Naar inhoud springen

Portaal:Engels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

Introductie

Het Engels behoort tot de West-Germaanse tak van de Germaanse talen. Het is ontstaan uit de Germaanse talen die op Groot-Brittannië gesproken werden, in het bijzonder de taal van de Angelen, de Saksen en de Juten. Engels is sterk beïnvloed door het Oudnoords (dankzij de vele Vikingen die er zich vestigden tussen 800–1000) en vooral het Frans (na de verovering door de Normandiërs in 1066). De grammaticale structuur is Germaans maar met heel veel woorden ontleend aan het Frans en Latijn. Men noemt Engels soms een brugtaal tussen de Germaanse en Romaanse talen.

Het Engels wordt doorgaans als volgt geperiodiseerd:

De Engelse taal is vanaf de 20e eeuw de invloedrijkste taal ter wereld. Dit is deels het gevolg van de Britse expansie in de 19e eeuw waardoor het Engels in veel voormalige koloniën nog steeds de voornaamste (ambtelijke en bestuurlijke) taal is, maar vooral door de cultureel en wetenschappelijk plaats van de Verenigde Staten in onze maatschappij.

bewerk 

Engelstalige gebieden

Engels als officiële taal
Engels als officiële taal
Engels als officiële taal

  Staten waar Engels de nationale taal of de moedertaal van de meerderheid is (donkerblauw)
  Staten waar Engels een officiële taal is, maar niet de meerderheidstaal (lichtblauw)

Officiële taal in: India, Verenigde Staten, Pakistan, Nigeria, Filipijnen, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Tanzania, Kenia, Canada, Oeganda, Ghana, Australië, Sri Lanka, Kameroen, Zimbabwe, Malawi, Zambia, Rwanda, Hongkong, Sierra Leone, Papoea-Nieuw-Guinea, Singapore, Nieuw-Zeeland, Ierland, Liberia, Jamaica, Namibië, Lesotho, Botswana, Gambia, Mauritius, Swaziland, Trinidad en Tobago, Fiji, Guyana, Salomonseilanden, Malta, Bahama's, Belize, Barbados, Vanuatu, Guam, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Amerikaanse Maagdeneilanden, Micronesia, Kiribati, Jersey, Grenada, Seychellen, Man, Dominica, Antigua en Barbuda, Bermuda, Guernsey, Kaaimaneilanden, Marshalleilanden, Saint Kitts en Nevis, Gibraltar, Britse Maagdeneilanden, Cookeilanden, Turks- en Caicoseilanden, Palau, Anguilla, Montserrat, Sint-Helena, Falklandeilanden, Norfolk, Christmaseiland, Pitcairneilanden, Verenigde Naties en de Europese Unie.

Zie ook

bewerk 

Vormen en dialecten

bewerk 

Artikels

bewerk 

Categorieën en lijsten

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Virginia Woolf (Londen, 25 januari 1882Lewes (Sussex), 28 maart 1941) was een Brits schrijfster en feministe. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was Woolf een belangrijke figuur in het literaire leven van Londen. Ze was lid van de Bloomsburygroep.

Woolf werd als Adeline Virginia Stephen geboren te Londen, in een klassiek Victoriaans gezin. Haar vader Sir Leslie Stephen was een bekend redacteur en literair criticus. Na de dood van haar moeder, Julia Jackson, in 1895 maakte ze haar eerste zenuwinzinking door. Later zou ze in haar autobiografische verslag "Moments of Being" laten doorschemeren dat zij en haar zuster Vanessa Bell slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik door hun halfbroers George en Gerald Duckworth. Na de dood van haar vader verhuisde ze met haar zuster Vanessa naar een huis in Bloomsbury. Ze vormden het begin van een intellectuele kring die bekend zou worden als de Bloomsbury-group, en waarvan onder meer John Maynard Keynes deel zou uitmaken.

Lees verder...

bewerk 

Sterk verwante talen

bewerk 
bewerk 

Meehelpen

Gewenste artikelen:

Engels in België of Engels in Vlaanderen


Te verbeteren artikelen:


- Australisch-Engels ({{{2}}}) - Junior Speaking Contest ({{{2}}}) - Engels in Nederland (25-02-2010) - Brits-Engels (07-09-2018)


Subportalen van Taal

Engels · Esperanto · Frans · Latijn · Nederlands · Scandinavische talen · Spaans · West-Slavische talen