Stoeltjeslift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stoeltjeslift in Bad Hofgastein, Oostenrijk
Bord bij zetellift dat de skistokken in de hand moeten worden gehouden.

Een stoeltjeslift, ook wel zetellift genoemd, is een soort skilift of een kabelbaan met één lange, continu draaiende kabel waar de stoelen of banken aan hangen en die door skiërs wordt gebruikt om naar hoger gelegen gebieden te gaan. Deze banken bieden ruimte aan twee tot acht personen tegelijk. Ze bezitten een veiligheidsbeugel die tijdens de rit naar beneden moet.

Het voordeel van de stoeltjeslift is dat deze een redelijke verwerkingscapaciteit en snelheid heeft, in tegenstelling tot de stoeltjeslift uit vroegere tijden waarbij slechts één persoon op een zitje kon plaatsnemen. Bij deze transportssystemen hoeft de wintersporter de ski's niet af te doen; men kan de lift op en af glijden.

Een nadeel is de onbeschutheid: bij slecht weer is men op een hoogte van enkele meters boven de grond aan de elementen blootgesteld. Vaak worden daarom stoeltjesliften uitgerust met een plastic kap, die over de veiligheidsbeugel getrokken kan worden. De kap beschermt tegen bijvoorbeeld wind en sneeuw. Soms kunnen deze bij de stations afgekoppeld worden zodat er gemakkelijker in- en uitgestapt kan worden.

Andere varianten van de skilift zijn de kabelbaan (teleferique) en de sleeplift.

België[bewerken]

In het zuidelijk deel van België (Wallonië) bevindt zich het laaggebergte van de Ardennen. Op sommige plaatsen kan men hoogteverschillen overwinnen door middel van een echte stoeltjeslift, dit wil zeggen een kabelbaan met stoeltjes in plaats van zetels:

  • Dinant: de citadel is bereikbaar vanuit het centrum via een kabelbaan.
  • Coo: aan de voet van de watervallen van Coo bevindt zich attractiepark Plopsa Coo. In dit park bevindt zich de stoeltjeslift die vanaf 240m tot 460m hoogte loopt.
  • Westouter: In het Vlaamse heuvelland bevindt zich een stoeltjeslift tussen de Zwarteberg en de Rodeberg.

Tijdens de Expo 58 was er een stoeltjeslift die over het expositieterrein liep.

Nederland[bewerken]

In Nederland zijn door het ontbreken van grote hoogteverschillen stoeltjesliften slechts op één locatie (het Zuid-Limburgse Valkenburg) aanwezig om passagiers te verplaatsen tussen hoogteverschillen. Wel worden op andere locaties stoeltjesliften gebruikt om zich door een gebied te kunnen verplaatsen op enkele meters hoogte boven het vlakke land. In deze vorm zijn ook stoeltjesliften aanwezig in Attractiepark Slagharen, Speelland Beekse Bergen bij Hilvarenbeek, De Waarbeek bij het Overijsselse Hengelo. Ook het overdekte wintersportpark SnowWorldin Landgraaf heeft een stoeltjeslift.

Ook hebben in het verleden stoeltjesliften bestaan bij recreatieplas Eurostrand bij Westerhoven (thans Center Parcs-locatie De Kempervennen), bij de Europese Expo in Rotterdam in de jaren 50 van de twintigste eeuw en bij uitspanning Westerbouwing bij Oosterbeek, waarbij wel degelijk een hoogtesprong werd gemaakt -van de heuvel tot in het Rijndal- maar zonder een uitstapmogelijkheid in het dal.

Een andere variant van de kabelbaan, waarbij door middel van grote cabines verplaatst wordt, is gebruikt bij de aanleg van de Deltawerken.

Gangbare afkortingen[bewerken]

De fabrikanten handteren voornamelijk Engelse afkortingen. Een lift met verankerde zetels wordt een ChairLift Fixed grip (CLF) genoemd en een ontkoppelbare zetellift, waarbij de zetel zich ontkoppelt van de kabel in een station, wordt als ChairLift Detachable (CLD) aangegeven.

In het Duits spreekt men vooral van Sesselliften of Sesselbahnen en worden ontkoppelbare zetelliften afgekort met KSB, wat staat voor Kuppelbare Sesselbahn. In het Frans spreekt men over een télésiège à pince fixe (TSF) met verankerde zetels aan de kabel of een télésiege débrayable (TSD) bij ontkoppelbare zetelliften.

Zie ook[bewerken]