Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Roofdieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roofdieren
Bengaalse tijger (Panthera tigris tigris)
Bengaalse tijger (Panthera tigris tigris)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Superorde:Laurasiatheria
Orde
Carnivora
Bowkins, 1821
Afbeeldingen Roofdieren op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roofdieren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Roofdieren (Carnivora, Latijn voor vleeseters) is een orde van zoogdieren die voornamelijk vlees eten. Carnivora is een term uit de systematiek, terwijl carnivoor of predator termen zijn uit de ecologie (indeling volgens het soort voedsel dat een dier eet). De begrippen carnivoor en predator zijn ruimer dan het begrip Carnivora. Roofvissen en roofvogels zijn ook carnivoren, maar vallen niet onder de Carnivora.

Carnivora bemachtigen vlees door actieve jacht, door diefstal van andere roofdieren of in de vorm van aas. Ook plantaardige materialen en andere voedselbronnen, zoals zwammen of insecten, kunnen een deel van het dieet vormen, bij sommige groepen een belangrijk en in zeldzame gevallen zelfs een exclusief deel.

Katachtigen hebben zich het meest aangepast aan een vleesetend dieet, terwijl beerachtigen meestal alleseters zijn. De reuzenpanda heeft zich voornamelijk toegerust op een dieet van bamboe en ook de rolstaartbeer is voornamelijk een vegetariër.

Roofdieren verschillen in grootte van de 35 gram zware wezel (Mustela nivalis) tot de zuidelijke zeeolifant (Mirounga leonina), die wel 5 ton zwaar kan worden.

Ook zeehonden, zeeleeuwen en de walrus zijn roofdieren, die zich aan een leven in de zee hebben aangepast. In oudere beschrijvingen worden ze in een aparte onderorde of zelfs orde geplaatst: de Pinnipedia of zeeroofdieren. Alle andere roofdieren werden dan geplaatst in de onderorde Fissipedia of landroofdieren.

In een andere onderverdeling worden de roofdieren in twee groepen verdeeld, de Caniformia (met onder andere de honden, beren, marters en zeeroofdieren) en Feliformia (met onder andere de katten, hyena's en mangoesten).

Taxonomie[bewerken]

Huidige families:

Zie ook[bewerken]