European Association of Zoos and Aquaria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) is een internationaal samenwerkingsverband tussen ruim 300 dierentuinen en aquaria uit Europa en het Nabije Oosten. De EAZA is lid van de World Association of Zoos and Aquariums (WAZA).

Er worden nagenoeg geen dieren meer gevangen uit het wild om dierentuinen te bevolken. Daarom zorgen dierentuinen tegenwoordig zelf voor het behoud van hun populaties op langere termijn. Dierentuinen werken daarvoor samen in fokprogramma’s. De zogenoemde EEP en ESB. In Europa gebeurt dat binnen de EAZA.
EAZA-dierentuinen ruilen dieren met elkaar. Hier komt geen geld aan te pas, zodat de handel in wilde (exotische) dieren niet wordt gestimuleerd. De dierenruil gebeurt op advies van de coördinator van het fokprogramma voor een bepaalde diersoort. De dierentuinen die bij EAZA zijn aangesloten, voldoen aan strenge richtlijnen op het gebied van (onder andere) veiligheid en dierenwelzijn.

Bij de EAZA zijn 8 Belgische en 13 Nederlandse dierentuinen, aquaria en andere instellingen en organisaties aangesloten.

Campagnes[bewerken | brontekst bewerken]

De EAZA zet zich jaarlijks in voor een specifiek thema op het gebied van bedreigde diersoorten of bedreigde natuurgebieden.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]