Portaal:Attractieparken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Attractieparkenportaal Titel.jpg


bewerk 

Attractieparken

Het Belgische park Bobbejaanland.

Een attractiepark of pretpark, is een terrein waarop allerhande attracties staan zoals bijvoorbeeld achtbanen of draaimolens. Het verschil met een kermis is dat een attractiepark één vaste standplaats heeft. Ook betaalt men in attractieparken vaak niet per attractie, maar een eenmalige toegangsprijs, die onbeperkt toegang biedt tot alle attracties. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, zoals het Engelse Blackpool Pleasure Beach.

Het oudste park ter wereld is Dyrehavsbakken in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen, dat werd geopend in 1583. Sommige parken zijn ontstaan uit zogenaamde lusthoven, anderen kwamen voort uit kermissen, exposities en tentoonstellingen die door de jaren heen op een plek bleven staan. Geleidelijk zijn veel attractieparken veranderd in themaparken, waarbij niet alleen de attracties zelf, maar ook decoratie en sfeer een belangrijke rol spelen.

Op deze portaalpagina kom je meer te weten over de attractieparken in binnen- en buitenland, maar ook over de attractiebouwers.

Vernieuw deze pagina
bewerk 

Belgische attractieparken

In België zijn negen pretparken. Drie daarvan behoren tot de Plopsa-groep.

bewerk 

Nederlandse attractieparken

Nederland heeft zowel (zeer) oude als nieuwe pretparken.


bewerk 

Europese attractieparken

bewerk 

Attractieparken buiten Europa

bewerk 

Voormalige attractieparken

Sommige pretparken sluiten doorheen de jaren de deuren of worden overgenomen door andere pretpark(groepen).

België

Nederland

Wereld


bewerk 

Pretparkgroepen

bewerk 

Wist je dat...?

Wist je dat...

...de achtbaan Speed Monster in het Noorse Tusenfryd een unieke inversie heeft die zich rond twee roltrappen krult?

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Vogel Rok.JPG

Vogel Rok is een volledig overdekte achtbaan in de Efteling. De naam van de attractie is ontleend aan de vogel Roc uit het verhaal "Sinbad de zeeman" uit 1001 Nacht. Ook de aankleding van de rit, de wachtrij en de directe omgeving van het attractiegebouw zijn op dit thema gebaseerd.

Deze attractie, gebouwd door Vekoma, model Custom MK-900, werd in 1998 geopend. De achtbaan haalt een maximale snelheid van 65 kilometer per uur en een rit duurt 1 minuut en 41 seconden. De maximale g-kracht die je tijdens de rit ervaart is 3,5 g (positief). De karretjes van de achtbaan zijn voorzien van een geluidssysteem, hierdoor is tijdens de rit muziek te horen. Deze muziek is geschreven door Ruud Bos.

Lees verder...

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

De Goliath in Nederlandse attractiepark Walibi Holland

De Goliath in het Nederlandse attractiepark Walibi Holland is in 2002 geopend en is met 46,8 meter hoogte, en een snelheid van 106 km/u zowel de snelste als hoogste achtbaan van de Benelux

bewerk 

Attractietypes

bewerk 

Attractiebouwers

bewerk 

Nieuwste artikelen


bewerk 

Gewenste artikelen

bewerk 

Verwante portalen