Marters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marters
Amerikaanse marter (Martes americana)
Amerikaanse marter (Martes americana)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Mustelidae (Marterachtigen)
Geslacht
Martes
Pinel, 1792
Typesoort
Martes domestica Pinel, 1792
(Mustela foina Erxleben, 1777)
Afbeeldingen Marters op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Marters op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De marters (Martes) zijn een geslacht van slanke roofdieren uit de familie der marterachtigen (Mustelidae). Er zijn acht soorten in drie ondergeslachten. Twee soorten, de boommarter en de steenmarter, komen ook in de Benelux voor.

Kenmerken[bewerken]

Marters zijn slanke, middelgrote carnivoren met een lange borstelstaart. Ze hebben over het algemeen een dichte, bruine vacht, waarbij veel soorten ook een witte of gele keelvlek hebben. De poten en staart zijn donkerder van kleur. De vacht wordt door pelsjagers als waardevol beschouwd en er is daarom op enkele soorten (bijvoorbeeld de sabelmarter) veelvuldig gejaagd.

Marters uit het ondergeslacht Martes worden 30 tot 55 centimeter lang en 500 tot 2000 gram zwaar. De vismarter wordt daarentegen tot 75 centimeter lang en tot 5 kilogram zwaar. Mannetjes worden veel groter dan vrouwtjes.

Levenswijze en habitat[bewerken]

Marters zijn solitair en polygaam. Ze leven in de loof- en naaldwouden van Europa, Azië (tot Japan en Borneo) en Noord-Amerika. Het zijn goede klimmers die met gemak van tak naar tak springen.

Door hun gewoonte om warme en droge plekken te zoeken en op zachte materialen te knagen, veroorzaken marters soms schade aan zachte plastic en rubberen onderdelen in auto's en andere geparkeerde voertuigen, wat leidt tot het aanbieden van marten -schade verzekering, "marten-proofing", en elektronische "marterverschrikkers".

Voedsel[bewerken]

Marters leven voornamelijk van kleine zoogdieren en vogels, maar ze eten ook vruchten, insecten en zelfs vissen. Sommige soorten vangen een belangrijk deel van hun voedsel (bijvoorbeeld eekhoorns) in bomen. Alle soorten kennen een verlengde draagtijd.

Soorten[bewerken]