Darkride

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het exterieur van darkride Harry Potter and the Forbidden Journey.

Een darkride (Nederlands: donkere rit) is een overdekte pretparkattractie. De bezoeker wordt door de verschillende scènes geleid in een transportmiddel dat een vast traject volgt. Bij een darkride kunnen verschillende vervoerstypen gebruikt worden, zoals boten of (hangende) gondels. De snelheid van het transportmiddel ligt meestal "laag". Een overdekte achtbaan valt daarom niet onder een darkride. Tijdens de rit zijn audiovisuele effecten (zoals rook en vuur), animatronics (bewegende poppen) en soms ook geureffecten waar te nemen om de rit zo realistisch mogelijk over te laten komen. Een muzikale omlijsting is ook zeer belangrijk. Grote attractieparken laten vaak eigen soundtracks componeren en opnemen voor hun darkrides.

Thematisering[bewerken]

Een scène uit de darkride Hollywood Tour.

De scènes in een darkride zijn meestal opgebouwd rond een centraal thema, zoals een legende of een horrorthema. De verschillende scènes die de bezoeker tijdens de rit doorloopt zijn dan ook naar dit thema ingevuld. Sommige darkrides beelden een verhaal uit, andere hebben alleen qua thema samenhangende scènes. Mede door de speciale effecten zoals: rook, nevel, vuur, geur, licht en water en de animatronics die opgesteld staan in de scènes zijn darkride kostbare attracties om te bouwen. Tevens nemen darkrides veel ruimte in. Een deel daarvan, zal voor de bezoekers niet of nauwelijks zichtbaar zijn. In de kelders van darkrides bevinden zich meerdere ruimtes, van waaruit alles bestuurd wordt zoals animatronics en het transportsysteem. Het onderhoud is daardoor een stuk duurder en de bouwtijd duurt een stuk langer dan van bijvoorbeeld een achtbaan. Vanwege de hoge kosten en het oppervlakte van een darkride zijn maar sporadisch darkrides op kermissen te vinden. Een darkride is nu eenmaal niet zo eenvoudig te vervoeren.

3D-effecten[bewerken]

Op 28 mei 1999 werd in het attractiepark Islands of Adventure de multi motion darkride The Amazing Adventures of Spider-Man geopend. Dit is de eerste darkride ter wereld, waarin een deel van de thematisering in 3D-beelden wordt weergegeven. Op 31 mei werd de eerste interactieve darkride met 3D-effecten, Toy Story Midway Mania! geopend in Disney's Hollywood Studios. Op 9 juni 2011 werd de eerste interactieve 3D-darkride van Europa geopend, genaamd Maus au Chocolat in het Duitse Phantasialand.

Soorten[bewerken]

Animatronics in een scène van Fata Morgana.

Er bestaan verschillende soorten darkrides, waarbij bepaalde transportsystemen passen. Het thema van een darkride is medeverantwoordelijk voor de keuze van het transportsysteem. Zo zal bij een darkride omtrent het thema piraten vaak een dark water ride zijn zoals de Disney-attractie Pirates of the Carribean of Pirate Boats in Legoland Billund.

Dark water ride[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dark water ride voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een dark water ride (Nederlands: donkere waterrit) is een darkride, waarbij bezoekers door middel van boten door een kanaal varen. Langs het kanaal staan verschillende scènes opgesteld. Op enkele uitzonderingen na is er in de boten gemiddeld plaats voor circa zestien tot twintig personen.

Hangende darkride[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hangende darkride voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een hangende darkride is een darkride, waarbij de voertuigen gondels zijn. De rails bevindt zich dus niet onder, maar boven het voertuig. Hierdoor kan bijvoorbeeld de illusie gewekt worden dat bezoekers vliegen.

Interactieve darkride[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Interactieve darkride voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Een interactieve darkride in Disneyland.

Een bijzonder type darkride is de interactieve darkride. Hierbij moeten bezoekers iets actief gaan doen voor oftewel een onderlinge competitie tussen de bezoekers in het voertuig of iets wat invloed heeft op het ritverloop (of allebei, of nog iets anders). De bekendste vorm hierin is wellicht dat bezoekers een laserpistool hebben waarmee men zo veel mogelijk doelen moet raken. Hoe meer geraakte doelen, hoe hoger de score van de speler. De eerste interactieve darkride werd in 1987 geopend in Bobbejaanland en is genaamd El Paso, wat letterlijk "de vreemde doortocht" betekent in het Spaans.[bron?] Een ander voorbeeld is Challenge of Tutankhamon in Walibi Belgium, waar (anno 2016) afhankelijk van het puntenaantal een ander traject wordt gevolgd op het einde.

Simulator darkride[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Simulator darkride voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een simulator dakride is een darkride waarbij het voertuig een simulator is, waardoor bepaalde effecten zoals ontwijken of vallen versterkt kunnen worden.

Omnimover[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Omnimover voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het omnimoversysteem is geen darkridetype, maar een transportsysteem dat toegepast wordt in darkrides.

Trackless darkride[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Trackless darkride voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een trackless darkride is een darkride waarbij geen rail zichtbaar is. De voertuigen worden door bijvoorbeeld magneten of een "GPS-achtige" apparatuur bestuurd.

Ghost train[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Spookhuis (attractie) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het Verenigd Koninkrijk en Australië worden darkrides met een horrorthema ghost trains genoemd. Die naam is afkomstig van een Engels toneelstuk uit 1923. De eerste darkride die de naam Ghost train gebruikte, was die in Pleasure Beach Blackpool. In Australië is een ghost train in het Luna Park in Melbourne. Eerder was er ook een in het Luna Park in Sydney, maar deze is in 1979 door een brand verwoest.

Locaties[bewerken]

Lijsten met voorbeelden van darkrides naar land: