De Valkenier (pretpark)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Valkenier
De Valkenier
Slagzin Familiepark met pret-effect
Eigenaar Albert Otermans, Hub Otermans
Opening 1934
Sluiting 2021
Seizoen april - oktober
Bezoekers gemiddeld 180.000 per jaar
Attracties
Achtbanen 3
Darkrides 1
Waterattracties 3
Locatie
Locatie Valkenburg, Nederland
Officiële website
De Valkenier op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

De Valkenier was een attractiepark in Valkenburg aan de Geul in de Nederlandse provincie Limburg. De attracties waren vooral gericht op jonge kinderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Pretpark de Valkenier

Het park werd in 1934 gesticht door Jan Otermans. Daarmee was het een van de oudere attractieparken in Europa.[1] Het park is altijd in bezit van de familie Otermans gebleven. In de jaren 1980 namen twee kleinzonen van Jan Otermans, Albert en Hub, het park over. In 2019 werd Jeffrey Driessen als eerste niet-Otermans aangesteld als directeur.[2]

Het park vestigde zich centraal in Valkenburg. Geruime tijd was het nauwelijks meer dan een speeltuin. Grotere attracties werden pas na decennia toegevoegd. Door ruimtegebrek waren uitbreidingen slechts in beperkte mate mogelijk. De meeste investeringen bestonden uit het maken van ruimte voor nieuwe attracties op eigen terrein, waardoor de attracties vrij dicht op elkaar stonden.

In 2004 vierde het park zijn zeventigste verjaardag, onder andere door tijdelijk een entreeprijs door te voeren van 2,50 euro per persoon in plaats van de gebruikelijke 6,95 per persoon. Het park verhoogde zijn toegangsprijzen in de jaren daarna tot 15,50 euro in 2019.[3]

Snoopie de Clown was begin 21e eeuw de mascotte van het park. Deze was als entertainer in het park te vinden. Ook was de clownskop van Snoopie op verschillende attracties afgebeeld en vonden er diverse shows met clowns plaats.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat het attractiepark midden in een woonwijk lag, waren de uitbreidingsmogelijkheden beperkt en waren er regelmatig klachten van omwonenden over geluidsoverlast.[2] In mei 2004 overwoog de familie Otermans om het attractiepark naar het recreatiegebied Steinerbos in Stein te verplaatsen. Directe aanleiding was de zogenaamde 'attractietaks', die de gemeente Valkenburg aan de Geul wilde invoeren. Van dat plan kwam niets terecht.

In juli 2021 werd het park, dat vlakbij het riviertje de Geul lag, getroffen door de overstroming van de Geul. Doordat ook de technische installaties door het hoogwater aangetast waren en door de mogelijke verontreiniging van het achtergebleven slib, moest het park voor minimaal vijf weken sluiten. Daarmee was, zo bleek achteraf, het doek gevallen voor De Valkenier. Al eerder was geopperd dat 2021 het laatste seizoen van het pretpark zou kunnen zijn. Eigenaren Albert en Hub Otermans verkochten het park aan een projectontwikkelaar, die er een woonwijk wilde realiseren.[4][5] De meeste attracties waren begin 2022 al verkocht, [6] en eind 2022 was het 10.000 m² grote terrein helemaal leeg.[7]

Beschrijving park[bewerken | brontekst bewerken]

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

De attracties in het park waren voornamelijk gericht op kinderen jonger dan twaalf jaar. Sommige leken sterk op kermis-attracties.

Shows[bewerken | brontekst bewerken]

Er vonden diverse shows plaats in het pretpark. Een van de shows bestond uit een sprekende boom die verhalen vertelde, zoals Hans en Grietje. Ook waren er shows met de Clown Snoopie onder de naam "Snoopie's Minidisco". In 2020 was er een show te zien met typetjes als Beau Ballon, Lizzie, Lollige Lola & Kitta Kat. Beau Ballon had tevens een eigen show onder de naam "Beau Ballon's Meeleeftheater". Ook waren er karaoke- en comedyshows.

Souvenirs, eten en drinken[bewerken | brontekst bewerken]

In het park bevond zich een zelfbedieningsrestaurant en een fastfoodrestaurant. Daarnaast was er een suikerspinnenkraam en een ijswinkel (Snoopie IJsparadijs). Ook was er een souvenirwinkel (Snoopie Shop).