Buidelmollen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buidelmollen
Buidelmollen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Marsupialia (Buideldieren)
Orde:Notoryctemorphia
Kirsch, 1977
Familie:Notoryctidae
Ogilby, 1892
Geslacht
Notoryctes
Gill, 1872
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Buidelmollen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De buidelmollen (Notoryctemorphia) zijn een orde van de infraklasse buideldieren. De orde omvat slechts één familie, de Notoryctidae, met slechts één geslacht, Notoryctes, en twee soorten, de kleine buidelmol (N. caurinus) en de gewone buidelmol (N. typhlops). Ze zijn ofwel de zustergroep van alle andere levende Australische buideldieren, ofwel alleen van de buideldassen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Buidelmollen zijn familie van de mol en worden 120 tot 160 mm lang, hebben een staart van 20 tot 25 mm en wegen 40 tot 70 gram. Ze hebben korte sterke poten, geen functionele ogen en oren gereduceerd tot een simpele opening. Ze hebben een leerachtig "schild" over de bek, een kleine mond, en grote klauwen aan de derde en vierde voortenen voor graafwerk. Ze hebben een platte en naar achteren geopende broedbuidel, zodat tijdens het graven geen vuil in de buidel kan komen. De kleur varieert van wit tot goudkleurig.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze insecteneters leven solitair, meestal ondergronds, hoewel ze volgens sommigen na zware regen aan de oppervlakte komen. Ze graven zowel ondiepe tunnels door zacht zand als diepe holen. Ze graven zelden dieper dan 8 tot 10 cm. Ze voeden zich met insecten, larven, wormen en ander klein gedierte.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze orde komt voor in het noordwesten van Australië.