Portaal:Attractieparken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Attractieparkenportaal Titel.jpg


bewerk 

Attractieparken

Het Belgische park Bobbejaanland.

Een attractiepark of pretpark, is een terrein waarop allerhande attracties staan zoals bijvoorbeeld achtbanen of draaimolens. Het verschil met een kermis is dat een attractiepark één vaste standplaats heeft. Ook betaalt men in attractieparken vaak niet per attractie, maar een eenmalige toegangsprijs, die onbeperkt toegang biedt tot alle attracties. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, zoals het Engelse Blackpool Pleasure Beach.

Het oudste park ter wereld is Dyrehavsbakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Sommige parken zijn ontstaan uit zogenaamde lusthoven, anderen kwamen voort uit kermissen, exposities en tentoonstellingen die door de jaren heen op een plek bleven staan. Geleidelijk zijn veel attractieparken veranderd in themaparken, waarbij niet alleen de attracties zelf, maar ook decoratie en sfeer een belangrijke rol spelen.

Op deze portaalpagina kom je meer te weten over de attractieparken in binnen- en buitenland, maar ook over de attractiebouwers.

Vernieuw deze pagina
bewerk 

Belgische attractieparken

In België zijn negen pretparken. Drie daarvan behoren tot de Plopsa-groep.

bewerk 

Nederlandse attractieparken

Nederland heeft zowel (zeer) oude als nieuwe pretparken.


bewerk 

Europese attractieparken

bewerk 

Attractieparken buiten Europa

bewerk 

Voormalige attractieparken

Sommige pretparken sluiten doorheen de jaren de deuren of worden overgenomen door andere pretpark(groepen).

België

Nederland

Wereld


bewerk 

Pretparkgroepen

bewerk 

Wist je dat...?

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Kingda Ka.jpg

Intamin AG is een bedrijf dat achtbanen bouwt en attracties ontwikkeld en gelegen is in het Zwitserse plaatsje Wollerau. Het bedrijf behoort tot de meest bekende en grootste attractiebouwende bedrijven ter wereld. Intamin is gespecialiseerd in achtbanen en staat ook bekend omwille van hun recordhoudende attracties.

De bekendste achtbaan van het bedrijf is Kingda Ka, de snelste en hoogste coaster ter wereld. In Europa zijn onder andere Furius Baco (Port Aventura), Goliath (Walibi World) en Pegasus (Efteling) bekende achtbanen.

Lees verder...

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

De Goliath in Nederlandse attractiepark Walibi Holland

De Goliath in het Nederlandse attractiepark Walibi Holland is in 2002 geopend en is met 46,8 meter hoogte, en een snelheid van 106 km/u zowel de snelste als hoogste achtbaan van de Benelux

bewerk 

Attractietypes

bewerk 

Attractiebouwers

bewerk 

Nieuwste artikelen


bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Verwante portalen