Wildlands Adventure Zoo Emmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wildlands Adventure Zoo Emmen
Het Atlas Theater, de entree naar Wildlands.
Het Atlas Theater, de entree naar Wildlands.
Geopend 25 maart 2016
Locatie Emmen, Nederland
Oppervlakte 24 hectare
Coördinaten 52° 47′ NB, 6° 53′ OL
Lid van WAZA[1], EAZA[2], NVD[3], IAAPA[4], Club van Elf[5], IABES[6]
Thema Natuur en cultuur per klimaatzone
Website

Wildlands, voluit Wildlands Adventure Zoo Emmen, is een dierenpark in Emmen. Het park heeft een oppervlakte van 24 hectare en is opgedeeld in vier gebieden met elk een eigen thema. in Jungola staat de jungle centraal, in Serenga savanna en woestijn en in Nortica, het poolgebied. Naast diersoorten die kenmerkend zijn voor het gerepresenteerde gebied zijn er ook in het thema passende beplanting, gebouwen, horeca, winkels, entertainment en attracties te vinden. In het vierde gebied, Animazia, gaat het vrijwel alleen om vermaak en speelplezier.

Het park trok in het openingsjaar 2016 1,3 miljoen bezoekers, wat voldoende is voor een gezonde finaciele exploitatie [7], in 2017 waren er echter 1 miljoen bezoekers[8] en in 2018 850.000 bezoekers.[9]. Vanwege deze tegenvallende bezoekersaantallen, die veel lager zijn dan begroot, verkeert het park in een financieel zorgelijke situatie. Dit leidde tot aanpassing van het parkexploitatie, waarbij onder meer de nadruk weer meer op dieren kwam te liggen en de toegangsprijzen werden verlaagd. De gemeente Emmen heeft zich financieel garant gesteld voor het park.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Dierenpark Emmen

Het park is ontstaan na verhuizing van het voormalige (Noorder) Dierenpark Emmen[10]. Voor dit park was er in de jaren 90 op en rondom haar terrein aan de Hoofdstraat in Emmen geen ruimte meer voor uitbreiding. Het park kreeg daarom in 1998 een uitbreiding aan de andere kant van het centrum, op de Noordbargeres. Na jarenlange discussies over een volledige verhuizing, mede ingegeven door dalende bezoekersaantallen, werden in 2007 plannen bekendgemaakt die inhielden dat het dierenpark de locatie aan de Hoofdstraat zou verlaten om zich in zijn geheel te vestigen op de Noordbargeres.[11]

In december 2008 ging de gemeenteraad van Emmen akkoord met de herontwikkeling van het centrumgebied van Emmen, inclusief verplaatsing van het park.[12] Nadat het project in gang was gezet werd een dreigend faillissement van het park door de gemeente afgewend,[13][14] waarna de gemeenteraad op 19 maart 2012 definitief instemde met de nieuwbouwplannen.

Koning Willem Alexander en burgemeester Cees Bijl tijdens de officiële opening

Het budget voor de bouw bedroeg in totaal 200 miljoen euro, waarvan 150 miljoen euro voor het park en 50 miljoen euro voor het entreegebouw inclusief theater. Dit budget werd opgebracht door de Gemeente Emmen, de provincie Drenthe, diverse overheidssubsidies, banken, bedrijven en sponsors. Hoofdaannemer van de bouw was Volker Wessels, terwijl Dierenpark Emmen en Jora Vision gezamenlijk verantwoordelijk waren voor het ontwerp en de thematisering.

Op 31 mei 2013 werd de eerste boom voor het nieuwe park geplant[15], terwijl ook de namen van de drie klimaatwerelden bekend werden gemaakt.[16] De daadwerkelijke bouw van het park begon in november 2013.[17] In maart 2015 werd, naast het logo, ook de naam van het nieuwe park bekendgemaakt: Wildlands Adventure Zoo Emmen.

Het park werd op 18 maart 2016 officieel geopend door Koning Willem Alexander.[18] Een week later was ook het publiek welkom. Wildlands trok in het openingsjaar 1,3 miljoen bezoekers.[7] In 2018 werd duidelijk dat het park miljoenen verlies leed omdat het begrote aantal bezoekers lang niet werd gehaald. Onder druk van noodzakelijke bezuinigingen ging men zich weer meer profileren als dierentuin en minder als attractiepark. De toegangsprijs werd verlaagd.[19]

Sinds de opening heeft het park diverse aanpassingen en uitbreidingen ondergaan. Zo kwamen er in 2017 twee nieuwe dierverblijven: één voor doodshoofdaapjes en één voor uilen.[20] In 2018 werd de achtbaan Tweestryd in gebruik genomen.[21][22] In 2019 opende het park een nieuwe verbinding tussen de themagebieden Nortica en Serenga, verhuisden de pinguïns naar een nieuw verblijf en kwamen er zeehonden.[23]

Indeling[bewerken]

De Vlindertempel, de entree naar Jungola.
Het Zonnepaleis, de entree naar Serenga.

Het park is opgedeeld in drie gebieden, elk naar een eigen klimaatzone, met naast diersoorten die kenmerkend zijn voor het gerepresenteerde gebied ook aangepaste horeca, winkels, entertainment en attracties. Gasten betreden het park via een onderdoorgang onder het Atlas Theater. Direct achter de entree bevindt zich het Kompasplein met de entrees naar de drie klimaatzones; Jungola, Serenga en Nortica. Het vierde themagebied, de overdekte speeltuin Animazia, is te bereiken vanuit Serenga.[21] Serenga en Nortica zijn met elkaar verbonden door middel van het zogenaamde Meridianenpad.

Kompasplein[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kompasplein voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Kompasplein is het centrale plein van het park. Op en rondom het plein bevinden zich informatiebalies, horecagelegenheden met terrassen, een podium, theater en een souvenirshop. Bezoekers komen hier binnen en kunnen via het plein de zogenaamde themagebieden Jungola, Serenga en Nortica en de andere onderdelen van de dierentuin bereiken. Het restaurant Travellers' Taste is vormgegeven als hangar en vliegveldterminal. In het Dagblad van het Noorden Zaal van het Atlas Theater worden in het hoogseizoen voorstellingen verzorgd.

Jungola[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Jungola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jungola is een jungle-themagebied, met onder andere de Vlindertempel, een groot leefgebied voor olifanten en Rimbula, dat met een oppervlakte van 18.000 m² de grootste tropische (dierentuin)kas ter wereld is. In het gebied zijn, naast vlinders en olifanten, onder meer krokodillen, doodshoofdaapjes, ringstaartmaki's, slingerapen, gibbons, dwergotters, lori's en meerdere andere vogelsoorten te vinden. Jungola is vormgegeven naar het (fictieve) verhaal van vogelaar Jungle Jim, die in zijn zoektocht naar een mysterieuze vogel is neergestort in de jungle. Het gebied kenmerkt zich door tropische beplanting, tempelruïnes en de geïmproviseerde bouwsels van Jungle Jim.

Serenga[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Serenga voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Serenga is een savanne-themagebied, met onder andere leeuwen, nijlpaarden, bavianen, giraffes, zebra's en neushoorns. In dit themagebied is aandacht voor natuurbescherming aan de hand van het (fictieve) verhaal van Momma Dunia. Zij heeft in Serenga een natuurreservaat gesticht dat tegenwoordig wordt beschermd door haar nazaten. De meest prominente onderdelen zijn de ruim twee hectare grote savanne, inclusief de attractie Serenga Safari, en achtbaan Tweestryd. Dit gebied heeft een open inrichting met relatief weinig beplanting en water.

Nortica[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Nortica voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nortica is een pool-themagebied met onder meer ijsberen, pelsrobben, Californische zeeleeuwen, humboldtpinguïns en uilen. Nortica is opgezet als een havengebied en poolstation waar voorzieningen zijn gebouwd om onderzoek doen. Het themagebied kenmerkt zich door veel water, rotsen en naaldbomen. De meest prominente onderdelen zijn de attractie Arctic 1, een zeeleeuwenshow en een groot leefgebied voor ijsberen.

Animazia[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Animazia voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Animazia is een circa 4700 m2 grote, overdekte speeltuin. Daarnaast bevinden zich in het gebouw enkele dierverblijven, waaronder aquaria.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid[bewerken]

Duurzaamheid[bewerken]

De exploitatie van het park is volgens het park CO2-neutraal en CO2 gerelateerde maatregelen dragen er mede toe bij dat het de hoogst mogelijke status van het Green Key-keurmerk heeft. Energie, water, grondstoffen en afvalstromen worden vrijwel volledig in het eigen bedrijf (her)gebruikt. Andere voorbeelden van duurzame toepassingen zijn onder andere waterzuivering met behulp van planten en bacteriën, en het bouwen met leem dat vrijkwam bij de aanleg van een tunnel.

Dierenwelzijn[bewerken]

Met het oog op dierenwelzijn is waar dat kon gekozen voor het houden van diersoorten met een sociale levensstijl, die in het park leven op oppervlakten van voldoende grootte. Uit het oogpunt van marketing is anderszins gekozen voor dieren die voor bezoekers aantrekkelijk zijn, aldus dagblad NRC.[24]

Fokprogramma's[bewerken]

Wildlands is lid van de Europese dierentuinvereniging EAZA en werkt in dat kader mee aan diverse fokprogramma's; de zogenaamde EEP's. Men coördineert het fokprogramma van de withandgibbon en neemt deel aan het EEP van de volgende soorten:

Azara's agoeti, Aziatische olifant, balispreeuw, bonte vari, breedvoorhoofdkrokodil, bruinkopslingeraap, Californische zeeleeuw, fazantduif, giraffe, hamerkop, humboldtpinguïn, ijsbeer, luzondolksteekduif, moeraswallaby, onager, pelsrob, penseelzwijn, Peruaans doodshoofdaapje, ringstaartmaki, rodriguesvleerhond, roodkuiftoerako, schildtoerako, smaragdvaraan, soembawalijster, struisvogel, victoria kroonduif, withandgibbon, witte neushoorn, witvleugelboseend en zonneral[25].

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]