Portaal:Attractieparken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Attractieparkenportaal Titel.jpg


bewerk 

Attractieparken

Het Belgische park Bobbejaanland.

Een attractiepark of pretpark, is een terrein waarop allerhande attracties staan zoals bijvoorbeeld achtbanen of draaimolens. Het verschil met een kermis is dat een attractiepark één vaste standplaats heeft. Ook betaalt men in attractieparken vaak niet per attractie, maar een eenmalige toegangsprijs, die onbeperkt toegang biedt tot alle attracties. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, zoals het Engelse Blackpool Pleasure Beach.

Het oudste park ter wereld is Dyrehavsbakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Sommige parken zijn ontstaan uit zogenaamde lusthoven, anderen kwamen voort uit kermissen, exposities en tentoonstellingen die door de jaren heen op een plek bleven staan. Geleidelijk zijn veel attractieparken veranderd in themaparken, waarbij niet alleen de attracties zelf, maar ook decoratie en sfeer een belangrijke rol spelen.

Op deze portaalpagina kom je meer te weten over de attractieparken in binnen- en buitenland, maar ook over de attractiebouwers.

Vernieuw deze pagina
bewerk 

Belgische attractieparken

In België zijn negen pretparken. Drie daarvan behoren tot de Plopsa-groep.

bewerk 

Nederlandse attractieparken

Nederland heeft zowel (zeer) oude als nieuwe pretparken.


bewerk 

Europese attractieparken

bewerk 

Attractieparken buiten Europa

bewerk 

Voormalige attractieparken

Sommige pretparken sluiten doorheen de jaren de deuren of worden overgenomen door andere pretpark(groepen).

België

Nederland

Wereld


bewerk 

Pretparkgroepen

bewerk 

Wist je dat...?

Wist je dat...

...dat de vrijevaltoren The Big Shot in Stratosphere Las Vegas de hoogste thrill ride ter wereld is met een hoogte van 329 meter?

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Kingda Ka.jpg

Kingda Ka is een stalen achtbaan in het pretpark Six Flags Great Adventure in de plaats Jackson, New Jersey in de Verenigde Staten. Anno 2006 is het de snelste achtbaan ter wereld en de eerste die een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur haalt: 206 km/h. Bovendien is het met 139 meter de hoogste roller coaster van de wereld, waarvan de vrije val van 127,4 meter ook de hoogste val van alle attracties is.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Tutuki Splash

De waterattractie Tutuki Splash in het Polynesische themagebied in PortAventura (Spanje). De baan werd gebouwd door Intamin AG en geopend in 1995, samen met de rest van het park.


bewerk 

Attractietypes

bewerk 

Attractiebouwers

bewerk 

Nieuwste artikelen


bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Verwante portalen