Eurostrand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Eurostrand was een recreatiepark in Westerhoven, gemeente Bergeijk.

Vanaf de jaren vijftig ontstond op de toenmalige Westerhovense Heide het Eurostrand als zandafgraving van Meindert Eigenbergs zandwinningsbedrijf De Kempen. De zwemgelegenheid bij de zandafgraving groeide in de jaren zestig uit tot een drukbezocht recreatiepark met onder andere strandbad, het 'Eurorestaurant', camping, bungalowpark, zwembad, stoeltjeslift en de grootste speeltuin van Europa. Later kwam daar 'Eurodam' bij, een grootschalige maquette van de Rotterdamse haven, die eerder te zien was bij het evenement Communicatie 70 in Rotterdam.

In 1976 werd het Eurostrand door toenmalig eigenaar Burmah-parken (onderdeel van het Britse olieconcern Burmah-Castrol) verkocht aan Sporthuis Centrum van Piet Derksen (nu Center Parcs). In deze periode werd het park ook wel als 'Eurorecreatiecentrum' aangeduid. Na een grootschalige verbouwing in 1983 verdween de naam Eurostrand en ging het park De Kempervennen heten.

Trivia[bewerken]

  • Het naast het park gelegen Eurocircuit was vroeger eveneens onderdeel van het Eurostrand. De naam van dit circuit herinnert hier nog aan. Het Eurocircuit werd opgericht door Tiny van Vlerken (schoonzoon van Meint Eigenberg) en Pierre Jonkers.
  • De huidige Kempervennendreef waaraan het huidige Center Parcs-park gelegen is droeg tot 1983 de naam Eurodreef.
  • In het zwembad van De Kempervennen is een decoratief scheepsanker te vinden dat afkomstig is uit de Eurodam-maquette.
  • Op het strand van De Kempervennen achter de receptie is nog een fundament zichtbaar van de oude stoeltjeslift.
  • De bungalows achteraan op het park (zogenaamde PTT-bungalows) die thans niet meer regulier worden verhuurd, dateren nog uit de tijd van Burmah-parken. De bouw ervan werd gefinancierd door verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd.