Python (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Python
Een treintje van Python in een looping van de originele baan
Een treintje van Python in een looping van de originele baan
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Ruigrijk
Type Stalen achtbaan
Model Double Loop Corkscrew
Bouwer(s) Vekoma
(renovatie 2018: CSM)
Opdrachtgever Efteling
Status Geopend
Opening Originele baan: 12 april 1981
Nieuwe baan: 31 maart 2018[1]
Sluiting 6 januari 2018 (oude baan)
Afbraak Oude baan: 11 t.e.m. 20 januari 2018
Kosten Bouw: ƒ 10 miljoen (≈ € 4,5 miljoen)[2] (in waarde gelijk aan 12 miljoen euro in 2017)[3]
Renovatie 2018: 4,5 miljoen euro[4]
Eigenschappen
Topsnelheid 75 km/u t/m 85 km/u
Baanlengte 750 meter
Baanhoogte 29 meter
Maximale g-kracht 3,5 g
Inversies 4 (2 loopings +
2 kurkentrekkers)
Ritduur 2 minuten en 8 seconden
Treinen 2
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Capaciteit 950 p/u
Onride foto Aanwezig sinds 1993
Wachtrij
Snelpas Aanwezig sinds najaar 2017
Single riders-rij Aanwezig sinds voorjaar 2018
Website
Python op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
De originele baan van Python bij nacht
Python in een van de kurkentrekkers in de originele baan
Een moer uit de orignele baan die verkocht werd als souvenir

Python is een attractie in het Nederlandse sprookjes- en attractiepark Efteling. Python werd geopend op 13 april 1981 en heeft vier inversies (twee loopings en twee kurkentrekkers), wat toentertijd zeer spectaculair was. Bovendien is deze achtbaan destijds in het park ter plekke in elkaar gelast, wat vrij uitzonderlijk is voor stalen achtbanen, die meestal uit aparte baanstukken bestaan die met bouten en moeren aan elkaar worden gemaakt.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk reed Python met drie treinen gebouwd door Arrow Dynamics. Dit werd later in verband met veiligheidsvoorschriften teruggebracht tot twee treinen. Deze treinen werden in de jaren 90 vervangen. Deze nieuwe treinen, oorspronkelijk geleverd door de firma Vekoma uit Vlodrop (Limburg), de bouwer van de baan, werden in 2005 vervangen door treintjes van de uit het faillissement van Vekoma doorgestarte firma Kumbak Coasters. Vanaf seizoen 2006 reden de treintjes met nieuwe beugels. Tevens werd de sticker met slangenprint vervangen door spuitwerk en werd een staart toegevoegd. Deze nieuwe treinen gaven echter veel problemen en werden al na zes jaar weer vervangen: op 10 oktober 2011 meldde Looopings dat er nieuwe treinen voor de baan waren besteld, dit keer opnieuw bij Vekoma. Deze stonden op 6 december 2011 op de baan.

Python is een van de bekendste en meest bezochte attracties van het park. De bouw in 1981 kostte destijds 10 miljoen gulden, omgerekend ongeveer 4,5 miljoen euro. Geïndexeerd naar 2017 is dit ongeveer 12 miljoen euro.[3] De renovatie in 2018 (zie verder) kostte de Efteling 4,5 miljoen euro.

Technische gegevens[bewerken]

 • Baanlengte: 750 meter
 • Hoogte: 29 meter
 • Valafstand: 22 meter
 • Inversies: 4 (2 loopings en 2 kurkentrekkers)
 • Topsnelheid: 85 km/u[5]
 • G-kracht: 3,5 g
 • Leveranciers: Arrow (treinen/1981); Vekoma (baan/1981, treinen/1996, treinen/2011); Kumbak Coasters (treinen/2005)
 • Huidige treinen: Vekoma MK1212
 • Aantal treinen: 2 treinen van elk 7 wagentjes (sinds 2006 met achteraan een klein wagentje als 'staart', hier kunnen echter geen passagiers in), met 4 stoelen per wagen; 28 passagiers totaal per trein

Renovatie 2018[bewerken]

Van 8 januari tot 30 maart 2018 onderging Python groot onderhoud. De stalen constructie (baan en ondersteuningen) tussen de eerste val en de eindremmen werd vervangen, het station, de lift, de bocht (bovenaan), de eerste val en de remsectie bleven intact. Het baanverloop bleef hetzelfde, maar de baan was volledig opnieuw uitgetekend en was nu veel soepeler dan het origineel en dus zeker niet identiek. Sommige bochten werden verbreed, een aantal stukken werd extra gebankt en op enkele plaatsen verdwenen de bruuske bewegingen van de oude baan. De baan werd heropend op 31 maart. In de nieuwe baan is een ritje veel soepeler dan in de oude.

Problemen[bewerken]

 • In september 2005 was er een incident, waarbij een wiel afbrak en een medewerker lichtgewond raakte.
 • Nadat op 30 juli 2007 de trein van de achtbaan op het hoogste punt was vastgelopen, begon deze, tijdens de evacuatie, weer te rijden. Een van de voorste passagiers wist net op tijd zijn eigen beugel dicht te trekken. Een medewerker raakte lichtgewond.[6] Een filmpje van het voorval verscheen een dag later op internet op onder andere YouTube. Dit ongeluk kon ontstaan doordat men achterin begon met evacueren, waardoor de achterkant van de trein lichter werd dan de voorkant. Doordat de trein half over de top van de kettinglift stond, begon de trein vooruit te rijden.[7] Andersom is overigens niet mogelijk: de trein kan niet achteruitrijden via de optakeling. De trein haakt dan in de terugrolbeveiliging. Na de gebeurtenis scherpte de Efteling het evacuatieplan van Python aan: bezoekers zullen altijd door de eigen bedrijfsbrandweer van de Efteling worden geëvacueerd en de trein zal worden vastgemaakt voordat de evacuatie begint.

Trivia[bewerken]

 • De treintjes lopen later op de dag sneller dan 's ochtends, doordat de olie in de wiellagers opgewarmd is. De topsnelheid ligt later op de dag daardoor rond de 85 km/h.
 • Anton Pieck was tegen de bouw van Python omdat er geen verhaal achter zat. Daarom staat Python zo ver van de ingang vandaan.
 • Python is gebouwd door Vekoma, maar het ontwerp van de baan is van Arrow Dynamics. Zij hadden hetzelfde ontwerp al gebruikt voor Carolina Cyclone, een achtbaan in Carowinds. Deze achtbaan met exact dezelfde lay-out opende in 1980.
 • In de wereld zijn (of waren) vijf achtbanen te vinden die identiek zijn aan Python. Dit zijn onder meer Montaña Rusa in Diverland in Venezuela (1983), Shaman in het Italiaanse Gardaland (1985) en Euro-Loop in het Franse Europark (2004). Deze laatste stond voorheen als Miralooping in het Franse Mirapolis (1988) en als Mega Looping Bahn in het Duitse Spreepark (2002). De achtbaan met het originele ontwerp is Carolina Cyclone, wat alle andere (inclusief Python) een kopie van deze achtbaan maakt.
 • Python is de oudste attractie van de Efteling waarbij een actiefoto tijdens de rit wordt gemaakt. De camera werd geplaatst in 1994, dertien jaar na de opening van de achtbaan.
 • Het logo van Python is geen python. De slang in het logo heeft giftanden, maar een python is een wurgslang zonder giftanden.
 • In 1983 wordt door zanger Hans de Booij de clip van zijn single "Annabel" opgenomen. In een vrij statisch plaatje zien we de Booij zitten op een hekje in het station. "Annabel" suist als in een droom door de rit van het treintje.
 • Boeienkoning Joe Alcatraz ligt in 1985 vastgeketend aan de track, in de laatste bocht van de baan. Deze stunt deed hij voor het tv-programma "De Eerste de Beste". Alcatraz weet zich uiteraard net op tijd los te maken.
 • De videoclip van het liedje Ik ben verliefd van Samson en Gert werd opgenomen in en rond Python.

Externe link[bewerken]