Anton Pieck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anton Pieck
Anton Pieck (1980)
Anton Pieck (1980)
Algemene informatie
Volledige naam Anton Franciscus Pieck
Geboren 19 april 1895, Den Helder
Overleden 24 november 1987, Overveen
Land Nederland
Werk
Genre illustraties en prenten
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Anton Franciscus Pieck (Den Helder, 19 april 1895Overveen, 24 november 1987) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar en graficus. Pieck is vooral bekend geworden om zijn Oudhollandse taferelen en zijn sprookjesbos in De Efteling. In 2008 was in De Hallen in Haarlem een groot kunsthistorisch overzicht -Tevreden Tijd - te zien van het werk van Anton Pieck.[1] Deze tentoonstelling liet Pieck zien als een romanticus, met een grote liefde voor de natuur en terugverlangend naar een mooier verleden. Als boekillustrator kon Pieck zich meten met de grote Engelse voorbeelden uit de 19e eeuw. Hij heeft als boekillustrator een belangrijk stempel gedrukt op het beeld van de wereldliteratuur in Nederlandse vertaling.[2]

Leven en werk[bewerken]

Van 1920 tot 1960 was Pieck tekenleraar in Bloemendaal. De tekeningen die hij maakte hadden een geheel eigen stijl, vaak sprookjesachtig en nostalgisch van karakter, en gaven blijk van een grote fantasie en oog voor detail. Zijn illustraties werden buitengewoon populair. De sfeervolle tekeningen zijn nog regelmatig te zien op geboortekaartjes, ex libris en kalenders. Als boekbandontwerper heeft hij talloze boeken van een band voorzien. Ook heeft Pieck veel geëtst.

Pieck signeerde in zijn beginjaren met A.F. Pieck maar is daar van afgestapt omdat zijn oom Antonie Franciscus Pieck uit Hollandse Rading voor zijn schilderwerk dezelfde ondertekening hanteerde. Anton gebruikte vervolgens A. Pieck of voluit Anton Pieck.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Pieck actief in het verzet. Hij gebruikte zijn talent als graficus om documenten en stempels te vervalsen. Ook verzorgde hij begrafenissen voor overleden onderduikers.[3]

Efteling[bewerken]

Pieck is ook de ontwerper van het in 1952 geopende sprookjespark De Efteling in Kaatsheuvel, dat is uitgegroeid tot een van de belangrijkste attractieparken in Nederland, dat ook buiten Nederland grote faam geniet. Zo kreeg Anton Pieck destijds een uitnodiging om voor de Poolse plaats Katowice een soortgelijk park te ontwerpen. Deze plannen werden echter nooit gerealiseerd.

Autotron[bewerken]

De Voorste Venne

In 1968 werd Anton Pieck benaderd om een gebouw te ontwerpen voor de verzameling old-timers van de scheepsschroevenfabrikant Max Lips. Dit gebouw werd in 1972 in Drunen geopend. Het werd een indrukwekkend gebouw met kantoren, een restaurant en expositieruimtes. Toen het Autotron wilde uitbreiden met een attractiepark, maar daar geen toestemming voor kreeg, werd het Autotron verplaatst naar Rosmalen. Het gebouw in Drunen bleef bewaard en heeft nu diverse andere bestemmingen. De naam is veranderd in De Voorste Venne.

Anton Pieck Museum[bewerken]

Sinds 1984 is in het Gelderse Hattem het Anton Pieck Museum gevestigd, Huis voor Anton Pieck geheten.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Pieck had een tweelingbroer, de schilder, tekenaar, illustrator en geheim agent Henri Pieck (1895-1972).
  • In de reeks Suske en Wiske bezoeken de personages tot viermaal toe De Efteling, in De Efteling-elfjes, Fata Morgana, De vliegende klomp en De belhamel-bende. In dit laatste album heeft Pieck zelfs een cameo wanneer Lambik wordt opgebeld door iemand die weet waar Tante Sidonia verblijft.
  • Drs. P schreef ooit een lied als hommage aan zijn gezellige tekenstijl: Winterdorp.
  • Anton Pieck eindigde op de 81e plaats tijdens de verkiezing voor De grootste Nederlander in 2004.
  • In Kaatsheuvel is een school voor speciaal onderwijs naar Anton Pieck vernoemd.
  • De beeldhouwer Kees Verkade heeft een bronzen kop van hem vervaardigd, die te vinden is in Overveen.
  • In 1987 werd een draaiorgel vervaardigd dat de naam "Anton Pieck" draagt. Op het orgel is werk van Pieck met zijn toestemming gekopieerd. Hij maakte er ook een nieuwe schildering voor, een zelfportret in zijn atelier.
  • Na een 2 jaar durende renovatie van het centrum in Kaatsheuvel wordt op 28 mei 2016 het nieuwe dorpshart geopend. Het nieuwe plein krijgt de naam Anton Pieckplein en het straatnaambord wordt door zijn kleindochter onthuld.

Biografie[bewerken]

  • Ben van Eysselsteijn en Hans Vogelesang, Anton Pieck: zijn leven, zijn werk. Amsterdam/Brussel: Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij, 1978.

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]