Portaal:Attractieparken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Attractieparkenportaal Titel.jpg


bewerk 

Attractieparken

Het Belgische park Bobbejaanland.

Een attractiepark of pretpark, is een terrein waarop allerhande attracties staan zoals bijvoorbeeld achtbanen of draaimolens. Het verschil met een kermis is dat een attractiepark één vaste standplaats heeft. Ook betaalt men in attractieparken vaak niet per attractie, maar een eenmalige toegangsprijs, die onbeperkt toegang biedt tot alle attracties. Hierop zijn uitzonderingen, zoals het Engelse Blackpool Pleasure Beach.

Het oudste park ter wereld is Dyrehavsbakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Sommige parken zijn ontstaan uit zogenaamde lusthoven, andere kwamen voort uit kermissen, exposities en tentoonstellingen die door de jaren heen op een plek bleven staan. Geleidelijk zijn veel attractieparken veranderd in themaparken, waarbij niet alleen de attracties zelf, maar ook decoratie en sfeer een belangrijke rol spelen.

Op deze portaalpagina kom je meer te weten over de attractieparken in binnen- en buitenland, maar ook over de attractiebouwers.

Vernieuw deze pagina
bewerk 

Belgische attractieparken

In België zijn negen pretparken. Drie daarvan behoren tot de Plopsa-groep.

bewerk 

Nederlandse attractieparken

Nederland heeft zowel (zeer) oude als nieuwe pretparken.


bewerk 

Europese attractieparken

bewerk 

Attractieparken buiten Europa

bewerk 

Voormalige attractieparken

Sommige pretparken sluiten met de jaren de deuren of worden overgenomen door andere pretpark(groepen).

België

Nederland

Wereld


bewerk 

Pretparkgroepen

bewerk 

Wist je dat...?

Wist je dat...

...de eerste achtbaaninversies voor nekbreuken en ander nekletsel konden zorgen?

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Across the Lake.jpg

Six Flags New Orleans (voormalige Jazzland) is een voormalig pretpark in New Orleans, Louisiana in de Verenigde Staten. De grond is in bezit van de stad New Orleans en wordt gehuurd door de Six Flags group.

Het park is gesloten sinds augustus 2005. Toen raasde de orkaan Katrina over New Orleans en richtte veel schade aan aan het park. Six Flags heeft sindsdien besloten om het park niet meer te openen door de schade aan attracties en gebouwen. Six Flags overlegt ook nog steeds met de stad om hun contract te beëindigen.

Lees verder...

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Tutuki Splash

De waterattractie Tutuki Splash in het Polynesische themagebied in PortAventura (Spanje). De baan werd gebouwd door Intamin AG en geopend in 1995, samen met de rest van het park.


bewerk 

Attractietypes

bewerk 

Attractiebouwers

bewerk 

Nieuwste artikelen


bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Verwante portalen