De Valkenier (pretpark)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Valkenier
Valkenburg, Pretpark Valkenier02.jpg
Slagzin Familiepark met pret-effect
Eigenaar A. Otermans
Opening 1934
Seizoen april - oktober
Bezoekers gemiddeld 180.000 per jaar
Attracties
Achtbanen 2
Darkrides 1
Waterattracties 3
Locatie
Locatie Valkenburg, Nederland
Officiële website
De Valkenier op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

De Valkenier is een attractiepark, gelegen in Valkenburg aan de Geul in Limburg. Het park en zijn attracties zijn vooral gericht op jonge kinderen.

De Valkenier ligt centraal in Valkenburg. Snoopie de Clown is de mascotte van het park. Deze mascotte is als entertainer in het park te vinden. Er zijn verschillende clown-shows en de clownskop van Snoopie op verschillende attracties terug te vinden.

Geschiedenis[bewerken]

Het park na sluitingstijd.

Het park werd in 1934 gesticht door Jan Albert Otermans. Hiermee is het park een van de oudste in Europa. Geruime tijd was er niet meer dan een speeltuin. Grotere attracties worden pas na decennia toegevoegd. Het park is al die tijd in familiebezit gebleven.

Het park vestigde zich centraal in Valkenburg. Hierdoor waren door de jaren heen investeringen met betrekking tot het uitbreiden van het terrein slechts in beperkte mate mogelijk. De meeste investeringen bestonden dan ook in het ruimte maken voor nieuwe attracties op de eigen grond. De attracties staan daarom in dit park vrij dicht op elkaar.

In 2004 vierde het park zijn zeventigste verjaardag, onder andere door een entreeprijs door te voeren van 2,50 euro per persoon in de plaats van de gebruikelijke 6,95 per persoon. Het park verhoogde haar toegangsprijzen in de jaren daarna fors. In 2017 was de prijs van een toegangsbewijs opgelopen tot 14,95 euro.

In mei 2004 kwam het park in het nieuws omdat de gemeente waarin het park staat, Valkenburg aan de Geul, de zogenaamde attractietaks wilde doorvoeren. Dit hield voor De Valkenier een heffing van 20 eurocent per kaartje voor de gemeente in. Omdat het attractiepark het vooral moet hebben van de lage entreeprijs, verwachtte de directie een sterke daling in de bezoekersaantallen. De taks zou het park volgens berekeningen van directeur Otermans 40.000 euro per jaar gaat kosten. Er werd daarom door De Valkenier een plan bedacht om het park te laten verhuizen naar recreatiepark Steinerbos te Stein. Van die plannen kwam niets terecht.

Het park[bewerken]

De attracties in het park zijn voornamelijk gericht op kinderen van jonger dan 12 jaar en hebben een zekere kermis-uitstraling. De attracties zijn:


Shows[bewerken]

Er is een show in het pretpark. De show is een sprekende boom die verhalen vertelt, zoals Hans en Grietje.

Souvenirs, eten en drinken[bewerken]

In het park staan een zelfbedieningsrestaurant en kraampje met junkfood. Daarnaast staan er een suikerspinnenkraam en een ijswinkel. Ook is er een souvenirwinkel te vinden.