Zweefmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zweefmolen voor kleinere kinderen

Een zweefmolen is een kermisattractie, waarbij men in een hangend zitje in de rondte draait. Zweefmolens kunnen ook in attractieparken of speeltuinen staan.

Werking[bewerken]

De stoeltjes hangen aan kettingen op enige hoogte aan een draaischijf. Naarmate de snelheid toeneemt bewegen de passagiers steeds verder naar buiten (in de vorm van een uitwaaierende rok), wat een wee gevoel in de maagstreek kan veroorzaken. Ruimtevaarders worden met veel hogere snelheden rondgeslingerd om hun weerstand tegen g-krachten (traagheidskrachten) te trainen.

Varianten[bewerken]

Skyflyer[bewerken]

Er bestaan modellen waarbij de molen uit een hoge paal bestaat, die de zitjes omhoog takelt en deze aldaar laat draaien. Deze variatie wordt de Starflyer of Skyflyer genoemd.

Wellenflug[bewerken]

Naast de Starflyer is er ook nog een Duitse variant die als Wellenflug of Wellenflieger bekendstaat. Deze zweefmolens hebben als bijzonderheid dat de middelste kolom wordt uitgeschoven waardoor de draaiende kap licht gekanteld kan worden, Vervolgens draait de middenkolom in tegengestelde richting waardoor de stoeltjes een golvende beweging maken.

Kinderzweefmolens[bewerken]

Zweefmolens die speciaal voor kinderen gebouwd zijn, worden kinderzweefmolens genoemd. Deze kleine variant is onderworpen aan dezelfde keuringseisen als de grote zweefmolens. Een voorbeeld hiervan is terug te vinden in het pretpark Julianatoren te Apeldoorn.

Permanente zweefmolens[bewerken]

Permanente zweefmolens komen voor in onder meer pretparken zoals: de Efteling, Bellewaerde, Walibi Holland, Attractiepark Toverland, Drouwenerzand of De Waarbeek, waarbij meer zorg aan de fundering besteed kan worden dan bij verplaatsbare molens. Zweefmolens in speeltuinen zijn meestal niet gemotoriseerd en niet voor hoge snelheden gemaakt, hier mogen de ouders of andere begeleiders voor de aandrijving zorgen. Naarmate de techniek in de pretparken voortschrijdt, worden er steeds zwaardere eisen gesteld aan de veiligheid van inzittenden en publiek.

Zie ook[bewerken]