Portaal:Verenigd Koninkrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

[bewerk

Inleiding

Satellietfoto van het Verenigd Koninkrijk.
Satellietfoto van het Verenigd Koninkrijk.
Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland of Verenigd Koninkrijk (Engels: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; Cornisch: Rywvaneth Unys; Welsh: Y Deyrnas Unedig; Schots-Gaelisch: An Rìoghachd Aonaichte, Scots: Unitit Kinrick; Iers-Gaelisch: An Ríocht Aontaithe) is een constitutionele monarchie bestaande uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Het beslaat heel Groot-Brittannië, alsook het Noorden van Ierland en enige eilanden in de haar omringende zee. Het is gelegen tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan en is een lid van de Europese Unie, het Gemenebest van Naties, de G8 en de NAVO.


[overzicht

[bewerk

Uitgelicht

Sir Winston Churchill (30 november 1874 - 24 januari 1965), Brits staatsman. Churchill was een van de belangrijkste staatslieden van de 20e eeuw, vooral door zijn optreden als premier van het Verenigd Koninkrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Sir Winston Churchill werd geboren in Blenheim Palace te Oxfordshire. Hij is een directe nakomeling van de in het Verenigd Koninkrijk beroemde John Churchill, de 1e hertog van Marlborough. Churchills vader was Lord Randolph Churchill, de zevende hertog van Marlborough. Zijn moeder was Jennie Jerome de dochter van de Amerikaanse miljonair Leonard Jerome.

[bewerk

Meehelpen aan artikelen

Subportalen van West-Europa
België

Frankrijk

Ierland
Luxemburg

Nederland

Verenigd Koninkrijk