Draak Lichtgeraakt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Draak Lichtgeraakt
Draak Lichtgeraakt

Draak Lichtgeraakt is een sprookjesfiguur die in 1979 in het Sprookjesbos in de Efteling is toegevoegd op de plaats waar eerst de Chinese Nachtegaal zat. Hoewel gezien als sprookje, was er eerst geen verhaal bij de attractie. De draak, die een schatkist bewaakt, komt stoomblazend en grommend in actie wanneer iemand aan de kroon in de schatkist komt. De attractie volgt in die lijn het gedachtegoed van Peter Reijnders om het (jonge) publiek actief bij een attractie te betrekken, zoals bij Hans en Grietje. In 2010 is er een kort verhaal beschreven waarin de scene van Draak Lichtgeraakt wordt toegelicht. De Efteling heeft het verhaal op de website geplaatst.

De naam van de attractie is gebaseerd op een misvatting van de begeleidende fototekst in de brochureboekjes. Wat als voltooid deelwoord was bedoeld (licht geraakt), is door het publiek tot eigennaam verheven. De oorspronkelijke naam is Chinese Draak, terwijl de werknaam Vliegende Draak luidde.

Het idee voor de draak werd mede ingegeven door de oorspronkelijke draakornamenten boven op de muur van de Chinese Nachtegaal, die afgeleid zijn van de vlag van China (zie Chinese draak). De opening van de attractie werd dan ook verricht door een heuse Chinese hofdame.

De brul van de draak bestaat uit een mix van een gorilla en een slang. Oorspronkelijk waren er twee mixen gemaakt van de geluidseffecten "the mad gorilla" en "snake hissing" van de LP The essential death & horror sound effects. Deze werden beurtelings afgespeeld wanneer de draak zijn programma begon als de kroon werd aangeraakt. Sinds begin jaren negentig wordt nog maar een van deze mixen gebruikt.

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]