Pallieter (roman)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pallieter
Auteur(s) Felix Timmermans
Land België
Taal Nederlands
Genre Roman
Uitgever P.N. van Kampen & Zn. Amsterdam
Uitgegeven 1916
Medium Boek
Pagina's 262
ISBN-code 6 90 223 0198 2
Portaal:  Literatuur
Standbeeld te Lier van de hand van Jan Alfons Keustermans uit 1986

Pallieter is een roman uit 1916 van de Vlaamse auteur Felix Timmermans uit Lier. De gelijknamige hoofdpersoon is Timmersmans' bekendste creatie. Hij is een levensgenieter.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Achtergrond[bewerken]

Met de roman drukte Timmermans, na een zware geestelijke crisis, zijn vreugde om een vernieuwd levensinzicht uit. Deze lofzang op de natuur en de ongeremde levensvreugde is een meesterwerk voor alle tijden. Volgens Timmermans zit er in iedereen een zogenaamde "ongeschonden mens", een blauwdruk, die tijdens de groei naar volwassenheid stilaan bedolven raakt onder opvoedkundige regeltjes, religieuze dreigingen en andere vervuiling. Pallieter maakt komaf met het teveel aan vervuilingen om zo de ongeschonden blauwdruk, de schone mens, weer terug te halen.

De in 1921 verschenen tiende druk van de roman was het eerste door Anton Pieck geïllustreerde boek.[1]

Pallieter is een symbool geworden van het Vlaamse volk, hoewel Timmermans hem niet als symbool bedoeld had.

Vertalingen en adaptaties[bewerken]

Pallieter is in 13 talen vertaald, en werd in 1976 verfilmd onder regie van Roland Verhavert, met Eddie Brugman als Pallieter, Sylvia de Leur als Charlotte, en Jacqueline Rommerts als Marieke.

Ter gelegenheid van het vijftigste sterfjaar van Timmermans werd in 1997 te Lier een Pallieter-musical opgevoerd met in de titelrol Gunther Levi.

Op 25 mei 1986 werd door het Felix Timmermans Herdenkingscomité een beeld van Pallieter onthuld. Het beeld staat voor het Koninklijk Atheneum aan de Netelaan te Lier. In het begijnhof van Lier staat een beeldje dat 'Juffrouw Symforosa' uitbeeldt, de hoofdpersoon uit de novelle 'De zeer Schoone uren van Juffrouw Symforosa, begijntjen'.

Trivia[bewerken]

In de Vlaamse en Nederlandse muziek wordt soms verwezen naar de hoofdpersoon uit Pallieter. Zo bracht Laroux in 2004 het album Liever een Pallieter uit. Ook De levensgenieter, een hit uit 1996 van Christoff De Bolle, bevat een dergelijke verwijzing.

Externe links[bewerken]