Vekoma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vekoma
Vekoma
Motto of slagzin Turning your world around.
Oprichting 1926
Oprichter(s) Hendrik op het Veld
Eigenaar Vekoma Rides Group
Hoofdkantoor Vlodrop, Vlag van Nederland Nederland
Producten Achtbanen
Wildwaterbanen
Madhouses
Paratowers
Overige familieattracties
Sector Attractieparken
Website http://www.vekoma.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Vekoma (een afkorting voor Veld Koning Machinefabriek), gevestigd in het Limburgse Vlodrop, is een fabrikant van pretparkattracties. De attractiebouwer bouwt onder andere: achtbanen, madhouses, panoramavliegsimulatoren en paratowers.

Geschiedenis[bewerken]

Hendrik op het Veld begon in 1926 te Vlodrop een bedrijf voor het produceren van ploegen en andere landbouwwerktuigen. In de jaren vijftig ging het bedrijf over op het fabriceren van staalconstructies voor de Limburgse mijnindustrie. In de jaren zestig maakte Vekoma de overstap van steenkool naar petrochemie (aardgas en -olie). Voor de petrochemie waren grote lange buizen nodig. Ten slotte is het bedrijf zich aan het eind van de jaren zeventig meer en meer gaan toeleggen op het vervaardigen van achtbanen en andere zogenaamde thrillrides voor pretparken. Dit deden zij met hulp van Arrow Dynamics In deze branche werd Vekoma uiteindelijk 's werelds grootste producent.

Attractietypes[bewerken]

Achtbanen[bewerken]

De vormgeving van rails van Vekoma-achtbanen
Eén van de achtbanen van Vekoma in Six Flags Over Georgia.

Bekende Vekoma-attracties in Nederland zijn onder andere de achtbanen Condor, Speed of Sound (voorheen La Via Volta), Robin Hood en Xpress (voorheen Superman, the Ride) in Walibi Holland en de Python en Vogel Rok in de Efteling. Ook in Disneyland Paris (Space Mountain en Big Thunder Mountain Railroad) en Walt Disney Studios Park (Rock 'n' Roller Coaster) zijn achtbanen van Vekoma te vinden. De Revolution in Bobbejaanland, een indoorachtbaan met het langste achtbaantreintje ter wereld[bron?], is eveneens van de hand van Vekoma, evenals de Dream Catcher en de juniorcoaster Oki Doki. Walibi Belgium dat (vooral door Amerikaanse pretparkenthousiasten) weleens 'Vekomaland' genoemd wordt,[bron?] heeft vier achtbanen van Vekoma in zijn bezit, namelijk Vampire, Cobra, Calamity Mine en als laatste Weerwolf, een van de enige drie houten achtbanen die Vekoma ooit gebouwd heeft. De eerste achtbaan van Vekoma ooit was trouwens ook in Walibi Belgium te vinden: Tornado. Deze werd geopend in 1979, maar werd in 2006 afgebroken. De achtbanen van Vekoma zijn goed te herkennen aan de rails: een U-profiel gemonteerd op een ronde steunbalk.

Populaire achtbaanontwerpen[bewerken]

In 1984 opende Bellewaerde in België de eerste boomerangachtbaan. Dit was echter niet de eerst gebouwde, maar wel de eerste die geopend werd voor het publiek, aldus RCDB. Het compacte ontwerp, in combinatie met de drie inversies(doordat je ook achterwaarts gaat, ga je 6 keer overkop), zorgde voor een intense achtbaan die betaalbaar was voor beginnende parken, of als een toevoeging bij de wat grotere parken. Sinds 1984 zijn ondertussen al meer dan 50 exemplaren van deze soort gebouwd, en daarnaast zijn er ook nog twee varianten bij gekomen: de Invertigo en de Giant Inverted Boomerang.

Een ander bekend ontwerp is de serie omgekeerde achtbanen onder de naam Suspended Looping Coaster (SLC).

Paratower[bewerken]

Tittle Tattle Tree, een paratower gebouwd door Vekoma.

Vekoma heeft inmiddels voor verschillende attractieparken paratowers gebouwd, zoals Tittle Tattle Tree in Phantasialand en de inmiddels afgebroken Parachute Tower in Bobbejaanland.

Madhouse[bewerken]

De madhouse Feng ju Palace in Phantasialand.

Vekoma is de eerste attractiebouwer ter wereld die het attractietype madhouse als pretparkattractie heeft gebouwd. De eerste werd in 1996 geopend in de Efteling onder de naam Villa Volta. In de jaren die daarop volgden heeft Vekoma meerdere madhouses gebouwd zoals Feng Ju Palace in Phantasialand, Hex - the Legend of the Towers in Alton Towers en Merlin's Magic Castle in Walibi Holland. In België vinden we onder andere in Bellewaerde het Magische Huis van Houdini terug, en in Walibi Belgium staat het Paleis van de Geest.

Pandora's box[bewerken]

Vekoma heeft een nieuw attractietype ontworpen, genaamd de pandora's box. Tot op heden bestaan er nog geen pandora's boxen op de wereld.

Records[bewerken]

Faillissement[bewerken]

In augustus 2001 ging Vekoma Failliet. Het bedrijf had veel last van concurrentie en was gedwongen om, tegen hoge kosten, veel nieuwe attracties te ontwikkelen. Daarnaast bleven opdrachten uit van pretparken waardoor het bedrijf gedwongen was om in april 2001 al 100 mensen te ontslaan. Dit mocht niet baten en daarop werd Vekoma in Augustus 2001 failliet verklaard. [1].

In september 2001 kocht het Schiedamse staalbedrijf Huisman de activiteiten, waarna het bedrijf een doorstart kon maken onder de naam Vekoma Rides. Huisman kocht 80% van de aandelen en de andere 20% kwamen in handen van oud directeur Roger Houben[2].

Een aantal ex-personeelsleden heeft de bij Vekoma opgedane expertise voortgezet in het bedrijf Kumbak Coasters (een variant op het Engelse 'comeback').

Attracties[bewerken]

Wereldwijd zijn de attracties van Vekoma in meer dan 40 landen terug te vinden.

Nederland[bewerken]

In Nederland staan attracties van Vekoma in de navolgende parken:

De Efteling[bewerken]
Toverland[bewerken]
Duinrell[bewerken]
  • Monorail, track van monorail (wagentjes andere bouwer)
Walibi Holland[bewerken]

Verdwenen uit het park:

Avonturenpark Hellendoorn[bewerken]

Verdwenen uit het park:

Julianatoren[bewerken]

Voorbeelden:

Attractiepark Slagharen[bewerken]

Wildlands[bewerken]

België[bewerken]

In België staan er achtbanen gebouwd door Vekoma in onder andere:

Bobbejaanland[bewerken]
Bellewaerde[bewerken]

Het Magische Huis van Houdini is een Madhouse die alsook door Vekoma werd gemaakt.

Walibi Belgium[bewerken]

Verdwenen uit het park:

  • Tornado, de eerste achtbaan die Vekoma ooit bouwde.

Le Palais du Génie is een madhouse die alsook door Vekoma werd gebouwd.

de Plopsaparken[bewerken]
Plopsaland De Panne[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Sommige achtbanen hebben een bepaalde opstarttijd nodig na technisch onderhoud. Volgens Vekoma zou dit ongeveer een minuut moeten duren. De ervaring leert echter dat het vaak veel langer duurt dan een minuut. Technici spreken daarom vaak over een 'vekoma-minuutje'.[bron?]

Externe links[bewerken]

  1. http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2485667/2001/08/24/Achtbaanbouwer-Vekoma-failliet.dhtml
  2. https://www.nrc.nl/nieuws/2002/09/26/beentjes-in-de-lucht-7607436-a392272