Portaal:Attractieparken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Attractieparkenportaal Titel.jpg


bewerk 

Attractieparken

Het Belgische park Bobbejaanland.

Een attractiepark of pretpark, is een terrein waarop allerhande attracties staan zoals bijvoorbeeld achtbanen of draaimolens. Het verschil met een kermis is dat een attractiepark één vaste standplaats heeft. Ook betaalt men in attractieparken vaak niet per attractie, maar een eenmalige toegangsprijs, die onbeperkt toegang biedt tot alle attracties. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, zoals het Engelse Blackpool Pleasure Beach.

Het oudste park ter wereld is Dyrehavsbakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Sommige parken zijn ontstaan uit zogenaamde lusthoven, anderen kwamen voort uit kermissen, exposities en tentoonstellingen die door de jaren heen op een plek bleven staan. Geleidelijk zijn veel attractieparken veranderd in themaparken, waarbij niet alleen de attracties zelf, maar ook decoratie en sfeer een belangrijke rol spelen.

Op deze portaalpagina kom je meer te weten over de attractieparken in binnen- en buitenland, maar ook over de attractiebouwers.

Vernieuw deze pagina
bewerk 

Belgische attractieparken

In België zijn negen pretparken. Drie daarvan behoren tot de Plopsa-groep.

bewerk 

Nederlandse attractieparken

Nederland heeft zowel (zeer) oude als nieuwe pretparken.


bewerk 

Europese attractieparken

bewerk 

Attractieparken buiten Europa

bewerk 

Voormalige attractieparken

Sommige pretparken sluiten doorheen de jaren de deuren of worden overgenomen door andere pretpark(groepen).

België

Nederland

Wereld


bewerk 

Pretparkgroepen

bewerk 

Wist je dat...?

overzicht bewerk 

Uitgelicht

De omgekeerde achtbaan Nemesis, in Alton Towers

Een omgekeerde achtbaan, ook wel inverted coaster genoemd, is een achtbaantype, waarbij men niet zoals gewoonlijk in karretjes bovenop de baan zit, maar waarbij de karretjes aan de onderkant van de baan hangen. Bij een omgekeerde achtbaan zitten de karretjes direct vast aan het onderstel en volgen dus precies de helling en de oriëntatie van de baan.

In het dagelijkse spraakgebruik spreekt men vaak van een hangende achtbaan hoewel men dan eigenlijk een omgekeerde achtbaan bedoelt aangezien het aantal omgekeerde achtbanen veel groter is dan het aantal hangende achtbanen. Bij hangende achtbanen hangen de karretjes aan de onderkant van de baan en kunnen ze in zijwaartse richting.

In 1990 werd de eerste omgekeerde achtbaan ontworpen door het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard. In 1992 werd de eerste baan gebouwd: Batman: The Ride in Six Flags Great America. De attractie bleek een succes en de omgekeerde achtbanen werden in hoog tempo gebouwd in diverse parken. De belangrijkste bouwers zijn Vekoma en het eerder genoemde B&M. Ook Intamin en kleinere bedrijven fabriceren zo nu en dan een omgekeerde achtbaan.

Lees verder...

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Ingang van Liseberg

De ingang van het Zweedse park Liseberg, gelegen bij Göteborg. Liseberg ligt op een heuvel en om die reden zijn er roltrappen aangelegd in het park.


bewerk 

Attractietypes

bewerk 

Attractiebouwers

bewerk 

Nieuwste artikelen


bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Verwante portalen