Bristol (Verenigd Koninkrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bristol
Unitaire autoriteit in Engeland Vlag van Engeland
Wapen
Bristol in England.svg
Situering
Land Engeland
Status city
Regio South West England
Coördinaten 51°27'NB, 2°35'WL
Algemeen
Oppervlakte 109,6980[1] km²
Inwoners (2018[2]) 463.405
(4224 inw./km²)
ONS-code E06000023
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk
Kathedraal van Bristol
Bristol Clifton Suspension Bridge

Bristol, officieel: Bristol, City of, is een unitary authority met de officiële titel van city, en een district in het zuidwesten van Engeland met ongeveer 459.252 inwoners (2017). Bristol is tegelijk een ceremonieel graafschap. Deze situatie is uniek in Engeland, want geen enkele andere stad in Engeland (Londen, dat een bijzondere status heeft, daargelaten), vormt zelf een graafschap, maar is er altijd onderdeel van, ook al is het een unitary authority.

De stad ligt aan de monding van rivier de Lower Avon en is een belangrijke internationale havenstad. Daarnaast is de stad bekend als centrum van vliegtuigindustrie, met de Bristol Aeroplane Company, waar de Concorde werd gebouwd. Cameron Balloons in Bedminster beweren dat ze de grootste fabrikant van heteluchtballonnen in de wereld zijn.[bron?] Ook is Bristol een centrum voor wijnexport en de productie van glas.

De stad beschikt over een oud centrum en een beroemde universiteit. De Clifton Suspension Bridge werd in 1830 ontworpen door de beroemde ingenieur Brunel. In Bristol is ook het oudste theater van Engeland te vinden, het Theatre Royal uit 1766.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bristol was in de 18e eeuw de bakermat van het Methodisme. De predikanten George Whitefield en John Wesley hielden er opwekkingsbijeenkomsten in de openlucht, en gebruikten de stad als uitvalsbasis voor bekeringstochten naar Cornwall. In 1739 werd er de eerste Methodistische kapel The New Room gebouwd, nu nog steeds de oudste Methodistenkerk ter wereld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de stad aanzienlijke schade op. De wederopbouw werd deels begeleid door de Nederlandse architect Erik de Jong, die ook betrokken was bij de bouw van de Amsterdamse wijk Bos & Lommer.

In 2012 kreeg Bristol de eerste rechtstreeks gekozen burgemeester: de populistische architect George Ferguson. Deze vormde een college van technocraten, niet verbonden aan politieke partijen. Hij was trots dat hij slechts verantwoording schuldig was aan de bevolking, niet aan de gemeenteraad.[3] Op autocratische wijze hervormde hij het stadsverkeer, waarbij de auto zijn prominente positie verloor aan fietser en voetganger. Ook voerde hij een lokale munt in: de Bristol pound, om de bestedingen van de stedelingen binnen de stad te houden. Met zijn krachtig eenhoofdig bestuur werd hij door de Amerikaanse hoogleraar Benjamin Barber opgevoerd als modelburgemeester in het boek "If mayors ruled the world".

In 2015 droeg Bristol de titel European Green Capital.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

Wijken van Bristol (en tevens bestuurlijk gebied) zijn Ashley, Avonmouth, Bedminster, Bishopston, Bishopsworth, Brislington East, Brislington West, Cabot, Clifton, Clifton East, Cotham, Easton, Eastville, Fillwood, Fishponds, Frome Vale, Hartcliffe, Henbury, Hengrove, Henleaze, Hillfields, Horfield, Kingsweston, Kingswood, Knowle, Lawrence Hill, Lockleaze, Redland, Southmead, Southville, St George East, St George West, St Pauls, Stockwood, Stoke Bishop, Westbury on Trym, Whitchurch Park en Windmill Hill.

Religieuze gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De Anglicaanse kathedraal van Bristol werd in 1140 gebouwd en behoorde toen bij het Augustijns klooster. In de loop van zeven eeuwen werd er veel aangebouwd. In 1542 kwam hier de zetel van het nieuwe bisdom van Bristol. De St Mary Redcliffe-kerk werd gebouwd in de 12de eeuw en is ook Anglicaans.
De bouw van de Rooms-katholieke Clifton Cathedral werd in 1970 gestart. De kathedraal werd in 1973 ingewijd.
In Bristol zijn ook een hindoeïstische tempel, een gurdwara, enkele synagoges en elf moskeeën.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Heteluchtballonfiësta
  • Botenfiësta
  • Jaarlijkse halve marathon (benefiet)

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners van Bristol[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Bristol[bewerken | brontekst bewerken]

Andy Fordham
Geboren in 1962
Judd Trump
Geboren in 1989
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Bristol op Wikimedia Commons.