Plopsaland De Panne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plopsaland De Panne
Ingang 2015
Ingang 2015
Eigenaar Plopsa
Opening 21 april 1935 (als Meli Park)
29 april 2000 (als Plopsaland)
Eerdere namen Meli Park
Seizoen Maart tot begin januari
Oppervlakte 30 ha
Bezoekers 1.300.000 (2015)
Attracties
Totaal 52
Achtbanen 5
Darkrides 1
Waterattracties 6
Locatie
Locatie Vlag van België De Panne, België
Officiële website
Plopsaland De Panne op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Plopsaland De Panne is een themapark van Studio 100 in de Belgische plaats De Panne, aan de Noordzeekust en de Franse grens. De kusttram heeft een halte voor de ingang. Het themapark is genoemd naar de kinderprogramma's Kabouter Plop en Samson en Gert van Studio 100.

Het park heeft vooral familie-attracties: de darkride Het Bos van Plop, de Ploptuin, De Draak, De Boomstammetjes, SuperSplash, Anubis The Ride en de Kermis van Samson en Gert met enkele kermis-attracties. Deze zijn meestal aangekleed in de stijl van de programma's van Studio 100. In het park hebben optredens plaats van kinderhelden als Samson en Gert en Kabouter Plop. Andere attracties zijn een treintje, een Starflyer, een kinderboerderij, een carrousel en een piratenschip.

Volgens het bedrijf zelf bezochten 1.245.000 mensen het pretpark in 2011.[1] In 2013 kreeg het park 1.265.000 bezoekers over de vloer.[2] Tijdens het jaar 2014 waren er dat 1.275.000.[3]

Geschiedenis[bewerken]

Meli Park[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Meli Park voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1935 werd het park gesticht door Albéric Florizoone, bekend van de honingfabrikant Meli; het heette toen Meli Park. In die tijd waren educatieve shows met bijen (waarbij Albéric zich liet steken), dieren en een speeltuin de belangrijkste attracties. In 1952 opende het sprookjesbos. Het park trok vooral veel kustgangers en Noord-Fransen aan. Indertijd spectaculaire ritten, zoals het Apirama (de Wereld van de Bijtjes) werden geopend. In de jaren '90 verloor het park aan populariteit en bezoekers. De familie Florizoone verkocht eind 1999 het park aan Studio 100 samen met VTM. Albéric Florizoone werd na zijn dood opgenomen in de IAAPA Hall Of Fame, die alle belangrijke pioniers van de pretparkindustrie samenbrengt. Hij vertoeft er in het gezelschap van onder anderen Walt Disney.

Plopsaland De Panne[bewerken]

Plop's Hamburger Restaurant

Op 29 april 2000 opende het park de deuren met onder meer een grote paddenstoel, het Plop Hamburger Restaurant. Een van de belangrijkste veranderingen was het Apirama: alle bijen verdwenen er en maakten plaats voor de kabouters uit de populaire reeks Kabouter Plop. Deze attractie werd omgedoopt tot Het Bos van Plop.

Het volgende seizoen (2001) werden enkele "foutjes" weggewerkt zoals het tekort aan horeca en parkeerplaats. Het tekort aan horeca werd eenvoudig opgelost door de opening van een nieuw restaurant: Wizzy's Fornuis. De nieuwe attracties van dat jaar zijn Storm op Zee en De Dansende Fonteinen.

In 2002 reden de Tractors van Big en Betsy voor het eerst uit. Ook luistert Plopsaland naar de mening van de bezoekers door middel van een enquête.

In 2004 werd De Draak geopend. Dit is een gemotoriseerde achtbaan van Mack Rides en staat in een totaal vernieuwde Kasteelzone waarin, naast het nieuwe kasteel, ook een nieuwe winkel (De Kasteelwinkel), restaurant (De Gouden Wafel) en sanitair blok te vinden zijn. De Draak raast enkele keren voorbij De Boomstammetjes (voorheen Het kasteel van Koning Samson en Splash). Met de investering in De Draak en de Kasteelzone, toonde de Plopsagroep aan dat ze meer wouden zijn dan gewoon een "kinderparkje".

Bumba kreeg in seizoen 2005 een eigen show in het Kleine Theater. Dansen en swingen op liedjes van K3, Spring en de SixTeens kon men in de Kinderdisco, later Disco BemBem. Voor de kleinsten opende er in de hoeve van Big en Betsy De Tuin van Big. De Brandweer en De Carrousel openden dan weer op de Kermis van Samson en Gert.

SpringFlyer (nu 'ROX-Flyer')

In 2006 werden twee attracties aan het park toegevoegd: een Duitse Mack SuperSplash, die de naam SuperSplash kreeg, en een Starflyer van ongeveer 70 meter hoog. De SuperSplash kreeg een plaatsje in de vernieuwde Piratenzone. Het is een zogenaamde waterachtbaan, een combinatie van een achtbaan en een splash. Ook Piet Piraat en zijn kornuiten bevinden zich in de Piratenzone en voor kleine kinderen zijn er de Bumperboats, kleine bootjes in ondiep water. Begin mei 2006 opende de SpringFlyer, genoemd naar de bekende muziekgroep Spring. Deze attractie heet nu de ROX-Flyer. Voor de aanpassingen in de Piratenzone werd ook De Piratenboot verplaatst. Bezoekers lopen nu over een houten paadje, over water naar de attractie. Wanneer de attractie in werking is, is het mogelijk dat een bootje van de Supersplash onder De Piratenboot vaart, wat het extra leuk maakt. Op 10 en 11 juni 2006 werd een groot feest gegeven voor het tienjarig bestaan van Studio 100. Het K3-museum werd geopend.

In 2006 werd het logo veranderd en sindsdien heet het pretpark voluit Plopsaland De Panne, dit om het onderscheid te maken met de andere parken uit de Plopsa-familie: Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Coo. In 2009 is op de achtergrond van het logo de rails van een achtbaan, verwijzend naar de nieuwe attractie Anubis The Ride, bijgetekend. Een jaar later werd er voor één jaar op het logo in het groot een tien bijgetekend, want het pretpark was 10 jaar in de handen van Studio100.

In 2007 werd vooral gekeken naar de iets kleinere kinderen. De Ploptuin werd vernieuwd met 3 nieuwe attracties. De Emmer, De Kikkers en De Konijntjes zijn een groot succes. Ook werden enkele nieuwe horeca-punten toegevoegd zoals Plops IJskraampje, IJs en Snoep Kraampje, Friedas Corner, Holandsche Gebakkraam, Pannenkoekenhuisje en de Springmobiel. Er zijn ook nieuwe evenementen: Ketnet Freezzz (hiervoor is Plopsaland De Panne in de winter open), Sinterklaas en de K3-Prinsessendagen.

In 2008 werd het park grotendeels gerenoveerd. Er kwamen vier nieuwe attracties, waaronderr De Jetski's en De Vliegende Fietsen van Mega Mindy. Voor de allerkleinsten werd naast Het bos van Plop een kleine speeltuin aangelegd: De Bumbaspeeltuin. Ook De draaimolen, een kleinere versie van De Carrousel, is nieuw in het park. Aan de attractie De Rollerskater van Wizzy en Woppy werd een reuzegroot rek geplaatst, zodat het lijkt alsof de bezoekers zo klein zijn als Wizzy, Woppy en hun maatjes. De ingang is verkleind, zodat het inkomplein groter wordt. Een gedeelte aan de rechterkant van de inkom is afgesloten, waaronder de fotostand. In juni 2008 werd tevens de nieuwe ingang en de nieuwe Plopsa-winkel geopend, aan de linkerkant van het park, met de grote deur. In het begin van het park staat De Carrousel. Waar De Carrousel vroeger stond (voor de grote tent) staat nu De Balloon Race. Op de plaats van De Balloon Race staat De Draaimolen voor de allerkleinsten.

Disco BemBem werd vervangen door het K3 Museum, dat van locatie veranderde. De attractie Space verhuisde naar een ander pretpark, in de plaats kwam het horeca-punt Hollandsche Gebakkraam. Voor de attracties van Mega Mindy is ook een nieuw horeca-punt geplaatst: De Fonkel-mobiel. Aan de inkom van het vroegere Sprookjesbos werd een resterend hutje omgetoverd tot een inkijkhuisje waar men aan de hand van een video kan zien hoe het Meli Park er vroeger uitzag. Tevens liggen hier enkele bijen uit het vroegere Apirama (nu Het bos van Plop) en poppen uit het vroegere sprookjesbos.

Op 28 mei 2008 nam Plopsaland een nieuwe ingang in gebruik. Het nieuwe ingangsplein is voor Plopsaland een laatste belangrijke stap in de omvorming van het oude Meli Park tot Plopsaland en tegelijk een eerste opstap naar het Plopsaland Resort, dat onder meer wordt uitgebreid met een hotel. De zes miljoen euro kostende nieuwe entree heeft een twaalf meter hoge deur die altijd op een kier zal staan als blikvanger, omzoomd door zes sokkels met gouden beelden van de belangrijkste Studio 100-figuren: Samson, Kabouter Plop, Piet Piraat, Bumba, Woppy en Mega Mindy. De entree geeft uit op de nieuwe Plopsaboulevard, een overdekte straat waar onder meer de nieuwe gastenservice en de grootste Studio 100-winkel van de Benelux te vinden zijn. Om de opening van de nieuwe ingang te vieren, plaatste Plopsaland het grootste springkasteel van België in het park.

Op 4 april 2009 opende Plopsaland zijn tiende seizoen met de komst van Anubis The Ride, een achtbaan van de fabrikant Gerstlauer. De achtbaan bestaat uit een horizontale lancering waarbij de wagentjes in 2 seconden tot 90 km per uur worden gelanceerd om vervolgens verticaal op een 'droptower' 34 meter omhoog te rijden en daarna een duik naar beneden te nemen. Er zitten 3 inversies in verwerkt. De wagentjes zijn ook vooruitstrevend en zijn volgens een tribune gebouwd met een gradatieverschil zodat elke passagier het gevoel moet krijgen vooraan te zitten. Het station van de achtbaan is overigens een replica van het echte Het Huis Anubis-gebouw op 2/3 van de werkelijke grootte, waardoor de bezoeker het gevoel krijgt dat hij in de echte serie rondloopt.

In de zomer van 2011 opende Plopsaland Mayaland, een indoorhal gethematiseerd naar het figuurtje Maya de Bij. Deze hal telt 10 nieuwe attracties, twee themarestaurants en een winkel. Ook het restaurant Mr. Spaghetti op het dorpsplein werd afgebroken, want daar staat nu Mayaland. Mr. Spaghetti is opnieuw opgebouwd maar deze keer naast Mayaland. Het is nu volledig in de stijl van Italië met de typische balkonnetjes en andere accenten. De bootjes van het bos van Plop zijn ook grondig vernieuwd. Nu staat er vooraan op het bootje een grote kaars en aan de achterkant van het bootje staat er een grote bedrand.

In de lente van 2013 werden De Vaat en Dongo's Race en de daarbij behorende shop en themazone veranderd naar een Kaatje-thema. De Vaat werd Kaatje zoekt eendje en Dongo's Race werd Viktor's Race. Ook opende de nieuwe themazone rond Wickie De Viking met een shop, een Panos en twee nieuwe attracties, genaamd Wickie The Battle en De Grote Golf. In 2014 werd ook nog een volwaardig station gebouwd voor Wickie The Battle, en werd nog een extra snackbar gebouwd.

Ingangzone 2015, een taart ter ere van het 15-jarige bestaan.

In 2015 bestaat het park 15 jaar en ter ere van deze verjaardag zijn er heel wat nieuwigheden. Op 22 maart 2015 werd Plopsaqua geopend voor bezoekers. De dag ervoor vond er in het Plopsa Theater een grootse openingsshow plaats. Bij de start van het pretparkseizoen in april werd het vernieuwde Kermisplein van Samson & Gert geopend. De zweefmolen Wienerwalz werd vervangen door een nieuwe zweefmolen en op de plaats van het beeld van Samson & Gert werd een kiosk gebouwd waarop optredens kunnen plaatsvinden. Ook werd het K3 Museum omgebouwd tot F.C. De Kampioenen Café en de antiekwinkel van Fernand. Speciaal voor deze verjaardag werd ook de Plopsa Parade geïntroduceerd. De parade rijdt dagelijks door het park. Op 31 oktober 2015 zal het nieuwe Prinsessia-gedeelte feestelijk geopend worden. De Koffiekopjes van Wizzy en Woppy worden omgebouwd tot het kasteel uit de televisiereeks Prinsessia.

Plopsa-groep[bewerken]

Plopsaland De Panne behoort tot de Plopsa-groep, tot deze groep behoren ook: Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Coevorden en Holiday Park.
De hoofdzetel van Plopsa is ook gelegen in hoofdpark Plopsaland De Panne. De burelen van de groep bevinden zich boven de grote Plopsa Winkel aan de ingang van het park.

Parkindeling[bewerken]

Dorpsplein[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam Type Bouwer Bouwjaar Bijzonderheden Foto
F.C. De Kampioenen Café Café, museum 2015 Van 2006 tot 2015 was er in het gebouw het K3 Museum. Na de afbraak van het K3 Museum werden de spullen naar Plopsa Indoor Hasselt gebracht. DeKampioenenCafé.JPG
De Dansende Fonteinen Waterattractie Trevi 2001
Plopsa Express Rondrit Mack Rides 1983 Deze trein stopt sinds 2016 even bij Anubis The Ride om een zicht te hebben op de lancering van de achtbaan.
K3 Verkeerspark Verkeerspark 2000
vernieuwing: 2012
Tot 2012 stond de attractie in het thema van Mega Mindy. Vanaf 2012 staat de attractie in het thema van K3. Naast de attractie staat de K3-verkeersklas, waar scholen verkeersles kunnen volgen.

Snacks, restaurants en winkels[bewerken]

 • Barbecue
 • Panos
 • Mr. Spaghetti
 • Plopsa Winkel De Panne
 • Plopsa Outlet Store

K3-zone / Kaatje / Rox / Prinsessia-zone[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam Type Bouwer Bouwjaar Bijzonderheden Foto
De Koffiekopjes Theekopjesattractie Mack AG 2003
vernieuwing: 2015
In 2015 worden De Koffiekopjes in Wizzy en Woppy-stijl gehertematiseerd in Prinsessia-stijl. Bij deze vernieuwing wordt de attractie volledig overdekt door een kasteel. Tasses à café Plopsaland.jpg
K3 Rollerskater Stalen achtbaan Vekoma 1990
vernieuwing: 2000
K3 thema: 2019
Bij de overname van het park door Studio 100 werd de attractie gethematiseerd in het thema van Wizzy en Woppy. In 2019 opende deze attractie als de K3 Rollerskater.
Viktor's Race Tivoli Large Zierer 1976
Nieuwe baan in 2014

1ste vernieuwing: 2000
2de vernieuwing: winter 2012-2013
3de vernieuwing: winter 2013-2014 (attractie wordt volledig afgebroken en vervangen door een nieuwe achtbaan)

Bij de overname van het park door Studio 100 werd de attractie gethematiseerd tot schildpaddenrace in het thema van Wizzy en Woppy. Vanaf 2013 werd dit aangepast naar Viktor bekend van Kaatje van Ketnet. Viktor'sRace3.JPG
Kaatje zoekt eendje Rondvaart Mack AG 2000
vernieuwing: 2013
In 2013 werd de vaat in Wizzy en Woppy stijl geherthematiseerd in Kaatje-stijl. Kaatje zoekt Eendje.JPG
ROX-Flyer Starflyer Funtime Industries 2006
vernieuwing: 2013
In 2013 werd SpringFlyer omgedoopt tot ROXflyer. De oude regenboogkleuren werden vervangen door blauw en grijs. ROX-Flyer2.JPG

Snacks, restaurants en winkels[bewerken]

 • Frits & Frats
 • ROX Mobiel
 • De Koets
 • Wizzy's Fornuis
 • Kaatje
 • Prinsessia Restaurant

Mega Mindy-zone / Dino-zone / Kasteelplein / Heidiland[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam Type Bouwer Bouwjaar Bijzonderheden Foto
Mega Mindy Jetski Waterattractie Zierer 2008 Mega Mindy Jetski (Plopsaland De Panne) - Jet Skis de Zierer.jpg
De Vliegende Fietsen Vliegende fietsen Zamperla 2008 Hoe harder je trapt, hoe hoger je gaat. De Vliegende Fietsen5.JPG
Dino Splash Boomstamattractie Mack AG 1989
vernieuwing: 2000
dino thema:2019
Een van de grotere van Europa, zowel qua lengte als hoogte. De baan heeft een dubbele drop. In 2019 werd het thema van de baan volledig veranderd naar dino's, met centraal gelegen een grote vulkaan.
De Draak Gemotoriseerde achtbaan Mack AG 2004 De attractie kruist zeven keer de baan van De Boomstammetjes en het is de hoogste in zijn soort. Plopsaland - Vue générale du parc 7.JPG
Heidi The Ride Houten achtbaan Great Coasters International April 2017 Heidi The Ride.jpg
De Dierenmolen Farm Animals Carrousel Wooddesign April 2017 Maak een rondje op een van de vele dieren in Heidiland.

Snacks, restaurants en winkels[bewerken]

 • Mega Mindy
 • Braderie
 • De Gouden Wafel
 • De Kasteelwinkel
 • Heidi Shop (naam onbekend)
 • Bieruitgiftepunt (naam onbekend)

Piratenzone (Piet Piraat) en Het Huis Anubis-zone[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam Type Bouwer Bouwjaar Bijzonderheden Foto
De Hangbrug Apenbrug Kaiser & Kuhne 1994 Bij de bouw van de Supersplash naar zijn huidige locatie verhuisd. Verbond daarvoor het huidige Kaatje-plein met de Storm op Zee. Piratenzone.JPG
De Piratenboot Schommelschip HUSS 1978 Verplaatst in 2006 De Piratenboot4.JPG
SuperSplash Waterachtbaan Mack Rides 2006 SuperSplash.JPG
Storm op Zee Rupsbaan Mack Rides 2001 Tempête en mer Plopsaland.jpg
De Waterfietsen en Bumperboats Waterfiets / Bumperboats Van Dalen / ? 1994 / 2007 Na in 2006 een piratenthema te hebben gekregen, werden in 2012 de standaardfietsen vervangen door waterfietsen in de vorm van zwanen. Waterfietsen1.JPG
De Piratenspeeltuin Speeltuin 2006
Anubis The Ride Gelanceerde achtbaan Gerstlauer 2009 De achtbaan heeft als enige in het park (3) inversies. Gerstlauer LC02.JPG

Snacks, restaurants en winkels[bewerken]

 • Sibuna
 • De Piratengrill
 • De Piratenwinkel

Kermisplein (Samson en Gert) / Het Bos van Plop / Bumba-speeltuin[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam Type Bouwer Bouwjaar Bijzonderheden
Balloon Race Luchtballonnencarrousel Zamperla 2001
De Brandweer Interactieve attractie, Spuitattractie Zamperla 2004
Safari Rondrit Sartori Montagnana 1992
Scooter Botsauto's
Wienerwalz Zweefmolen Wooddesign jaren 80: oude Wienerwalz
4 april 2015: nieuwe Wienerwalz
De attractie werd in 2015 vervangen door een nieuwe zweefmolen omdat de vorige verouderd was.
Carrousel Draaimolen Wooddesign 2004
Het Bos van Plop Dark water ride Metallbau Emmeln 1972: Apirama
2000: het Bos van Plop
De attractie Apirama uit het vroegere Meli Park werd omgebouwd. De attractie
bevindt zich niet bij de andere Plopattracties maar aan de andere kant van het Dorpsplein.
Bumba speeltuin Speeltuin 2008

Volledig vernieuwd in 2017

De Bumba speeltuin is naast het Bos van Plop te vinden.

Snacks, restaurants en winkels[bewerken]

 • Oliebollen
 • Fred Corner
 • Fred Kroket
 • Ton van Plop
 • Plop Shop

Ploptuin (Kabouter Plop)[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam Type Bouwer Bouwjaar Bijzonderheden Foto
Ploptuin Speeltuin 1984 In 2010 werden de toestellen vervangen door nieuwe toestellen. Plopsaland - Aire de jeux.JPG
De Eenden Draaimolen Metallbau Emmeln 2000 Ronde des canards Plopsaland.jpg
De Emmer Waterattractie Automatic Spraying Systems 2007 De Emmer.JPG
De Kikkers Draaimolen Zamperla 2007 De Kikkers2.JPG
De Konijntjes Paardenbaan, Rondrit Metallbau Emmeln 2007 DeKonijntjes2.JPG

Snacks, restaurants en winkels[bewerken]

 • Kwebbelhoekje
 • Plop Hamburger Restaurant
 • Chalet

Big & Betsy Hoeve en Amika[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam Type Bouwer Bouwjaar Bijzonderheden Foto
Big & Betsy Hoeve Kinderboerderij Plopsaland - Ferme de Big & Betsy.JPG
De Doorloopweide Kinderboerderij 2007
Amika Paard, Kinderboerderij Het paard Amika uit de gelijknamige serie
De Tractors Rondrit Metallbau Emmeln Deze versie van de rondrit in een tractor is een van de weinigen waar je stil valt als je geen gas geeft. Plopsaland - Tracteurs de Big & Betsy.JPG
De Tuin van Big Speeltuin 2001

Snacks, restaurants en winkels[bewerken]

 • Big & Betsy Hoeve

Wickieland (Wickie de Viking)[bewerken]

Wickieland is geopend in juli 2013 op de plaats van het vroegere Groot theater.

Attracties[bewerken]

Naam Type Bouwer Bouwjaar Bijzonderheden Foto
De Grote Golf Disk'O Zamperla 2013 La grande vague.jpg
Wickie The Battle Splash battle Mack AG 2013 Wickie the battle.jpg
Games Lunapark Plopsa 2013

Mayaland (Maya de Bij)[bewerken]

Mayaland

Mayaland is een indoor kinderland geopend in 2011.

Attracties[bewerken]

Naam Type Bouwer Bouwjaar Bijzonderheden Foto
De Bloemenmolen Flying Fish Zierer 2011 Voor deze attractie werd een speciaal liedje geschreven.
De Glijbaan Glijbaan Metallbau Emmeln 2011
De Speelboom Speeltuin 2011
De Swingboom Kontiki Zierer 2011
De Valtoren Vrije val Zierer 2011
De Waterlelies Demolition Derby Zamperla 2011
Het Ballenbad Ballenbad 2011
Het Spinnenweb Hangbrug 2011
Het Vlot Vlot 2011
Willy's Speeltuin Speeltuin 2011

Snacks, restaurants en winkels[bewerken]

 • De Platte Steen
 • Maya's Restaurant
 • Maya Shop

Andere accommodaties[bewerken]

Theaters[bewerken]

Het Proximus Theater is de grootste theaterzaal in Plopsaland en biedt plaats aan 1400 personen. De zaal wordt gebruikt voor de parkshows van Plopsaland en voor externe shows, zoals de jaarlijkse Samson en Gert Kerstshow. Het Plopsa Theater werd geopend op 14 juli 2013. De bouw ervan duurde zo'n 5 maanden.

 • Kiosk
Voormalige theaters[bewerken]
 • Groot Theater (1995-4 november 2012)
 • Bumba Theater (2008-5 januari 2014)


Zwembaden[bewerken]

Voormalige attracties[bewerken]

 • Kasha
 • Glijbaan
 • Monorail
 • Old Timers
 • Tuf Tuf
 • Sprookjesbos
 • De Grote Vogelkooi
 • Radio BEMBEM Disco (tot 2008)
 • De Meli-Tuinen
 • Panoramic
 • Het Vliegende Paasei (enkel in 2006)
 • Ballenbaden
 • Springkastelen
 • Crazy Coaster
 • Samson & Gert Studio Tour (2001)
 • Wienerwalz (Sinds seizoen 2015 staat er een nieuwe zweefmolen)
 • K3-museum (tot 2015)
 • Space (tot 2008)
Naam achtbaan Soort Constructeur Openingsjaar Extra info Foto
Jubilé Stalen achtbaan Pinfari 1995 Verwijderd toen het park werd verbouwd van Meli Park naar Plopsaland, omdat deze te extreem was voor de nieuwe doelgroep. Staat nu in Selva Mágica, Mexico onder dezelfde naam.
De Vleermuis Hangende achtbaan, Tweelingachtbaan Caripro 2000 Klus neemt de passagiers mee in een vleermuis. De lift om de gondels terug naar het hoogste punt te brengen was uniek in de Benelux.
Laatste ritje: 7 januari 2018, daarna ontmanteld en verkocht aan Trans Studio Bali.(Indonesië).
Plopsaland - Gare des montagnes russes suspendues Vleermuis.JPG

Externe link[bewerken]

Attractieparken in Europa
België:Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Comics Station · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije:Sofia Land
Denemarken:Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland:Bayern-Park · Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Freizeit-Land Geiselwind · Freizeitpark Plohn · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Karls Erlebnis-Dorf · Legoland Deutschland · Märchengarten im Blühenden Barock · Movie Park Germany · Panorama Park · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tatzmania Löffingen · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland:Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk:Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc · Puy du Fou
Hongarije:Vidámpark
Italië:Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland:Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen:Tusenfryd
Oostenrijk:Wiener Prater
Polen:Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark · Majaland Kownaty
Spanje:Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura World · PortAventura Park · Ferrari Land · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk:Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden:Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland:Conny-Land