Attractiepark Toverland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Attractiepark Toverland
Hoofdentree anno 2018
Hoofdentree anno 2018
Slagzin Discover Your Own Magic
Eigenaar Gelissen Group
Opening 19 mei 2001
Seizoen gehele jaar
Oppervlakte 24 ha[1]
Bezoekers 812.000 (2018)[2]
Medewerkers 500
Attracties
Totaal 36
Achtbanen 5
Waterattracties 5
Locatie
Locatie Sevenum, Vlag van Nederland Nederland
Officiële website
Attractiepark Toverland op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Attractiepark Toverland, kortweg Toverland, is een deels overdekt attractiepark in het Nederlandse Sevenum. Het is een van de jongste attractieparken van Nederland. Toverland opende op 19 mei 2001 als overdekte speeltuin en is inmiddels uitgegroeid tot middelgroot themapark met een groeiend oppervlakte en stijgend bezoekersaantal. In 2012 werd door de ANWB-leden het attractiepark uitgeroepen tot beste uitje van Nederland en in 2014 won Toverland een Zoover Award voor beste attractiepark van Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Draaiende achtbaan Dwervelwind
Wildwaterbaan Djengu River
Het Paard van Troje in Ithaka
Themagebied Avalon.

Idee en ontwerp[bewerken]

Het idee voor de realisatie van Attractiepark Toverland is ontstaan in het Steinerbos tijdens een regenbui. De eigenaar Jean Gelissen, voormalig timmerman, bezocht dit recreatieterrein met zijn kinderen. In de middag begon het plots te regenen waarna de bezoekers vertrokken. Dat was het moment dat Gelissen op het idee kwam om een overdekt attractiepark te realiseren. Vervolgens heeft Gelissen zijn zus Caroline, werkzaam op een basisschool en inmiddels algemeen directeur van Toverland, bij het proces betrokken. Zij heeft diverse kinderen op de school de vraag gesteld wat er voor attracties in het overdekte park moesten herrijzen. Uiteindelijk werd begonnen met de bouw van het 19 miljoen gulden kostende attractiepark, waarna het de deuren voor bezoekers opende op 19 mei 2001.

Beginjaren[bewerken]

Attractiepark Toverland opende als een overdekt pretpark met diverse attracties, met name gericht op jonge kinderen. Attracties van het eerste uur waren onder andere: Toos-Express en Theekopjes. De hal heeft inmiddels diverse metamorfoses ondergaan en gaat nu door het leven als Land van Toos, een van de themagebieden van het attractiepark. Aan de zuidkant van de groene loods bevond zich de entree met als blikvanger een grote paddenstoel met daarnaast in gele letters de naam van het attractiepark. Ervoor ligt een plein met een vijver. Deze entree bestaat nog steeds, maar sinds 2018 niet meer dienst als hoofdentree tijdens het zomerseizoen. Gedurende de winteropenstelling van het attractiepark wordt de 'paddenstoel' nog wel als hoofdentree gebruikt.

Drie jaar na de opening vond de eerste uitbreiding in 2004 plaats. Het bestond uit een tweede indoor gedeelte onder naam Magic Forest, het huidige themagebied Wunder Wald. Het themagebied bestond uit zes attracties waaronder: Woudracer, Backstroke en Villa Fiasco. 27 juli 2004 opende de Booster Bike als eerste attractie die zich volledige buiten bevond. Toverland had hiermee een primeur met de eerste motorfietsachtbaan ter wereld. Booster Bike had eigenlijk tegelijk met de opening van het Magic Forest plaats moeten vinden, maar opende later door vertragingen. Als goedmaker werd gedurende een periode een wilde-muis-achtbaan van een kermis-exploitant opgesteld in het park.

Buitengebieden[bewerken]

De directie van het attractiepark dacht na over welke richting ze precies met het attractiepark op wilde. Het openen van een derde indoor hal werd als serieuze optie gezien. Uiteindelijk koos men ervoor om een attractiepark voor alle leeftijden te worden en niet verder te willen als indoor speeltuin. De eerste stap om dit doel te realiseren was de bouw van de houten achtbaan Troy in het nieuwe themagebied Troy-Area. Volgens critici een zeer gewaagde stap. Uiteindelijk opende na diverse tegenslagen Troy op 1 juli 2007. Tot de dag van vandaag is de achtbaan recordhouder van de hoogste, langste en snelste houten achtbaan van de Benelux. Drie jaar later op 8 juli 2010 werd het themagebied uitgebreid met twee nieuwe attracties: Scorpios en de Paarden van Ithaka. Deze uitbreidingen zorgden ervoor dat de bezoekersaantallen stegen en in 2011 het park meer dan een half miljoen bezoekers ontving. In 2012 werd begonnen met de bouw van een nieuw themagebied, de Magische Vallei, ten noorden van het attractiepark. Het themagebied werd in twee delen geopend voor het publiek. Op 29 september 2012 opende achtbaan Dwervelwind, de grootste draaiende achtbaan van Nederland, en een jaar later opende in april 2013 wildwaterbaan Djengu River. Ook stegen de bezoekersaantallen van het park en riepen de leden van de ANWB in 2012 het attractiepark uit tot leukste uitje van Nederland.[3]

In 2014 maakte Toverland bekend dat de attractie Woudracer technisch gezien aan het eind van zijn levensduur was. Er werd gezocht naar een vervanger wat twee scenario's opleverde: een theater of een verbeterde versie van Woudracer. Er werd voor optie twee gekozen, waarna eind 2014 de bouwwerkzaamheden begonnen. Op 28 maart 2015 opende de vernieuwde bobkart Maximus' Blitz Bahn. De Blitz Bahn is de eerste attractie van het park waar ervoor gekozen is om de wachtrij uitgebreid te decoreren en een verhaal aan de attractie te voegen. Tegelijk met de bouw van de Blitz Bahn werd een deel van het themagebied omgebouwd naar een Oostenrijks thema. Er werd o.a. een biergarten geplaatst, een Milkawinkel geopend en diverse attractie kregen een Duitse naam.[4] De bezoekersaantallen bleven stijgen en Toverland ontving een Zoover Award voor beste attractiepark van Nederland. Later in het jaar sloot de zweefmolen Sim sa la Swing om vervangen te worden. Eind december 2015 werd de nieuwe zweefmolen onder de naam Djinn geopend.[5] Tot slot, ontving het attractiepark een Zoover Award voor best attractiepark van Nederland.[6]

In de jaren die daarop volgde bleven de bezoekersaantallen gelijk. In 2017 maakte de directie bekend dat het attractiepark opnieuw ging uitbreiden. Het ging om de grootste uitbreiding ooit waardoor het park de helft groter werd. De €35 miljoen kostende vernieuwingen bestonden uit: het themagebied Avalon bestaand uit de achtbaan Fēnix en rondvaart Merlin's Quest, een nieuwe entreezone onder naam Port Laguna en het uitbreiden van de parkeercapaciteit. Op 7 juli 2018 werden alle uitbreidingen tegelijk geopend. Tevens kregen datzelfde moment diverse themagebieden en attracties een andere naam. Datzelfde jaar stegen de bezoekersaantallen met ongeveer 200.000 personen. De directie gaf aan enigszins telleurgesteld te zijn in de bezoekersaantallen en had verwacht de grens van een miljoen bezoekers te doorbreken. Dat dit niet lukte weet men aan de hete zomer.[7]

Attracties[bewerken]

Houten achtbaan Troy
Boomstamattractie Expedition Zork
Maximus' Blitz Bahn, enige bobkart in de Benelux.
1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Attractiepark Toverland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Themagebieden[bewerken]

Toverland telt zes themagebieden, waarvan twee grotendeels overdekt.

Land van Toos[bewerken]

Het Land van Toos is het eerste themagebied van het attractiepark. Het themagebied is grotendeels overdekt en is het gedeelte waarin bezoekers in de wintermaanden het park betreden. Tot en met halverwege 2018 was het themagebied de hoofdentree van het attractiepark. Het themagebied is vernoemd naar de mascotte van Toverland: Toos Toverhoed. Toos heeft een zwijn genaamd Morrel. Het Land van Toos is gedecoreerd naar 'oosters en westers toveren'. Het attractieaanbod bestaat voornamelijk uit kinderattracties en speeltoestellen. Een opvallende attractie in het themagebied is de achtbaan Toos-Express. Het traject ligt door het gehele themagebied. Overige attracties zijn onder andere Theekopjes, het Toverhuis en twee waterglijbanen. In de hal bevinden zich een souvenirwinkel en een restaurant.

Wunder Wald[bewerken]

Wunder Wald is het tweede themagebied van het attractiepark en grotendeels overdekt. Het themagebied is gedecoreerd de Alpenlanden. Bij de opening van het Wunder Wald in 2004 heette het themagebied Magic Forest. In 2015 met de opening van Maximus' Blitz Bahn kreeg het attractiepark langzaam aan een 'Alpenthema'. Op 7 juli 2018 kreeg het zijn huidige naam.[8] In het niet overdekte deel van het themagebied bevindt zich een kunstmatige vijver, waarin de boten van de boomstamattractie varen en een klimparcours. Wunder Wald telt een souvernirswinkel en twee kiosken waar onride foto's gekocht kunnen worden. Centraal gelegen bevinden zich diverse horecagelegenheden en een groot klimparcour met glijbanen.

Ithaka[bewerken]

Ithaka is het derde themagebied van Toverland in het westelijke gedeelte van het park. Het is het eerste themagebied dat zich volledig in de buitenlucht bevindt. Het themagebied staat in het teken van het Oude Griekenland en bestond kort na de opening alleen uit de achtbaan Troy. Drie jaar later werd het themagebied uitgebreid met twee nieuwe attracties. Vanaf de opening van het themagebied tot 7 juli 2018 heette het themagebied Troy-area. Opvallend punt in de decoratie is een metershoge replica van het Paard van Troje. Het paard zit vast aan een touw, waarin bezoekers kunnen trekken. Dit maakt het Paard van Troje een populair fotopunt in het park. Het themagebied telt een souvenirwinkel met een kiosk waar onride foto's gekocht kunnen worden en een horecagelegenheid.

Magische Vallei[bewerken]

Dit is het vierde themagebied in het noorden van het park. Ook dit gedeelte is volledig in de buitenlucht. Het themagebied is vernoemd naar het fictieve volk de Dwervels. In het gehele gebied zijn animatronics te vinden van Dwervels. Opvallende attracties zijn Djengu River en Dwervelwind. Het themagebied heeft enkele overeenkomst met het Volk van Laaf in attractiepark de Efteling.

Avalon[bewerken]

Avalon ligt in het noorden van het park rondom een voormalige visvijer. Het themagebied heeft als thema middeleeuws en mytisch en opende 7 juli 2018. Avalon telt twee attracties en een restaurant. Het eerste restaurant van het park waar bediening aanwezig is.

Port Laguna[bewerken]

Port Laguna opende 7 juli 2018 ten noorden van de achtbaan Troy. Port Laguna is de hoofdentree van het park. In dit themagebied zijn buiten de entree diverse horeca en winkels te vinden. De entreezone heeft een mediterraanthema en hoofdstraat van tien meter breed in een hoefijzervorm. Aan de hoofdstraat bevinden zich diverse horecagelegenheden, souvernirswinkels en kunnen er kermisspellen gespeeld worden zoals kamelenrace.[9]

Economie[bewerken]

Architectuur in Port Laguna

Beheer[bewerken]

Attractiepark Toverland is onderdeel van de Gelissen Group, eigendom van Jean Gelissen.[10] Zijn zus, Caroline Kortooms, is directeur van het attractiepark.[11]

Personeel[bewerken]

In Attractiepark Toverland werken circa 500 personen. Toverland heeft er bewust voor gekozen om ook veel 50-plussers in dienst te nemen. Circa dertig procent van het personeelbestand is ouder dan 50 jaar. "In een evenwichtig team werken diverse soorten mensen. Dus óók 50 plussers", aldus de directie van Toverland.[12]

Toverland Finance[bewerken]

Binnen de Gelissen Group is het bedrijf Toverland Finance B.V. opgericht. Buiten de bank wilde Toverland personen de mogelijkheid geven om te investeren in het attractiepark. Investeerders konden obligaties kopen voor €50.000 met een minimum van €100.000. De investeerders kregen hiervoor rente. De €4 miljoen kostende bouw van Maximus' Blitz Bahn in de periode 2014/2015 is volledig betaald door investeerders.[13][14]

Openingstijden[bewerken]

Het attractiepark is het gehele jaar door geopend. Echter kent het wel een zomer- en winterseizoen. Tijdens het zomerseizoen, eind maart t/m begin november, is dagelijks het gehele park geopend. De overige dagen vallen onder het winterseizoen. Alleen themagebieden Land van Toos en Wunderwald zijn dan geopend. Indien de weersomstandigheden het toelaten is Ithaka ook geopend.

Bezoekersaantallen[bewerken]

Themagebied Avalon
Wandelpad in de Magische Vallei

In de top 50 best bezochte dagattracties van Nederland stond in 2018 het attractiepark op plek 22.

Bezoekersrecords
Datum Bezoekers
31-08-2013 ± 11.000[15]
5-08-2015 ± 11.000[16]
11-08-2015 11.000[17]
15-08-2018 14.000[18]
27-10-2018 ≥14.000[19]

Evenementen[bewerken]

Het attractiepark organiseert jaarlijks diverse evenementen, waaronder een aantal jaarlijks terugkerende.

Midzomeravonden[bewerken]

De Midzomeravonden zijn op een aantal dagen in de maanden juli en augustus. Het attractiepark is dan geopend t/m 23:00. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een vuurwerkshow. Buiten de lange openingstijden wordt het entertainmentaanbod uitgebreid.

Halloween[bewerken]

Het attractiepark kent rond Halloween twee evenementen rondom het thema Halloween De evenementen vinden eind oktober plaats. Halloween Days vindt overdag plaats en wordt als 'minder eng' bestempeld. In de avonduren start Halloween Nights, waarbij door het gehele park entertainers rondlopen die bezoekers schrik proberen aan te jagen.

YouTube-event[bewerken]

Een jong evenement in het park is het YouTube-event. Dit vindt een dag plaats, waarbij het park diverse bekende Youtube-Vloggers uitgenodigd heeft. In 2019 werd tijdens dit youtube-event een heuse achtbaanmarathon gehouden. Vier Youtubers maakten 100 ritjes in de houten achtbanen Troy en Toos-Express(vanwege onweer nam de overdekte achtbaan Toos-Express de laatste zeven ritjes over om tot de vereiste 100 ritjes te komen)[20]

Inspiratie[bewerken]

Universal's Islands of Adventure was een inspiratiebron voor Port Laguna.

Attractiepark Toverland heeft zich laten inspireren door diverse attractieparken wereldwijd. Hun grootste inspiratiebron is het Duitse park Europa-Park, aldus de directrice in een interview.[21] Er zijn in het park daardoor ook kleine verwijzingen naar Europa-Park te vinden zoals de voormalige [22] Milkawinkel bij Maximus' Blitz Bahn. Het idee voor een watershow is geïnspireerd door een fontein voor een hotel van Europa-Park.[23] Het themagebied Magische Vallei heeft veel overeenkomsten met het Volk van Laaf in attractie de Efteling. Dit komt omdat een voormalig Eftelingontwerper geholpen heeft bij het realiseren van het themagebied. In themagebied Avalon bevindt zich een restaurant dat veel weg heeft van de Hobbitwoningen in de films van de The Hobbit. Het nieuwe entreegebied Port Laguna is geïnspireerd op Universal's Islands of Adventure.

Infrastructuur[bewerken]

Toverland ligt aan een zijweg van de N277. Op ongeveer drie kilometer afstand ligt afslag Helden van de A67. Busmaatschappij Flixbus wil het attractiepark meenemen in zijn uitbreidingen.[24] Voor het park bevindt zich een bushalte.

Onderscheidingen[bewerken]

2018

  • European Star Award voor beste attractiepark (categorie: ≤ 1 miljoen bezoekers), beste nieuwe achtbaan van Europa (2e plaats) en beste houten achtbaan van Europa.[25]

2014

  • Zoover Award voor beste attractiepark van Nederland en een vijfde plaats voor beste attractiepark van Europa.[26][27]
  • Toverland twee Diamond ThemePark Awards voor de beste achtbaan van Nederland (Troy) en beste uitbreiding van 2013 (Magische Vallei).[28]

2013

  • Het Duitse 'Freizeit Tester Team' riep het themagebied Magische Vallei uit tot beste nieuwe uitbreiding van alle Europese attractieparken.[29]

2012

  • Toverland ontvangt een Diamond ThemePark Award voor de achtbaan Troy.[30]
  • De leden van de ANWB kiezen Toverland tot leukste uitje van Nederland.[3]

Externe link[bewerken]

Attractieparken in Europa
België:Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Comics Station · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije:Sofia Land
Denemarken:Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland:Bayern-Park · Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Freizeit-Land Geiselwind · Freizeitpark Plohn · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Karls Erlebnis-Dorf · Legoland Deutschland · Märchengarten im Blühenden Barock · Movie Park Germany · Panorama Park · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tatzmania Löffingen · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland:Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk:Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc · Puy du Fou
Hongarije:Vidámpark
Italië:Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland:Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen:Tusenfryd
Oostenrijk:Wiener Prater
Polen:Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark · Majaland Kownaty
Spanje:Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura World · PortAventura Park · Ferrari Land · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk:Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden:Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland:Conny-Land