet'. Dit materiaal kent een zeer hoge sterkte, voor zowel druk als trek.[bron?] Bruggen kunnen daardoor relatief licht en slank worden uitgevoerd. Ook kent dit materiaal een hoge duurzaamheid.[bron?] Er worden grofweg twee technieken gebruikt voor het vervaardigen van vezelversterkte kunststof in de bruggenbouw: vacuüminjectie en pultrusie. Pultrusie wordt het meest geleverd in planken, toegepast als dek op stalen liggers. Producten voorkomend uit vacuüminjectie (hetgeen in een mal gebeurt) zijn in de bruggenbouw meestal gebaseerd op het sandwichprincipe en kunnen, afhankelijk van de opbouw, hoogwaardiger eigenschappen halen dan pultrusieplanken. De in 2012 gebouwde stalen Uyllanderbrug heeft een brugdek van kunststof.

Bekende bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

De Julianabrug op Curaçao

De Julianabrug op Curaçao

De Polyfytos brug in Griekenland

De Polyfytos brug in Griekenland

Brug in Shanghai

Brug in Shanghai

Brug in Ticino, Zwitserland

Brug in Ticino, Zwitserland

Brug der Zuchten in Venetië

Brug der Zuchten in Venetië

Kapellbruecke in Zwitserland

Kapellbruecke in Zwitserland

Lover Bridge of Tamsui in Taiwan

Lover Bridge of Tamsui in Taiwan

Golden Gate Bridge bij San Francisco

Golden Gate Bridge bij San Francisco

Müngstener Brücke, Duitslands hoogste spoorbrug, van gietijzer

Müngstener Brücke, Duitslands hoogste spoorbrug, van gietijzer

Langste overspanning ter wereld[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van langste hangbruggen ter wereld voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een brug kan in principe eindeloos lang worden gemaakt. Er zijn wel grenzen aan de lengte van een enkele overspanning, het gedeelte tussen twee pijlers. De langste overspanningen komen voor bij hangbruggen.

Dit was in 2013 de top tien van de langste brugoverspanningen ter wereld:

Nr. Brug Land Type brug Overspanning Voltooid
1 Akashi-Kaikyo-brug Vlag van Japan Japan Hangbrug 1991 m 1998
2 Xihoumenbrug Vlag van China China Hangbrug 1650 m 2009
3 Grote Beltbrug Vlag van Denemarken Denemarken Hangbrug 1624 m 1998
4 Yi Sun-sin Brug Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Hangbrug 1545 m 2012
5 Runyangbrug Vlag van China China Hangbrug 1490 m 2005
6 Vierde Nanjing Yangtzebrug Vlag van China China Hangbrug 1418 m 2012
7 Humberbrug Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Hangbrug 1410 m 1981
8 Jiangyinbrug Vlag van China China Hangbrug 1385 m 1999
9 Tsing Ma Brug Vlag van China China Hangbrug 1377 m 1997
10 Hardangerbrua Vlag van Noorwegen Noorwegen Hangbrug 1310 m 2013

Bekende bruggen in België[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende bruggen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende bruggen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Australië[bewerken | brontekst bewerken]

China[bewerken | brontekst bewerken]

Curaçao[bewerken | brontekst bewerken]

Denemarken[bewerken | brontekst bewerken]

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van bruggen over de Seine

Hongarije[bewerken | brontekst bewerken]

Italië[bewerken | brontekst bewerken]

Luxemburg[bewerken | brontekst bewerken]

Portugal[bewerken | brontekst bewerken]

Spanje[bewerken | brontekst bewerken]

Tsjechië[bewerken | brontekst bewerken]

Turkije[bewerken | brontekst bewerken]

Verenigd Koninkrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Zwitserland[bewerken | brontekst bewerken]

Constructiedelen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Algemeen:Ecotoop · Landvorm · Landschap · Landschapselement · Nederlandse landschappen
Vlakvormig:Abschnittsmotte · Achterkade · Beekdal · Beemd · Begraafplaats · Bolle akker · Bos · Brink · Brinkdorp · Broek · Del · Dorp · Droogmakerij · Duin · Eiland · Eng · Enk · Es · Esdorp · Fort · Geriefbos · Gors · Griend · Haven · Heuvel · Houtkade · Inlaag · Karreveld · Kerkhof · Kolk · Kraag · Kreek · Kreekrug · Kromakker · Kwelder · Landgoed · Legakker · Lintdorp · Luchthaven · Maat · Made · Mede · Marke · Meer · Meerstal · Meetje · Meet · Moeras · Mijnsteenheuvel · Oeverwal · Pestbosje · Petgat · Pingoruïne · Plas · Poel · Polder · Raatakker · Rak · Redoute · Rivier · Rivierstrand · Rustbosje · Schans · Schol · Schor · Slik · Sluis · Stad · Stelle · Stinswier · Strand · Strandwal · Strang · Stroomrug · Struweel · Stuwmeer · Stuwwal · Terril · Terp · Uiterwaard · Veenkoepel · Veenlens · Veenkolonie · Veenpolder · Veenplas · Veenterp · Ven · Vesting · Viskenij · Visvijver · Vliedberg · Vliegveld · Vloeiveld · Vloeiweide · Waai · Wad · Weel · Weide · Weiland · Wiel · Wierde · Zee
Lijnvormig:Aarden dam · Aquaduct · Autosnelweg · Autoweg · Bandijk · Barrage · Beek · Berceau · Berm · Boezem · Brandsloot · Dam · Diep · Dijk · Doodweg · Dromerdijk · Enkwal · Fietspad · Fietsstrook · Gracht · Grubbe · Haag · Ha-ha · Heg · Holle weg · Houtkant · Hessenweg · Houtsingel · Houtwal · Jaagpad · Kaai · Kade · Kanaal · Kerkpad · Krib · Laan · Landscheiding · Landgraaf · Landweer · Lijkweg · Maar · Molengang · Muraltmuur · Opvaart · Ossengang · Pad · Reeweg · Ringdijk · Ringvaart · Rivier · Schipsloot · Schipvaart · Schurveling · Singel · Singelgracht · Slaperdijk · Sloot · Snelweg · Spoorweg · Steenberg · Strandhoofd · Strekdam · Stuwdam · Tiendweg · Trambaan · Trekpad · Trekvaart · Trottoir · Tunnel · Turfvaart · Tuunwal · Uiterdijk · Vaart · Veenkade · Veendijk · Vlechtheg · Voetpad · Wakerdijk · Wandelpad · Weg · Wetering · Wieke · Wijk · Wierdijk · Wildwal · Zeedijk · Zwetsloot
Puntvormig:Banpaal · Bermmonument · Boe · Boerderij · Boerenkuil · Boô · Borg · Brug · Buitenplaats · Burcht · Coupure · Daliegat · Dobbe · Duiker · Eendenkooi · Galg · Gemaal · Grafheuvel · Grenspaal · Hagelkruis · Havezate · Hoeve · Hollestelle · Hoogholtje · Hunebed · Inlaat · Inundatiesluis · Kasteel · Kerkgebouw · Kwakel · Molen · Mottekasteel · Overlaat · Overweg · Pijp · Pomp · Ringwalburcht · Rolpaal · Schaapvolt · Stuw · Til · Turfput · Veenput · Verlaat · Viaduct · Vijver · Voorde · Waterpomp · Waterput · Watertoren
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Brug op Wikimedia Commons.