Portaal:Attractieparken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Attractieparkenportaal Titel.jpg


bewerk 

Attractieparken

Het Belgische park Bobbejaanland.

Een attractiepark of pretpark, is een terrein waarop allerhande attracties staan zoals bijvoorbeeld achtbanen of draaimolens. Het verschil met een kermis is dat een attractiepark één vaste standplaats heeft. Ook betaalt men in attractieparken vaak niet per attractie, maar een eenmalige toegangsprijs, die onbeperkt toegang biedt tot alle attracties. Hierop zijn uitzonderingen, zoals het Engelse Blackpool Pleasure Beach.

Het oudste park ter wereld is Dyrehavsbakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Sommige parken zijn ontstaan uit zogenaamde lusthoven, andere kwamen voort uit kermissen, exposities en tentoonstellingen die door de jaren heen op een plek bleven staan. Geleidelijk zijn veel attractieparken veranderd in themaparken, waarbij niet alleen de attracties zelf, maar ook decoratie en sfeer een belangrijke rol spelen.

Op deze portaalpagina kom je meer te weten over de attractieparken in binnen- en buitenland, maar ook over de attractiebouwers.

Vernieuw deze pagina
bewerk 

Belgische attractieparken

In België zijn negen pretparken. Drie daarvan behoren tot de Plopsa-groep.

bewerk 

Nederlandse attractieparken

Nederland heeft zowel (zeer) oude als nieuwe pretparken.


bewerk 

Europese attractieparken

bewerk 

Attractieparken buiten Europa

bewerk 

Voormalige attractieparken

Sommige pretparken sluiten met de jaren de deuren of worden overgenomen door andere pretpark(groepen).

België

Nederland

Wereld


bewerk 

Pretparkgroepen

bewerk 

Wist je dat...?

Wist je dat...

...de achtbaan Speed Monster in het Noorse Tusenfryd een unieke inversie heeft die zich rond twee roltrappen krult?

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Europapark Rust.JL.jpg

Europa-Park is een attractiepark in het Duitse Rust.

Het park werd geopend in 1975 door de familie Mack, een carrousel- en voertuigbedrijf. Het bedrijf van de familie is tevens een grote leverancier van pretparkattracties wereldwijd.

De laatste jaren is Europa-Park is op veel vlakken vernieuwend geweest. Zo verschenen in de jaren '90 hotels als El Andaluz en Castillo Alcatraz. El Andaluz was het eerste hotel in een Duits pretpark. Later volgden ook nog de hotels Colosseo en Santa Isabel. Verder stelt het park in het seizoen 2001/2002 voor het eerst de poorten ook in de winter open. Een nieuw themagebied genaamd Iceland opende in 2009. In dit gebied staat onder andere de eerste achtbaan met een inversie van het park genaamd blue fire Megacoaster.

Lees verder...

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Baanelement van de Sequoia Adventure

Sequoia Adventure is een opvallende attractie met enkele omgekeerde baanstukken in het Italiaanse park Gardaland, gelegen bij het Gardameer.

bewerk 

Attractietypes

bewerk 

Attractiebouwers

bewerk 

Nieuwste artikelen


bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Verwante portalen