Houten achtbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De houten achtbaan Son Of Beast in Amerika was de enige houten achtbaan met een looping ter wereld.

Een houten achtbaan is een achtbaantype.

Een houten achtbaan heeft gelamineerde houten rails, waarop platte stalen rails zijn bevestigd. De ondersteuning van de achtbaan is meestal ook van hout. Houten achtbanen hebben bijna nooit inversies. In plaats daarvan bestaat een houten achtbaan voor het grootste deel uit op-en-neer gaan, met banked en overbanked turns. Er was slechts 1 uitzondering; de achtbaan Son Of Beast in het Amerikaanse park Kings Island heeft tot 2007 een looping in de track gehad. Begin 2006 ontstonden er problemen met de baan. Halverwege het seizoen 2006 is besloten om de baan ingrijpend te veranderen. De looping werd uit de baan gehaald, hierdoor kon men met lichtere wagens over de track rijden. De looping is uit voorzorg uit de track verwijderd. Het bedrijf RMC bouwt echter houten achtbanen om zodat zij wel inversies kunnen maken.

Houten achtbanen worden ook wel woodies genoemd.

Types[bewerken]

Heen-en-terug ("Out and Back")[bewerken]

Er zijn twee soorten houten achtbanen. Een heen-en-terug achtbaan gaat als het ware heen en terug en heeft vaak veel heuvels en airtime. Robin Hood in Walibi Holland en Colossos in Heide-Park (Soltau, Nedersaksen, Duitsland) zijn hier voorbeelden van.

Twister[bewerken]

Twisters kennen veel bochten en zijn op een kleiner oppervlak gebouwd dan de "out and back". Troy in Toverland en Weerwolf in Walibi Belgium zijn goede voorbeelden.

Houten achtbanen in Nederland en België[bewerken]

Records[bewerken]

  • Hoogste houten achtbaan in de wereld: Colossos (Heide-Park) met 60 meter.
  • Snelste houten achtbaan in de wereld: Colossos (Heide-Park) met 120 km/uur.
  • Langste houten achtbaan in de wereld: The Beast (Kings Island) met 2243 meter.
  • Hoogste houten achtbaan in de Benelux: Troy (Toverland) met 32 meter.
  • Snelste houten achtbaan in de Benelux: Troy (Toverland) met 86,9 km/uur.
  • Langste houten achtbaan in de Benelux: Troy (Toverland) met 1077 meter.

In 2009 werd onderstaande toenmalige hoogste achtbaan van de wereld gesloten en afgebroken wat Colossos de hoogste houten achtbaan van de wereld maakt:

Externe links[bewerken]