Portaal:Attractieparken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Attractieparkenportaal Titel.jpg


bewerk 

Attractieparken

Het Belgische park Bobbejaanland.

Een attractiepark of pretpark, is een terrein waarop allerhande attracties staan zoals bijvoorbeeld achtbanen of draaimolens. Het verschil met een kermis is dat een attractiepark permanent op een bepaalde locatie gevestigd is terwijl deze locatie bij een kermis steeds wisselt. Ook betaalt men in attractieparken vaak niet per attractie, maar een eenmalige toegangsprijs, die onbeperkt toegang biedt tot alle attracties. Hierop zijn uitzonderingen, zoals het Engelse Blackpool Pleasure Beach.

Het oudste park ter wereld is Dyrehavsbakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Sommige parken zijn ontstaan uit zogenaamde lusthoven, andere kwamen voort uit kermissen, exposities en tentoonstellingen die door de jaren heen op een plek bleven staan. Geleidelijk zijn veel attractieparken veranderd in themaparken, waarbij niet alleen de attracties zelf, maar ook decoratie en sfeer een belangrijke rol spelen.

Op deze portaalpagina kom je meer te weten over de attractieparken in binnen- en buitenland, maar ook over de attractiebouwers.

Vernieuw deze pagina
bewerk 

Belgische attractieparken

In België zijn negen pretparken. Drie daarvan behoren tot de Plopsa-groep.

bewerk 

Nederlandse attractieparken

Nederland heeft zowel (zeer) oude als nieuwe pretparken.


bewerk 

Europese attractieparken

bewerk 

Attractieparken buiten Europa

bewerk 

Voormalige attractieparken

Sommige pretparken sluiten met de jaren de deuren of worden overgenomen door andere pretpark(groepen).

België

Nederland

Wereld


bewerk 

Pretparkgroepen

bewerk 

Wist je dat...?

Wist je dat...

...dat de vrijevaltoren The Big Shot in Stratosphere Las Vegas de hoogste thrill ride ter wereld is met een hoogte van 329 meter?

overzicht bewerk 

Uitgelicht

WalibiBelgium Entrance.jpg

Walibi Belgium is een pretpark in Waver, België. In 1975 werd het opgestart door Eddy Meeùs onder de naam Walibi, later Walibi Wavre, Six Flags Belgium en het huidige Walibi Belgium. De naam Walibi komt van de gemeenten waaraan Walibi gelegen is: Waver – Limal – Bièrges. Een wallabie is tevens een kangoeroe-soort, vandaar dat waarschijnlijk de oranje kangoeroe het logo is geworden van het park.

Het park is tevens het grootste pretpark van België. Het bezit ook enkele bekende achtbanen waaronder: Vampire, Cobra, Vertigo en Turbine (vroegere Sirocco).

Lees verder...

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Uitzicht over Futuroscope

Uitzicht over het futuristische Franse themapark Futuroscope.


bewerk 

Attractietypes

bewerk 

Attractiebouwers

bewerk 

Nieuwste artikelen


bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Verwante portalen