Frisbee (attractie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een frisbee is een attractietype dat gebaseerd is op een schommelschip. Een Frisbee gaat meestal hoger dan een schommelschip en kan soms een hellingshoek halen van circa 170° (bijna recht op zijn kop). Tevens is de schommel een ronde schijf die met 360° kan draaien. De passagiers zitten met de stoelen naar binnen of naar buiten gericht. Frisbee's komen zowel met regelmaat op kermissen voor als in pretparken.

Ontstaan en variaties[bewerken]

De frisbee werd ontwikkeld door het Duitse bedrijf HUSS Park Attractions. Dit origineel slingert tot een hoek van 170°, en er zijn 36 tot 40 zitplaatsen. Al snel verschenen er variaties op het oorspronkelijke model. De meest gangbare zijn:

  • Giant Frisbee, een grotere uitvoering van de Frisbee die slingert tot een hoek van 120°. De Giant Frisbee heeft 50 zitplaatsen.
  • Frisbee XL, vrijwel hetzelfde als de Giant Frisbee, met als verschil dat hij slingert tot een hoek van 260° en dat er maar 40 mensen in kunnen.

Vanwege het succes van de Frisbee-serie besloten ook andere attractie-bedrijven een soortgelijke attractie te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De Afterburner van KMG, een kermisversie waarbij er geen ondergrond meer is en de frisbee dus meer een grote ring is geworden,
    • De Freak Out, de kleinere versie van de Afterburner, eveneens van KMG.
  • De Discovery van Zamperla, die gelijkenissen vertoont met de Afterburner,
  • De Mistral van Mondial Rides, die alsook gelijkaardig is aan de Afterburner, maar dan dubbel zo groot,
  • De Gyro Swing van Intamin, die erg lijkt op de Giant Frisbee.
Een frisbee op het oktoberfest van 2007.

Frisbees in pretparken in de Benelux[bewerken]