Naar inhoud springen

Kamratten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kamratten
Fossiel voorkomen: Laat-Mioceen tot heden
Ctenomys haigi (vrouwtje)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Onderorde:Hystricomorpha
Infraorde:Hystricognathi
Superfamilie:Octodontoidea
Familie
Ctenomyidae
Lesson, 1842
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kamratten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De kamratten of toekotoeko's (Ctenomyidae) vormen een familie van Zuid-Amerikaanse knaagdieren. Er is tegenwoordig slechts één geslacht, Ctenomys, met ongeveer zestig soorten. De taxonomie is echter extreem complex, doordat toekotoeko's zeer variabel zijn in hun karyotype (het aantal chromosomen varieert van 10 tot 90). Daardoor varieert het aantal soorten tussen dertig en meer dan zestig. De familie omvat ook een aantal fossiele geslachten, die voorkomen sinds het Laat-Mioceen. Tegenwoordig worden ze vaak beschouwd als een onderfamilie of tribus van de schijnratten (Octodontidae). De kamratten zijn aangepast aan een ondergrondse leefwijze. Ze danken de naam "toekotoeko" aan het geluid dat ze voortbrengen.

Toekotoeko's leven van Zuid-Peru tot Vuurland. Ze hebben een voorkeur voor de droge, zandige grond van grasvlakten, kustvlakten en de hoogvlaktes. Dicht onder het oppervlak graven zij hun gangenstelsels. Het zijn territoriale dieren. 's Nachts komen ze tevoorschijn om gras, wortelen en stengels te eten.

Het lichaam van de kamratten is ingesteld op het leven in gangen. Het lichaam is compact, met kleine ogen en oren en korte, sterke ledematen. Aan de voorpoten zitten lange, krachtige graafklauwen, waarmee ze de gangen graven. Aan de achterpoten zitten borstelige randen, waarmee ze hun vacht verzorgen, en dus als een "kam" dienen. Hier komt de naam kamrat vandaan. Kamratten hebben grote, sterke snijtanden, waarmee ze de wortelen doorbijten die ze tegenkomen tijdens het graven. Deze tanden hebben opvallend oranje tandglazuur.

De familie omvat de volgende geslachten en levende soorten: