Portaal:Nederlands

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NedPortaal.png


Welkom op het portaal Nederlands!  
INLEIDING

Het Nederlands is een Indo-Europese en Germaanse, West-Germaanse, Nederduitse, Nederfrankische taal. Nederlands is de moedertaal van ruim 22 miljoen mensen. Binnen de Europese Unie (EU) nam het op een bepaald moment een zevende plaats in qua grootte van de talen van de EU. Het Nederlands wordt voornamelijk gesproken in Nederland, België (in de Vlaamse Gemeenschap) en Suriname. Ook op Aruba en op de Nederlandse Antillen (onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden) en voorts in de Franse Westhoek (het uiterste noorden van Frankrijk, onderdeel van Frans-Vlaanderen) en in (kleine) delen van Duitsland (veelal aan de westgrens) spreekt en leert men Nederlands. In het geval van de drie in de eerste alinea genoemde landen spreekt de Nederlandse Taalunie (NTU) sinds 1980 ook wel van Noord-Nederlands, Belgisch-Nederlands en Surinaams-Nederlands. In Zuid-Afrika en Indonesië (ofwel het voormalige Nederlands-Indië) wordt het Nederlands nog veel als bronnentaal gebruikt. Oude documenten en wetteksten zijn vaak opgesteld in het Nederlands. Ruim tienduizend studenten aldaar kunnen dan ook Nederlands lezen. In 2005 werd er in 40 landen aan ruim 220 universiteiten door 500 docenten Nederlands gedoceerd, Duitsland voorop met 30 vakgroepen, gevolgd door de Verenigde Staten van Amerika en Frankrijk met 20 universiteiten. 0,7 % van de Nieuw-Zeelanders zegt dat hun huistaal Nederlands is.

ARTIKEL VAN DE MAAND PRIMA ARTIKELS

De Nederlandse Taalunie is een Intergouvernementele organisatie tussen Nederland, Suriname en Vlaanderen (België). De Nederlandse Taalunie is in 1980 opgericht ten behoeve van een gemeenschappelijk beleid op het gebied van de taal, het onderwijs in het Nederlands en taalgebonden cultuur. Nederland en België waren de oprichters en Suriname is sinds 2005 het derde lid van de Nederlandse Taalunie.

De Nederlandse Taalunie ondersteunt het Nederlandstalig onderwijs in het westen van Duitsland, anderstalig België en Noord-Frankrijk. Bij het inwerking treden van het cultureel verdrag tussen Nederland en Zuid-Afrika zal Zuid-Afrika haar bevoegdheden ten aanzien van het Nederlandstalig onderwijs overdragen aan de Nederlandse Taalunie.

Ondanks de grote verwantschap tussen het Nederlands en het Afrikaans is nog geen van de Afrikaanstalige landen lid van de Nederlandse Taalunie. De regering van Zuid-Afrika weigert tot nu toe de benodigde onderhandelingen te starten. Desondanks is de Nederlandse Taalunie wel in gesprek met de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns omtrent verregaande samenwerking.

De Nederlandse Taalunie stelt ook de officiële spelling van het Nederlands vast. Deze bevoegdheid hebben de lidstaten overgedragen aan de Nederlandse Taalunie. De Nederlandse Taalunie geeft daarvoor het Groene Boekje uit. Daarnaast reikt de Nederlandse Taalunie jaarlijks de Prijs der Nederlandse Letteren, de Taalunie Toneelschrijfprijs en de Inktaap uit.

Meer...


Vorige en toekomstige artikels...

DIALECT VAN DE MAAND WIST JE DAT?
Verspreidingsgebied van het West-Vlaams

Het West-Vlaams of Westvlams is de streektaal die globaal gesproken wordt in de provincie West-Vlaanderen en door een deel van de bevolking van de Henegouwse gemeente Komen-Waasten (Comines-Warneton), waarvan het grondgebied in 1963 is afgescheiden van de provincie West-Vlaanderen. Ook in het westen van Oost-Vlaanderen worden op West-Vlaams gelijkende dialecten gesproken, bijvoorbeeld rond Maldegem in het Meetjesland of Zulte. Daarnaast wordt het ook nog gesproken in het westen van Zeeuws-Vlaanderen (hoewel deze dialecten vaak bij het Zeeuws worden gerekend) en in Frans-Vlaanderen (Vlaemsch), zie ook Nederlands in Frankrijk. Het Frans-Vlaams wordt echter met uitsterven bedreigd; slechts enkele duizenden ouderen op het platteland spreken het nog.

In ruime zin wordt met West-Vlaams ook de zuidwestelijke dialectgroep van het Nederlands bedoeld. Aldus is het de verzamelnaam voor het West-Vlaams (inclusief Frans- en Zeeuws-Vlaams) én het Zeeuws.

Meer...

Vorige en toekomstige dialecten...

Buste van Van Dale in Sluis
OVERZICHT SPELLING

Spellingen schema.png
HULP GEVRAAGD AANVERWANTE PORTALEN


Portal.svg

Flag of Belgium.svg Portaal:België

Flag of the Netherlands.svg Portaal:Nederland

Flag of Suriname.svg Portaal:Suriname

Portaal Gesproken Wikipedia.png Portaal:Gesproken Wikipedia