Portaal:Attractieparken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Attractieparkenportaal Titel.jpg


bewerk 

Attractieparken

Het Belgische park Bobbejaanland.

Een attractiepark of pretpark, is een terrein waarop allerhande attracties staan zoals bijvoorbeeld achtbanen of draaimolens. Het verschil met een kermis is dat een attractiepark één vaste standplaats heeft. Ook betaalt men in attractieparken vaak niet per attractie, maar een eenmalige toegangsprijs, die onbeperkt toegang biedt tot alle attracties. Hierop zijn uitzonderingen, zoals het Engelse Blackpool Pleasure Beach.

Het oudste park ter wereld is Dyrehavsbakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Sommige parken zijn ontstaan uit zogenaamde lusthoven, andere kwamen voort uit kermissen, exposities en tentoonstellingen die door de jaren heen op een plek bleven staan. Geleidelijk zijn veel attractieparken veranderd in themaparken, waarbij niet alleen de attracties zelf, maar ook decoratie en sfeer een belangrijke rol spelen.

Op deze portaalpagina kom je meer te weten over de attractieparken in binnen- en buitenland, maar ook over de attractiebouwers.

Vernieuw deze pagina
bewerk 

Belgische attractieparken

In België zijn negen pretparken. Drie daarvan behoren tot de Plopsa-groep.

bewerk 

Nederlandse attractieparken

Nederland heeft zowel (zeer) oude als nieuwe pretparken.


bewerk 

Europese attractieparken

bewerk 

Attractieparken buiten Europa

bewerk 

Voormalige attractieparken

Sommige pretparken sluiten doorheen de jaren de deuren of worden overgenomen door andere pretpark(groepen).

België

Nederland

Wereld


bewerk 

Pretparkgroepen

bewerk 

Wist je dat...?

Wist je dat...

...acht van de tien meest bezochte parken in 2007 van Disney zijn?

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Break dance ride - melbourne show 2005.jpg

De Breakdance is een kermisattractie. Sinds de introductie van de Breakdance in 1985 is hij erg populair op kermissen. Een kleiner aantal staat in pretparken. De attractie werd ontworpen door het Duitse bedrijf HUSS. Een opvallend aspect bij de Breakdance is vaak het grote gebruik van gekleurde lampen, die de attractie in de avonden fel verlichten.

De naam "Breakdance" is waarschijnlijk afkomstig van de gelijknamige dansstijl Breakdance. Deze is hieraan verbonden omdat de snelle tuimelende karretjes bewegingen van breakdance-dansers suggereren. Deze parallel is dikwijls goed terug te zien in de aankleding van de attractie, waarbij vaak dansende en zingende mensen op de panelen achter de attractie zijn geschilderd. Ook is de vloer vaak gemaakt als een dansvloer met oplichtende tegels, en draait men er hip-hop-muziek. Lees verder...

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Ingang van Liseberg

De ingang van het Zweedse park Liseberg, gelegen bij Göteborg. Liseberg ligt op een heuvel en om die reden zijn er roltrappen aangelegd in het park.


bewerk 

Attractietypes

bewerk 

Attractiebouwers

bewerk 

Nieuwste artikelen


bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Verwante portalen