Eekhoorns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het artikel over de gelijknamige nachtvlinder: zie eekhoorn (vlinder)
Eekhoorns
Eekhoorn (Sciurus vulgaris)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Onderorde:Sciuromorpha
Familie
Sciuridae
G. Fischer, 1817
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eekhoorns op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren
Geluid van een grijze eekhoorn

Eekhoorns (Sciuridae) zijn een familie van knaagdieren met 51 geslachten en 278 soorten, waarvan er elf in Europa voorkomen (zie: Europese soorten). Bekende geslachten zijn de boomeekhoorns (Sciurus), de marmotten (Marmota) en de prairiehonden (Cynomys).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Eekhoorns hebben over het algemeen een lang, rond lichaam en een lange pluimstaart. Hun gezichtsvermogen is zeer goed ontwikkeld.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa is de eekhoorn (S. vulgaris) het bekendst. In Noord-Amerika leeft een aantal soorten, waaronder de grijze eekhoorn (S. carolinensis). Deze soort is ook ingevoerd op Groot-Brittannië en in Italië en heeft daar als invasieve soort de inheemse, veel schuwere eekhoorn goeddeels verdrongen. Eekhoorns zijn gewoonlijk overdag actief, maar vliegende eekhoorns zijn nachtdieren. Laatstgenoemde groep komt voor tot in het noordelijke gedeelte van Rusland en Finland. Ze komen voor in verscheidene habitats, van halfwoestijnen tot regenwouden, en sommige soorten zijn uitstekende boombewoners.

Enkele invasieve eekhoornsoorten in Europa zijn op de in Europese Unie geldende Unielijst behorende bij de Exotenverordening geplaatst. Het doel hiervan is de verspreiding van uitheemse eekhoorns in Europa te matigen of zelfs te stoppen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Europese soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten die in Europa voorkomen, zijn:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]